§ 631 Kaupunkimetsien virkistyskäyttö -projektiin osallistuminen v. 2023-2024

Lataa  Kuuntele 

TRE:8261/00.01.05/2022

Päätöspäivämäärä

8.12.2022

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Metsätalouspäällikkö Anne Tuominen, puh. 050 517 7053, etunimi.j.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Luonnonvarakeskus (Y-tunnus: 0244629-2) käynnisti Taajamametsien biodiversiteetti –projektin v. 2022 alussa. Projekti valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä. Luonnonvarakeskus ja osapuolina olevat kaupungit ovat tunnistaneet projektin edetessä jatkotutkimustarpeita. Luonnonvarakeskus on valmistellut tutkimustarpeista Kaupunkimetsien virkistyskäyttö -tutkimusprojektin. Tampere osallistuu seuraaviiin kahteen työpakettiin: Ulkoilijoiden hyvinvoinnin, virkistysarvojen ja metsän monimuotoisuusarvojen sovittaminen yhteen sekä Metsien kulutuskestävyyden arviointi ja ennustaminen. Aluskasvillisuuden kulumisen vaikutus metsän viihtyisyyteen sekä Virkistyskysyntäpaineen arviointi kaupunkimetsissä -työpaketteihin ei osallistuta, koska Tampereella on käynnissä ja suunnitteilla vastaavan sisältöisiä toteutuksia.

Tutkimusprojekti vastaa tulevaisuuden tietotarpeisiin siitä, millaiset metsän rakennepiirteet ovat yhteydessä virkistyskokemuksen kautta ihmisten hyvinvointiin, sekä millaisia ovat hyvinvoinnin ja virkistyskokemuksen kannalta parhaat metsät monimuotoisuuden näkökulmasta. Tutkimuksella saadaan lisätietoa myös siihen, miten sekä hyvinvointi- ja virkistyskokemus että monimuotoisuus saataisiin parhaiten huomioitua metsien hoidossa. Tutkimusprojektin toinen osakokonaisuus tuottaa tietoa metsien virkistyskäytön aiheuttaman kulumisen arviointiin ja ennakointiin. Projekti edistää Metsien hoidon toimintamalli 2022-2030:n ja Luonnon monimuotoisuusohjelma 2021-2030:n tavoitteita.

Luonnonvarakeskus toteuttaa projektin, jossa muina osapuolina on Tampereen lisäksi Helsinki, Espoo, Lahti ja Kuopio. Projektin osapuolten kesken tehdään sopimus tutkimusyhteistyöstä. Tässä Public-private-partnership -projektissa luonnonvarakeskus rahoittaa 50 prosenttia kokonaiskustannuksista ja kaupungit rahoittavat yhdessä 50 prosenttia. Kustannukset jaetaan projektiin osallistuvien kaupunkien kesken tasan työpaketin, Ulkoilijoiden hyvinvoinnin, virkistysarvojen ja metsän monimuotoisuusarvojen sovittaminen yhteen, osalta. Metsien kulutuskestävyyden arviointi ja ennustaminen -työpaketin kulut suhteutetaan kaupungin alueelle sijoitettavien tutkimusmetsiköiden lukumäärään. 

Edellä mainittujen kahden työpaketin kokonaiskustannusarvio on noin 260 000 euroa. Tampereen osuus on noin 31 000 euroa. Tampereen kaupungin kokonaiskustannusarviosta 31 000 euroa on sisäistä rahoitusta. Kulut rahoitetaan kiinteistötoimen käyttötaloudesta elinvoiman ja kilpailukyvyn johtoryhmän käsittelyn mukaisesti.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasäännön 4 §:n mukaan palveluryhmän johtaja johtaa palveluryhmänsä toimintaa ja sen organisointia ja kehittämistä.

Projektin toteuttamisaika on 1.1.2023-31.12.2024. Rahoitus on käytettävissä 31.12.2024 saakka.

Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöjohtaja ja projekti toteutetaan Tampereen kaupungin osalta kiinteistötoimen vetämänä. Projektin varsinainen projektipäällikkö on Luonnonvarakeskuksen palveluksessa.

Projektipäällikkönä Tampereen kaupungilla toimii metsätalouspäällikkö Anne Tuominen.

Projektipäällikön esimiehenä toimii hänen vakituinen esimiehensä maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi.

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektiin liittyvien laskujen hyväksyntä kuuluu projektin omistajalle. 

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen elinvoima ja kilpailukyvyn palvelualueen johtoryhmässä 7.12.2022.

Delegoitu kiinteistöjohtajalle palvelualueen johtajan päätöksellä 10.1.2022 § 6.

Päätös

Toteutaan Kaupunkimetsien virkistyskäyttö -projekti ajalla 1.1.2023-31.12.2024 Tampereen kaupungin kiinteistötoimessa, ja tehdään sopimus tutkimusyhteistyöstä projektin osapuolten kesken.

Projektin kokonaiskustannusarvio Tampereen kaupungilla on 31 000 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 0 euroa ja Tampereen kaupungin osuus 31 000 euroa, ja josta 50 prosenttia kohdistuu vuodelle 2023 ja 50 prosenttia vuodelle 2024.

Projekti rahoitetaan kiinteistötoimen käyttötaloudesta elinvoiman ja kilpailukyvyn johtoryhmän käsittelyn mukaisesti.

Rahoitus on käytettävissä 31.12.2024 saakka.

Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöjohtaja.

Projektipäälliköksi nimetään Anne Tuominen (ei erikseen määriteltyjä työtunteja / osana omaa työtä).

Projektin ohjausryhmän jäseneksi nimetään Tampereen kaupungin osalta Anne Tuominen kiinteistötoimesta.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 135 002 ja projektin SAP-tunnus on K1350_23011.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm