§ 199 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:8616/02.04.03/2022

Päätöspäivämäärä

23.12.2022

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan oikaisua tarkastajan 15.12.2022 klo 14.53 tekemään tarkastusmaksua 7 20000 18635 koskevaan päätökseen. 

Asianosainen vaatii maksuun oikaisua vedoten siihen, ettei ole saanut riittävää opastusta tarkastajalta matkalipun ostamiseen ratikassa sekä siihen, että on saapunut ulkopaikkakunnalta Tampereelle. Asianosainen vetoaa myös siihen, ettei hänelle annettu aikaa yrittää ostaa lippua lippulaitteelta ratikkaan astumisen jälkeen. Matkalippujen tarkastus oli jo suoritettu kyseisessä raitiovaunussa. Matkalippujen tarkastajat olivat jääneet kyytiin ohjaamaan, neuvomaan ja valvomaan kyytiin nousevien matkustajien matkalippujen leimaamista ja ostamista. Asianosainen kertoo tulleensa sisään ratikkaan ja jääneensä lippulaitteen lähettyville seisomaan ja laskeneensa laukkunsa maahan. Asianosainen kertoo kysyneensä apua lipun ostamiseen matkalippujen tarkastajalta, joka on saapunut tilanteeseen. Asianosainen on antanut henkilötodistuksensa laukusta matkalippujen tarkastajalle pyydettäessä ja kysynyt uudestaan mahdollisuutta ostaa matkalippu pankkikorttia käyttäen lippulaitteelta. Hänelle on kerrottu tarkastusmaksun kirjoittamisen yhteydessä mahdollisuudesta ostaa matkalippu pankkikortilla lippulaitteelta.  

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana. Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Asiassa on sinänsä riidatonta, että asianosaisella ei ole ollut esittää asianmukaista matkalippua tarkastajan saapuessa tilanteeseen. Asianosaisen ja tarkastajalta pyydetyn lausunnon myötä esille tulleista seikoista voidaan kuitenkin todeta, että asianmukaisen matkalipun puuttuminen on johtunut anteeksi annettavasta tietämättömyydestä, mihin on mahdollisesti vaikuttanut oikaisuvaatimuksen tekijän saama riittämätön ohjeistus asianmukaisen matkalipun ostamisesta. Nämä seikat huomioon ottaen, tarkastusmaksun määräämistä voidaan pitää kohtuuttomana.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään. Tarkastusmaksu jätetään perimättä asianosaiselta.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme