§ 161 Missio: Ilmastonmuutokseen sopeutuminen - Adaptation to Climate change

Lataa  Kuuntele 

TRE:8286/11.01.00/2022

Päätöspäivämäärä

9.12.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Erityisasiantuntija Kaisa Mustajärvi, puh. 040 806 2294, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari,​ puh. 050 484 0040,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Climate change adaptation mission on yksi EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman viidestä missiosta, joiden avulla määritellään tavoitteita EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmalle ja suunnataan varojen käyttöä. Aloite tukee osaltaan myös EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa ja EU:n ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategiaa.  Mukana on nyt 215 kaupunkia ja aluetta. Suomesta mukaan on valittuTampereen lisäksi Espoo, Kymenlaakso, Lappi, Varsinais-Suomi, Turku ja Uusimaa. Tämä Missio tukee ilmaston muutoksen hillintää tähtäävää 100 Climate Neutral Cities Missiota, johon Tampere valittiin jo aiemmin ja on sen sisar missio, jonka tavoitteena on tuke kaupunkeja sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Tämä missio tukee Tampereen tavoitteita olla kansainvälisesti tunnettu kärkikaupunki myös ilmastonmuutokseen sopeutumistyössä.  Verkosto avaa uusia EU-tason yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia sekä kasvattaa kaupungin valmiuksia sopeutua muuttuvan ilmaston tuomiin haasteisiin, mutta myös löytämään uusia kansainvälisiä mahdollisuuksia. Missioon liittyy jo nyt Horisontti Eurooppa -rahoitusmahdollisuuksia, ja näin on myös tulevina vuosina. Sopeutumismissioon liittyen komissio avaa Horisontti Eurooppa -rahoitusmahdollisuuksia vuosien 2021-2023 aikana noin 370 miljoonan euron edestä. Tutkimus- ja innovaatiotoimet suuntautuvat esimerkiksi seuraaviin teemoihin: äärimmäisten sääolosuhteiden vaikutukset ja jälleenrakennus, tulva-alueet, uusien vakuutustyyppien kehittäminen sekä myrskyjä tai helleaaltoja kestävän sopeutuneen kaupungin suunnittelu. Lisäksi missio tarjoaa valituille kaupungeille ja alueille verkostoitumismahdollisuuksia, mahdollisuuksia vaihtaa tietoa hyvistä käytännöistä ja tukea kansalaisten osallisuutta sekä näkyvyyttä osana kestävän kehityksen kärkikaupunkeja.

Aloitteeseen sitoutuneet paikallis- ja alueviranomaiset tulevat allekirjoittamaan peruskirjan ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sitoutumiseksi. Ne sitoutuvat tekemään yhteistyötä, suuntaamaan käyttöön varoja ja kehittämään toimia sopeutumistavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä tavoitteet ovat sellaisia, joihin kaupunki on osaltaan jo sisäisesti sitoutunut Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan tavoitteissa, kaupunkistrategiassa sekä pormestariohjelmassa. Missioon liittyminen tekee Tampereen tavoitteellisen työn kansainvälisesti näkyväksi.

Hallintosäännön 34 § 1)-kohdan mukaan pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista. 

Päätös

Climate change adaptation mission on yksi EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman viidestä missiosta, joiden avulla määritellään tavoitteita EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmalle ja suunnataan varojen käyttöä.

Tämä Missio tukee ilmaston muutoksen hillintää tähtäävää 100 Climate Neutral Cities Missiota, johon Tampere valittiin jo aiemmin ja on sen sisar missio, jonka tavoitteena on tukea kaupunkeja sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Mission tavoitteet ovat sellaisia, joihin kaupunki on osaltaan jo sisäisesti sitoutunut Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan tavoitteissa, kaupunkistrategiassa sekä pormestariohjelmassa. Missioon liittyminen tekee Tampereen tavoitteellisen työn kansainvälisesti näkyväksi.

Tampereen kaupunki sitoutuu ilmastokestävyyteen 2030 mennessä, eli mm. edistämään alueellisia ja paikallisia sopeutumistoimia ottamalla kansalaiset mukaan päätöksentekoprosessiin ja kannustamalla investointeja julkisista ja yksityistä lähteistä. sekä tekemään yhteistyötä, suuntaamaan käyttöön varoja ja kehittämään toimia sopeutumistavoitteiden saavuttamiseksi, allekirjoittamalla  EU Missions Adpatation to Climate Change peruskirjan. 

Allekirjoitus

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen