Kaupunginvaltuuston kyselytunti, kokous 12.12.2022

§ 16 Valtuustokysely koskien Tampereen palkintoa - Mirja Salmijärvi 

TRE:7922/00.00.01/2022

Valmistelijan yhteystiedot

Erityisasiantuntija Minna Kurki, puh. 040 590 9575, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Mirja Salmijärven valtuustokysely:

Tampereen kaupunki kertoo internetsivuillaan, että Tampereen päivänä palkitaan aina ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina. Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien. Palkinto luovutetaan vuosittain Tampereen päivänä yhdelle tai useammalle henkilölle Tampereen hyväksi tehdystä työstä.

Tampereen palkinnolla palkitut henkilöt on listattu Tampereen kaupungin internetsivuilla. Listauksen perusteella näyttäisi siltä, että miehet ovat yliedustettuina palkituissa, tarkastellaan sitten esimerkiksi kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden aikaväliä. Toisaalta esimerkiksi maahanmuuttajataustaiset vaikuttavat olevan listalla aliedustettuina. Monimuotoisuuteen kuuluu toki monia muitakin muuttujia, esimerkkeinä ikä, uskonto ja toimintakyky. Tampere on väestöltään hyvin monimuotoinen. Tämä monimuotoisuus tulisi näkyä kaikessa toiminnassa, myös Tampereen palkinnon saajissa.

Kaupunkilaisille on tärkeä nähdä itsensä kaltaisia ihmisiä esimerkiksi erilaisissa työtehtävissä, julkisuudessa sekä ansioituneissa henkilöissä. Tampereen palkinto on merkittävä kunnianosoitus, joka huomioidaan myös paikallismediassa. Palkittu henkilö voi toimia myös esikuvana muille samaan viiteryhmään kuuluville. Siksi on tärkeää, että palkitsemiskriteerit eivät suosi tiettyä ihmisryhmää.

Kysyn Tampereen palkinnosta:

1. Miten palkitsemiskriteereissä otetaan huomioon se, että moninaiset ihmiset voivat saada palkinnon ansioistaan?

2. Miten moninaisuuden huomioimisessa palkitsemisessa on onnistuttu tähän mennessä?
 

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen vastaus Mirja Salmijärven valtuustokyselyyn:

1. Miten palkitsemiskriteereissä otetaan huomioon se, että moninaiset ihmiset voivat saada palkinnon ansioistaan?

Tampereen palkintoa on jaettu vuodesta 1959. Lisäksi Tampereen päivänä myönnetään I luokan kultaisia ansiomitaleita huomionosoituksena ansioista Tampereen kaupungin hyväksi. Niitä on myönnetty vuodesta 1974.

Kaupunginhallituksen palkintoperusteissa sanotaan näin:

"Tampereen kaupunki palkitsee Tampereen päivänä 1.10. vuosittain ansioituneita henkilöitä Tampereen palkinnolla ja Tampereen I luokan kultaisella ansiomitalilla.

Tampereen palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäistensä tai yleensä yhteiskunnan hyväksi. Palkittavan teon tai toiminnan on liityttävä Tampereen kaupunkiin: teko tai toiminta on tapahtunut Tampereen kaupungin alueella tai kun toiminta on tapahtunut muulla paikkakunnalla kuin Tampereen kaupungin alueella, tulee palkittavan henkilön vakinaisen tai todellisen asuin- ja kotipaikan olla Tampereen kaupunki tai teon tai toiminnan olla aivan erityisesti hyödyksi Tampereen kaupungille ja sen asukkaille.

Tampereen I luokan kultainen ansiomitali myönnetään huomionosoituksena henkilölle hänen ansioistaan Tampereen kaupungin hyväksi."

Tampereen palkinnon tai Tampereen I luokan kultaisen ansiomitalin myöntämisen perustelut liittyvät siis ainoastaan Tampereeseen ja ansioihin. Perusteluissa ei oteta kantaa saajan taustaan mistään muusta näkökulmasta. Perustelut mahdollistavat palkinnon jakamisen monenlaisista ansioista ja monenlaisille ihmisille.

2. Miten moninaisuuden huomioimisessa palkitsemisessa on onnistuttu tähän mennessä?

Käytännössä Tampereen palkinnon myöntämisperusteisiin on usein liittynyt merkittävä, vuosien työ Tampereen hyväksi, koska perusteluiden mukaan palkinto myönnetään ”erityisen ansiokkaasta” teosta tai toiminnasta. Esimerkiksi vuoden 2022 palkinnon saajien valinnassa punnittiin juuri vuosikymmenten työn merkittävyyttä Tampereen ja tamperelaisten kannalta. Palkinnon saajat ovat edustaneet esimerkiksi liike-elämää, koulutusta ja kulttuurikentän eri osia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Tampereen palkinto on jaettu 16 ihmiselle tai ryhmälle. Saajista neljä on ollut naisia.

Mitalisteissa on usein huomioitu myös ajankohtaisuutta. Esimerkiksi koronapandemian aikaan vuonna 2021 mitaleja myönnettiin opetustoimen ja sosiaali- ja terveyspuolen ansioista. Vuonna 2022 mitaleiden kautta haluttiin tuoda esiin tämän hetken merkittäviä kaupunkikehittäjiä; Tampereen rakentajia ja tamperelaisten arjen parantajia sekä osoittaa symbolista tukea Tampereen ystävyyskaupungin Kiovan pormestarille sodan keskellä.

Mitalistien joukossa on ollut palkintoa tasaisemmin eri sukupuolia, ikäryhmiä ja etnisiä taustoja. Myös mitalistien joukossa on laajalti yhteiskunnallisen elämän eri puolia edustavia ihmisiä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana mitalin on saanut 59 ihmistä. Heistä 28 on naisia. Mitalien osalta sukupuolten tasa-arvon voidaan katsoa toteutuneen varsin hyvin ja palkittavien moninaisuuskin eri elämän aloilla on huomioitu.

Päätös

Merkittiin.