§ 1 Operaatio Pirkanmaan Kulttuuritempaukset 2023

Lataa  Kuuntele 

TRE:118/12.03.03/2023

Päätöspäivämäärä

9.1.2023

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja, Sivistyspalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Tuottaja Satu Keltanen, puh. 041 730 5771, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050-411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Operaatio Pirkanmaa on Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke vuosille 2022–2024. Operaatio Pirkanmaan yhdeksi päätoiminnan muodoksi on ohjausryhmän hyväksymässä projektisuunnitelmassa määritelty kulttuurisen ohjelmiston toteuttaminen Pirkanmaalla. Projektit toteutetaan yhteistyössä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa, ja niillä täydennetään olemassa olevaa kulttuuritoimintaa alueella.  

Operaatio Pirkanmaan tavoitteena on kehittää elinvoimaista kulttuurimaakuntaa ja luovien alojen kansainvälistä osaamiskeskittymää, jossa ammattilaisten toimintaedellytyksiä kehitetään ja kuntalaisten kulttuuriset oikeudet toteutuvat. Hanke toimii yhä yhdenvertaisemman, saavutettavamman ja kestävämmän toimintaympäristön edistämiseksi Pirkanmaalla. 

Kuntien yhteisellä rahoituksella toteutetaan osa hakuvaiheessa tehdyistä projektisuunnitelmista ja kehitetään luovien alojen osaamista, verkostoja ja osaamispohjaa työllisyyden edistämiseksi. 

Ohjelmayhteistyöllä toteutetaan kuntien kulttuuritoiminnasta säädetyn lain mukaista tehtävää. Taiteellisen sisällön hankkiminen täyttää hankintalain ehdon suorahankinnasta. (Hankintalaki 40 § kohta 3.)  

Kulttuurijohtajan päätösvalta asiassa perustuu sivistyspalveluiden palvelualueen johtajan päätökseen 21.12.2022, § 60, Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Operaatio Pirkanmaa -hankkeen vuoden 2023 Kulttuuritempaukset tilataan uudesta Pirkanmaan kulttuuripankki -verkkopalvelusta osoitteesta www.kulttuuripankki.fi. 

Tällä Kulttuuritempausten toteutustavalla tuetaan vuoden 2022 lopulla lanseeratun Pirkanmaan kulttuuripankin toiminnan käynnistymistä, ja ohjataan niin tapahtumien tuottajia kuin tilaajia käyttämään Tampereen kaupungin ylläpitämää, koko Pirkanmaan kattavaa palvelua.

Operaatio Pirkanmaan kokonaisbudjetti vuoden 2023 Kulttuuritempauksiin on 42 500 euroa. Tampereen kaupungin hallinnoiman hankkeen 19 kumppanikunnalle myönnetään tästä budjetista Kulttuuritempausten tilaamiseen summa, joka on noin viisi prosenttia kunkin kunnan maksuosuudesta 2022–2024. Maksuosuus perustuu kuntien asukaslukuun. Operaatio Pirkanmaan suurimman rahoittajan, Tampereen kaupungin 8000 euron tilausbudjetti ei perustu maksuosuuteen. (Liite 1)

Kulttuuritempausten vuoden 2023 tilausmalli julkaistaan alkuvuodesta ja esitellään myös Tuulensuun Palatsissa 9.2. järjestettävässä Elämystalousfoorumissa. Kunnat voivat tilata palveluita Pirkanmaan kulttuuripankin kautta sovitulla summalla 1.2.–31.5. aikavälillä siten, että tilatut palvelut toteutetaan tilaajana toimivassa kunnassa vuoden 2023 aikana. 

Operaatio Pirkanmaan kuntien kulttuurikoordinaattoreiden verkosto päättää oman kuntansa tarpeista käsin, mikä tai mitkä kuntaa edustavat tahot voivat tilata Operaatio Pirkanmaan rahoituksella tempauksia Kulttuuripankista kuntaansa, ja millä budjetilla.  

Tilattava Kulttuuritempaus (tai -tempaukset, jos niitä on enemmän kuin yksi), voi olla myös eri hintainen kuin Operaatio Pirkanmaan hankkeelle myöntämä budjetti, kuitenkin niin, että kunnat voivat laskuttaa Operaatio Pirkanmaata toteutuneen tilauksen verran, ja maksimissaan oman kuntakohtaisen budjetin mukaan. 

Kukin kunta toimii Kulttuuritempausten tilaajana ja hoitaa sopimusteknisesti Kulttuuritempauksen toteutukseen liittyvät järjestelyt hankittavan palvelun toimittajan kanssa. Operaatio Pirkanmaan rahoittamien Kulttuuritempausten tulee lähtökohtaisesti olla maksuttomia toimintaan osallistuville. 

Kunta raportoi viimeistään 15.6.2023 mennessä Operaatio Pirkanmaalle tämän yhteistyömallin puitteissa tekemästään tilauksesta ja laskuttaa Operaatio Pirkanmaata erillisen ohjeen mukaisesti sovitulla summalla 31.10.2023 mennessä. Lisäksi kunnat raportoivat vuoden lopussa tällä rahoituksella toteutetuista Kulttuuritempauksista. 

Allekirjoitus

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen