§ 143 Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman asiantuntijatyön hankinta Solita Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:8670/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

22.12.2022

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Outi Valkama, puh. 040 801 6423, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelija Tatjaana Julin, puh. 040 029 7956, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallituksen ohjaama Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana. Tampereen strategian ja pormestariohjelman tavoitteiden mukaisesti ohjelmassa keskitytään tekemään kaupungin toiminnasta ja kaupunkilaisten arjesta parempaa hyödyntämällä dataa ihmisten hyväksi eettisesti ja luotettavasti.

Kehitysohjelman tavoitteina on lisätä kaupunkiorganisaation kyvykkyyttä uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi, vahvistaa alueen elinvoimaa ja edistää uuden liiketoiminnan syntymistä datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla sekä lisätä hyvinvointia arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla. Oppiva, dynaaminen ja verkostomainen toteutus on edellytys ohjelman tavoitteiden saavuttamiselle. Kehitysohjelman valmistelun ja toteutuksen kokonaiskoordinaatiosta vastaa Elinkeinopalvelut, mutta toteutus koskettaa laajasti kaupungin eri yksiköitä.

Ohjelman hyötytavoitteet ovat:

1. kaupunkiorganisaation kyvykkyys uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi kasvaa

2. alueen elinvoimaa vahvistetaan ja uuden liiketoiminnan syntymistä edistetään datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla

3. hyvinvointi lisääntyy arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla

Tampereen kaupungilla on arvokasta dataomaisuutta, jonka potentiaalia tuottaa arvoa sekä kaupungille että sen sidosryhmille ei hyödynnetä täysimääräisesti. Tampereen kaupunki haluaa valjastaa dataomaisuuden tehokkaampaan käyttöön ja arvioida samalla rooliaan osana datatalouden ekosysteemiä.

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman asiantuntijatyön hankinta tukee ohjelman tavoitetta alueen elinvoiman vahvistamisesta sekä uuden liiketoiminnan syntymisen edistämisestä. Selvitystyössä pyritään kartoittamaan miten kaupunki voi toimia elinvoimaa lisäten eri rooleissaan datatalouden mahdollisuuksia hyödyntäen. Selvitystyön tarkoituksena on tunnistaa uusia mahdollisuuksia tuottaa datasta arvoa ja ansaintaa, sekä kartoittaa datatalouden tulevaisuutta Tampereen kaupungin näkökulmasta. Selvitystyö antaa osaltaan pohjaa laajemmalle datastrategiatyölle.

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman asiantuntijahankinta tehdään Solita Oy:ltä (Y-tunnus 1060155-5) ja hankinnan arvonlisäveroton hinta on 20 000 €. Kyseessä on EU-kynnysarvon ja kansallisen kynnysarvon alittavan palvelun hankinta eli ns. pienhankinta. Hankinnan hinta ei ylitä kansallisen hankintalainsäädännön kilpailutusrajaa. 

Solitalla on Suomen laaja-alaisinta osaamista datakyvykkyyksien ja -liiketoiminnan kehittämisestä niin yksityisille kuin julkisillekin organisaatioille. Osaamisensa puolesta Solitan projektille tarjoama tiimi edustaa alan johtavaa osaamista. Lisäksi tarjottu hinta edustaa alan normaalia kustannustasoa. Asiantuntijatyönä tehtävä selvitys ei myöskään sido Tampereen kaupunkia tekemään jatkohankintoja Solitalta.

Asiantuntijatyö toteutetaan tammi-helmikuussa 2023 sisältäen:

  • Tampereen kaupunkikonsernin henkilöstön sekä tärkeimpien ekosysteemin pelaajien haastattelut hyödyntäen jo tehtyjä selvitystöitä
  • Kokonaiskuvan Tampereen datatalouden ekosysteemistä​​​​​​
  • Kokonaiskuvan Tampereen kaupunkikonsernin tärkeimmistä data-asseteista
  • Alustavien datatuote-ideoiden tunnistamisen
  • Datatuotteiden konseptoinnin seuraavien askelten suunnittelun

 

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. ​

Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

Päätös

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman asiantuntijatyön hankinta tehdään Solita Oy:ltä (Y-tunnus 1060155-5). Hankinnan arvonlisäveroton hinta on  20 000 eur. Hankinnan kustannukset maksetaan Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman kustannuspaikalta 154033.

Hankinnasta tehdään hankintasopimus. Hankintapäätös on kaupunkia sitova vasta, kun hankintapäätös on allekirjoitettu. Muussa tilanteessa tilaus voidaan tehdä, kun hankintapäätös on lainvoimainen.

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen