§ 1 Sopimus aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun loma-ajan aikaisen hoidon järjestämisestä erityishuoltona

Lataa  Kuuntele 

TRE:5739/00.01.05/2021

Päätöspäivämäärä

2.1.2023

Päätöksen tekijä

Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Opetusjohtaja Ulla Ojalammi, puh. 050 428 3044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyvät kunnista hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Uuden vammaispalvelulain voimaantulo on viivästynyt suunnitellusta aikataulustaan. Tämän vuoksi kehitysvammalakiin on esitetty tarvittavia muutoksia hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä. Esitys turvaisi vammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-aikaisen toiminnan järjestämisen ja tuottamisen kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyönä. Toiminnan sisältö ja asiakkaiden oikeudet säilyisivät ennallaan. 

Aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään ensisijaisesti kunnan perusopetuslain mukaisena toimintana. Silloin, kun kunta järjestää perusopetuslain perusteella kaikille ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille mahdollisuuden osallistua aamu- ja iltapäivätoimintaan, myös vammaisen lapsen aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään perusopetuslain mukaisesti. Kehitysvammalain mukaisten edellytysten täyttyessä koululaisen aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään yksilöllisenä hoitona ja huolenpitona. 

Yksilöllisessä hoidossa ja huolenpidossa on kyseessä tehtävä, jossa on tarkoituksenmukaista tuottaa palvelu kuntien opetustoimen ja hyvinvointialueiden yhteistyössä siten, että molempien tavoitteet palveluiden tuotannolle täyttyvät. Yhteistoiminta täyttää hankintalain (1397/2016) 16 §:n mukaiset edellytykset palveluiden hankinnasta toiselta hankintayksiköltä. 

Tampereen kaupungin perusopetus ja hyvinvointialue tekevät yhteistyötä palvelun tuottamisessa, jotta pystytään turvaamaan oppilaan kannalta hyvin toimiva ja yhtenäinen palvelu sekä toteuttamaan tarkoituksenmukaisesti hyvinvointialueen ja kunnan tehtäväkokonaisuudet. Tällä sopimuksella sovitaan tehtäväjaosta kunnan ja hyvinvointialueen välillä. 

Osapuolet sitoutuvat päivittämään sopimusta, kun vammaispalvelulainsäädännön kokonaisuudistus tulee voimaan.

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosääntö 37 §, palvelualueen johtajan toimivaltaan kuuluvan asia siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi, sivistyspalvelujen palvelualueen johtajan päätös 10.1.2022 § 2.

Päätös

Hyväksyn Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen sopimuksen, jossa sovitaan erityishuoltona järjestettävän yksilöllisen hoidon (aamu- ja iltapäivätoiminta sekä loma-ajan hoito) järjestämisestä. Sopimus astuu voimaan välittömästi, kun se on vahvistettu osapuolten allekirjoituksin ja on voimassa toistaiseksi 6 kk irtisanomisajalla.

Tämä sopimus sitoo Tampereen kaupunkia vasta kun siitä tehty päätös on saanut lainvoiman.

Allekirjoitus

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä