§ 1 Lausunto Nordic Ren-Gas Oy:n ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5474/11.01.00/2022

Päätöspäivämäärä

3.1.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ilmoittaa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisesti Nordic Ren-Gas Oy:n Pirkanmaan maakunnassa Tampereen alueelle suunniteltavasta puhtaiden P2X kaasupolttoaineiden ja CO2- vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitos-hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelma) vireilläolosta 30.11.2022 - 5.1.2023 hankkeen vaikutusalueella.

Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee Power-to-Gas -tuotantolaitosta Tampereelle. Hankkeen tavoitteena on rakentaa tuotantolaitos, joka tuottaa uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä. Laitos toimii osana puhtaiden P2X-kaasupolttoaineiden tuotanto- ja jakeluketjua raskaalle liikenteelle.

Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Tampereen Tarasten kaupunginosassa Tammervoima Oy:n hyötyvoimalaitoksen ja Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskuksen välittömässä läheisyydessä Hyötyvoimankadun eteläpuolella. Vaihtoehdossa 1 laitos rakennetaan Tarasten alueelle. Vaihtoehdossa 0 hanketta ei toteuteta.

Pirkanmaan ELY-keskus varaa Tampereen kaupungille (kaavoitus, rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu, ympäristöterveydensuojelu) tilaisuuden antaa lausunto arviointiohjelmasta viimeistään 5.1.2023, Dnro PIRELY/9877/2022.

Päätös

Annetaan Pirkanmaan ELY-keskukselle oheinen lausunto. 

Lausunnot

Asemakaavoituksen lausunto, Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on teollisuus- ja varastoaluetta (T). Merkinnällä osoitetaan seudullisesti merkittävät tai muuten laajat teollisuus-, logistiikka- ja varastotoimintojen alueet.

Yleiskaava

Hankealueella on voimassa Pohjois-Tampereen strateginen yleiskaava, joka kuulutettiin voimaan 25.11.2022. Strategisessa yleiskaavassa alue on osoitettu teollisuus- ja tuotantotoimintojen alueeksi, jota kehitetään hyvin saavutettavana tuotantotoiminnan alueena. Alue varataan tilaa vaativille teollisuus- ja tuotantotoiminnoille, varastotoiminnoille, logistisille toiminnoille ja palveluille sekä yhdyskuntateknisen huollon toiminnoille. Alueille ei saa sijoittaa sellaisia toimintoja, jotka häiriintyvät raskaasta liikenteestä, melusta, tärinästä ja pölystä. Soveltuvilla osilla sallitaan lumenvastaanotto- ja maanvastaanottotoiminta. Alueiden yhteyksiä seudullisille ja valtakunnallisille pääväylille parannetaan erityisesti logistiikan ja tavaraliikenteen tarpeet huomioiden. Alue on tarkoitettu asemakaavoitettavaksi eli alueen maankäyttö ratkaistaan ensisijaisesti asemakaavalla. Hyötyvoimankatu on osoitettu seudulliseksi pääväyläksi ja kehitettäväksi pyöräily- ja kävelyreitiksi.

Asemakaava

Hankealueella on voimassa kaupunginvaltuuston 13.6.2016 hyväksymä asemakaava nro 8475. Hankealue on asemakaavassa osoitettu teollisuus-, varasto- ja jätteenkäsittelyrakennusten korttelialueeksi (TJ-1), jonka kokonaiskerrosalasta saadaan prosenttiluvun osoittama määrä käyttää liike- ja toimistotiloina (12 %). Tontilta on varattava autopaikkoja merkinnän osoittama määrä (teollisuus 1 ap/ 200 k-m2, varastot 1 ap/ 400 k-m2, toimistot 1 ap/ 100 k-m2, liike- ja myymälätilat 1 ap/ 70 k-m2). Rakennusten, rakennukset tai sen osan suurin sallittu kerrosluku on kaksi ja tehokkuusluku e on 0,5.

Tontilta tulevat hulevedet tulee viivyttää tontilla tai muulla alueella viivytysrakentein ja johtaa purkupaikkaan viranomaisen hyväksymän erillissuunnitelman mukaan. Viivytysrakenteiden mitoitustilavuutena on suluissa mainittu kuutiometrimäärä jokaista sataa tontille rakennettujen kattojen ja muiden vettä läpäisemättömien pintojen neliömetrimäärää kohden. Tontilta tulevista hulevesistä, puhtaita kattovesiä lukuun ottamatta, on erotettava öljy ja hiekka. Öljyn- ja hiekanerotusjärjestelmä tulee varustaa näytteenottokaivolla. Viivytysrakenteiden tulee tyhjentyä 12 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla suunniteltu ylivuoto. (hule-30(1)).

Asemakaavaa varten on laadittu rakentamistapaohjeet, jotka ovat asemakaavaselostuksen liitteenä.

Tontille on varattava sähkönjakelun kannalta tarkoituksenmukaiseen paikkaan tila 30 m2:n suuruisen muuntamon rakentamista varten. Muuntamo voi sijaita rakennuksessa tai erillisenä rakennuksena rakennusalalla tai sen ulkopuolella (et-12). Korttelialueen itärajalle on merkitty ohjeellinen 110 kV:n voimajohtoalue, joka rajautuu vielä idän puolelta 400 kV voimajohtoalueeseen.

Asemakaavan yleismääräyksessä on Puolustusvoimien erityisvaatimus: Kaavan alueella ei saa rakentaa yli 50 metriä maanpinnasta olevia rakennuksia, rakennelmia, laitteita tai voimalaitoksia. Aitovuoren tutka-aseman toimintaa ei saa haitata rakentamisella. Poikkeuksista on pyydettävä lausunto Puolustusvoimilta.

Suunniteltu laitos on alustavan tiedon perusteella voimassa olevan asemakaavan pääkäyttötarkoituksen mukaista toimintaa. Hankkeesta vastaavan tulee varmistaa, että hanke on asemakaavan mukainen, kun rakentamisen laajuustiedot tarkentuvat. Lähtökohtaisesti hanketta voidaan pitää erityisen toivottavana Tampereella Tarastenjärven kiertotalousalueelle. 

Hankealuetta ympäröi tummaverkkoperhosen elinympäristöt. Elinympäristöjen säilymiseen tulee kiinnittää huomiota mm. hulevesien käsittelyn osalta. Hulevesiä tulee johtaa ravintokasveille, joiden vesitasapainoa ei saa muuttaa. Tummaverkkoperhosen elinympäristöt tulee myös ottaa huomioon, jos osoitetaan uusia tieyhteyksiä hankealueelle esim. voimajohtojen alle.

Ympäristönsuojelun lausunto, Ympäristösuunnittelija Hannu Niukkanen:

Hajuhaittojen tarkastelussa tulee selvittää mahdollisuus amiinin varastoinnista tai käyttämisestä aiheutuvia hajuhaittoja. Ohjelmassa ei ole hajuhaitoista mainintaa. Amiinille on esitetty vaihtoehtoja, mutta jos amiini tai laitoksen muu toiminta aiheuttaa hajuhaittoja tulee niiden torjuntaan esim aktiivihiilisuodattimella varautua. 

Melutaso Näätäsuon luonnonsuojelualueella tulee selvittää ja huomioida tehtävässä meluselvityksessä. Näätäsuolla toteutetaan erityisesti suojellun lajin esiintymän hoitoa laiduntamalla alueella hevosia. Meluvaikutukset hevoslaidunnukseen tulee mallintaa ja arvioida (Laidunalueen kiinteistöt: 837-505-0005-0146-V0005, 837-505-0002-0031-V0005). Rakentamisen aikainen pölyäminen ja sen mahdolliset vaikutukset erityisesti Näätäsuon alueelle on arvioitava ja torjuttava.

Metaanin käsittely ja mahdollisiin vuototilanteisiin tulee varautua. Metaani on hiilidioksidia monin kerroin merkittävämpi kasvihuonekaasu, joten mahdollinen metaanivuoto tulee riskitarkastella kriittisesti. 

Vesien johtaminen 

YVA-selostuksessa tulee kuvata sekä lopputilanteen hulevesien että rakentamisen aikaisten valumavesien ja työmaavesien muodostuminen, käsittely ja purkureitit sekä näiden vesien mahdolliset ympäristövaikutukset. Tarasten asemakaavan nro 8475 hulevesiselvitystä voi hyödyntää hankkeen hulevesivaikutusten arvioinnissa.

Vuonna 2022 tehdyn Tampereen pienvesi- ja vesistöselvityksen mukaan (Afry Oy 2022) hankealueen pohjoispuolella virtaava Tarasten oja ja eteläpuolella virtaava Juoponlahdenoja ovat uomaltaan muokattuja puroja. Aikaisempien Tampereen Aitolahti-Teisko alueen pienvesiselvitysten (Tampereen kaupungin ympäristönsuojelun julkaisuja 6/2013) mukaan Tarasten oja on osittain muokattu ja Juoponlahdenoja lähes luonnontilainen. Hankealueen länsipuolella Näätäsuonojan läheisyydessä sijaitsee lähde, mikä todennäköisesti osaltaan ylläpitää Näätäsuonojan vesitasapainoa. YVA-selostuksessa tulee arvioida hankkeen vaikutukset lähteen luonnontilaan ja antoisuuteen.

Vaarallisten kemikaalien varastoinnissa tulee tarkastella niiden vuototapahtuma rankkasateen aikana ja arvioida aiheutuvat riskit sekä varautua myös kyseiseen tapahtumaan ennaltavarautumissuunnitelmassa.

Häiriötilanteiden tunnistaminen ja niihin varautuminen, eli ennaltavarautumissuunnitelma mm. Tarkemmassa suunnittelussa tulee laatia suunnitelma alueen hulevesien käsittelystä ja kiinnittää huomiota tarpeeseen järjestää sammutusvesien hallinta. Erilaisten häiriötilanteiden todennäköisyys ja seurausvaikutukset.

Vesien käyttö on runsasta, jolloin on erittäin perusteltua ja kannatettavaa pyrkiä jätevesien kierrättämiseen. Kierrättämisen järjestäminen ja kuvaus myös mahdollisissa häiriötilanteissa.

Ohjelmassa on esitetty, että ulospuhallukset voivat sisältää pieniä määriä erilaisia suoloja. Mitä tässä yhteydessä tarkoitetaan pienillä määrillä ja voiko niillä olla vaikutuksia esim Näätäsuon arvoihin? 

Hankkeen ilmastovaikutuksia tulee arvioida tarkemmin, koska laitos kuluttaa paljon energiaa ja vettä.

YVA-ohjelmassa on kuvattu tarkasti hankkeen ympäristövaikutuksia mutta erityisesti ilmastovaikutuksien ja energiankäytön osalta on tärkeää, että käytettävä sähkö on tuotettu uusiutuvalla energiamuodolla.

Rakennusvalvonnalla ei ole lausuttavaa asiassa.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti