§ 200 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:8734/02.04.03/2022

Päätöspäivämäärä

23.12.2022

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan oikaisua tarkastajan 15.12.2022 klo 13.41 tekemään tarkastusmaksua 7 20000 18596 koskevaan päätökseen. 

Asianosainen esitti tarkastustilanteessa lasten ikäryhmän mobiilikertalipun. Lasten ikäryhmän alennuslippuja voivat ostaa 7-16–vuotiaat matkustajat. Asianosainen kertoi tarkastustilanteessa matkalippujen tarkastajalle olevansa 17-vuotias. Matkalippujen tarkastaja pyysi suulliset tiedot paperille varmistaakseen asianosaisen iän. Asianosainen on 21-vuotias, ikä varmennettiin väestötietojärjestelmästä ja henkilökortista, jonka oikaisuvaatimuksen tekijä antoi tarkastajalle tilanteen nopeuttamiseksi. Asianosainen vetoaa siihen, että on ostanut väärän ikäryhmän lipun kiireen takia vahingossa, eikä ole saanut mahdollisuutta ostaa tarkastustilanteessa oikean ikäryhmän lippua tarkastusmaksun sijaan. Nysse Mobiilin käyttöehtojen mukaan matkustajan tulee tarkistaa ennen maksun vahvistamista valitsemansa vyöhykkeet ja asiakasryhmä. Nysse Mobiilissa on nähtävissä lasten ja nuorten asiakasryhmän ikärajat numeroilla ilmaistuna ennen matkalipun vahvistamista ja ostamista. Nyssen tuottamia joukkoliikennematkoja ja -palveluja käyttävän asiakkaan vastuulla on perehtyä näihin ehtoihin ja toimia niiden mukaisesti, sekä hankkia oikeanlainen ja oikeilla vyöhykkeillä voimassa oleva lippu. Nysse.fi:n ja Nyssen reittioppaan avulla voi selvittää, mitä joukkoliikennevälineitä ja reittejä hyödyntäen pääsee halutusta lähtöpisteestä määränpäähän ja millainen lippu matkalle tarvitaan. Ohjeita lipuista ja reiteistä löytyy myös Nyssen pysäkeiltä. 

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana. Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Asianosaisella ei ole tarkastushetkellä 15.12.2022 ollut asianmukaista matkalippua koska lasten ikäryhmän mobiililipulla voi matkustaa vain 7-16-vuotiaat matkustajat. Asianosainen on 21-vuotias. Se seikka, että matkustaja ei ole tahallaan menetellyt virheellisesti, ei sellaisenaan ole riittävä peruste tarkastusmaksun poistamiseksi. Asiassa ei ole ilmennyt laissa tarkoitettua syytä, jonka vuoksi tarkastusmaksun määräämistä olisi pidettävä ilmeisen perusteettomana tai kohtuuttomana. Tarkastusmaksun oikaisemiseen ei ole syytä.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme