§ 2 Lausunto Tampereen Sähkölaitos Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:51/11.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

18.1.2023

Päätöksen tekijä

Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunta, kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta (2021 - 2025)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin lausuntoa Tampereen Sähkölaitos Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Lielahden voimalaitoksen öljysäiliön ympäristölupaa sekä toiminnan aloittamislupaa. Lausunto pyydetään 8.2.2023 mennessä, Dnro LSSAVI/15581/2022.

Tampereen Sähkölaitos Oy hakee ympäristönsuojelulain mukaista lupaa varastoida 2 300 m3 kevyttä polttoöljyä Tampereen Lielahden voimalaitoksen piha-alueella sijaitsevassa terässäiliössä. Lupaa haetaan määräajaksi 31.5.2024 asti. Lisäksi haetaan aloittamislupaa öljyn varastoinnin ja käytön mahdollistaville toimenpiteille: öljynpurkupaikan uusinnalle, olemassa olevan öljysäiliön käyttöönotolle, öljyn varastoinnille ja siihen liittyville kuljetuksille laitosalueella.

Tampereen Sähkölaitos varautuu epävarmaan tilanteeseen ja haastavaan talveen maa-kaasukäyttöisellä energiantuotantolaitoksella vaihtamalla toisen voimalan kaasuturbiineista öljykäytölle, jonka mahdollistamiseksi laitoksella on tarve ottaa uudelleen käyttöön piha-alueella sijaitseva kevyen polttoöljyn säiliö. Hakemuksen mukaan öljyn varastointi- ja käyttömahdollisuudella turvataan Länsi-Tampereen ja Ylöjärven alueiden kaukolämmöntarve ilman maakaasua myös kovilla pakkasilla.

Öljysäiliö sijaitsee vedenhankintaa varten tärkeällä pohjavesialueella ja pohjaveden muodostumisalueella. Hakemuksessa on annettu esitys hankkeessa toteutettavista suojaustoimenpiteistä ja seurannasta hakemuksen mukaisen toiminnan aikana. Hakemuksen mukaan nyt tehtävillä, hakemuksessa esitetyillä rakenteellisilla ja käyttöteknisillä suojaustoimenpiteillä voidaan estää öljyn pääsy maaperään ja pohjaveteen, jolloin öljyn varastoinnista ei hakemuksen mukaan aiheudu pohja- tai pintaveden pilaantumisen vaaraa.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 34 §:n perustella apulaispormestari päättää lausunnon antamisesta muissa kuin muutoksenhakuun liittyvissä asioissa tai lainsäädännön mukaan viranomaiselle kuuluvissa lupa- ja valvonta-asioissa.

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen:

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa kyseinen alue on taajamatoimintojen aluetta ja tärkeää vedenhankintaan soveltuvaa pohjavesialuetta. Alue kuuluu osittain kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen.

Yleiskaava

Alueen yleiskaavatilanne muodostuu lainvoimaisesta Kantakaupungin yleiskaavasta 2040 ja valtuuston hyväksymästä Kantakaupungin vaiheyleiskaavasta – valtuustokausi 2017- 2021. Yleiskaavassa alue on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi sekä laajentuvan keskustan alueeksi. Alue kuuluu myös kaupunkistrategian kasvun ja elinvoiman vyöhykkeeseen. Alueen halki on osoitettu pyöräliikenteen seudullinen pääreitistö ja uusi pääkokoojakatu, eli Hiedanrannan rakentuessa Energiankatua jatketaan Hiedanrannan keskustasta Pispalan valtatielle. Alueen pohjoispuolelle osoitettu uusi erotasoliittymä liittyy myös Hiedanrannan liikennejärjestelyihin. Alueen pohjois- ja eteläpuolille on osoitettu kehitettävä rautatie ja alueen itäpuolelle uusi henkilöliikenteen asema.

Kartalla 2, Viherympäristö ja vapaa-ajan palvelut, alueen länsiosa kuuluu geologisesti arvokkaaseen Epilänharjun harjualueeseen. Alueen eteläpuolelle on osoitettu ohjeellinen viherverkoston yhteystarvealue (Hiedanranta-Epilänharju-Santalahti yhteys). Alueen länsipuolelle on osoitettu ohjeellinen virkistysyhteys.

Kartalla 3, Kulttuuriperintö, alueen länsiosa kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen (Pirkanmaan harjumaisemat, Epilänharju).

Kartalla 4, Kestävä vesitalous, ympäristöterveys ja yhdyskuntatekninen huolto, Lielahden voimalaitos on kohdemerkinnällä osoitettu lämmön ja sähkön tuotantoa varten rakennetuksi voimalaitokseksi. Lielahden voimalaitokselle on myös osoitettu kemikaalilaitoksen konsultointivyöhyke. Voimalaitos sijaitsee osittain Tapola Oy:n konsultaatiovyöhykkeellä. Alue kuuluu Epilänharju-Villilän pohjavesialueeseen A. Aluetta koskevat toimenpiteet on suunniteltava ja toteutettava niin, etteivät ne heikennä pohjaveden laatua tai vähennä pohjaveden antoisuutta. Alueelle ei saa sijoittaa toimintoja, joista voi aiheutua pohjaveden pilaantumisvaaraa. Alue sijaitsee Pyhäjärven valuma-alueella. Tohlopin tila tulee säilyttää ja Vaakkolammin tilaa tulee parantaa. Alue kuuluu melu- ja ilmanlaatuselvitystarpeen harkinta-alueeseen. Alueen pohjoispuolelle on osoitettu kaasulinja.

Asemakaava

Alueella on voimassa ympäristöministeriön 27.6.1985 vahvistama asemakaava nro 6208. Asemakaavassa alue on osoitettu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alueeksi. Alueelle saadaan rakentaa voimalarakennus tarpeellisine laitteineen, mutta se ei saa sisältää jätteiden polttolaitosta. Kokonaiskerrosala on enintään 9 800 m2. Avovarastointi ei ole alueella sallittua. Piippujen vähimmäiskorkeudet ovat 50 m maakaasuvaihtoehdossa ja 120 m kiinteän polttoaineen vaihtoehdossa.

Laitoksen toiminnasta aiheutuva jatkuva melu saa olla 100 m:n päässä varsinaisen voimalarakennuksen ulkoseinästä enintään 45 dB(A) varoventtiilien kokeilusta ja huollosta johtuvaa tilapäistä ja lyhytaikaista melutason kohoamista lukuun ottamatta.

Autopaikkoja on alueelta varattava puolet kahden suurimman työvuoron yhteenlasketusta työntekijämäärästä.

Alueelle johtavien kulkuteiden kautta tulee sallia yleinen jalankulku- ja polkupyöräliikenne lähivirkistysalueelle rakennettaville kevyen liikenteen väylille.

Laitoksen haitta-ainepäästöjen enimmäismäärät ratkaistaan ilmansuojelulain mukaan ilmoitusmenettelyn yhteydessä. (ET-8)

Rakennuksen vesikaton ylimmän kohdan korkeusasema on +120.0.

ET-8 alueen länsireunaan on osoitettu maanalainen tila. ET-8 alueen eteläreunaan on osoitettu istutettava alueen osa, jolle on istutettava havupuita ja pensaita. Alueen kautta saadaan johtaa tarpeelliset kulkutiet ja teollisuusraide. (i-1)

Asemakaavassa on annettu seuraava pohjavesiin liittyvä määräys: Pohjaveden ottamon suoja-alue, jolla ei saa pitää ilman vesioikeuden lupaa sellaista varastoa, säiliötä, johtoa, viemäriä tai laitosta, mistä likaa tai muuta veden laatuun vaikuttavaa ainetta voi päästä pohjaveteen, eikä myöskään suorittaa sellaista toimintaa, joka vahingollisella tavalla voi huonontaa ottamosta saatavan veden laatua.

Alueen pohjois-, itä- ja eteläpuolilla on liikennealuetta. Länsipuolella on virkistysaluetta. Lähimmät asukkaat sijaitsevat eteläpuolella, noin 75 metrin etäisyydellä laitoksen tontin rajasta, sekä lännessä, noin 120 metrin etäisyydellä tontin rajasta ja pohjoisessa, noin 130 metrin etäisyydellä tontin rajasta.

Toiminta ja olemassa olevan öljysäiliön käyttöönotto on asemakaavan mukaista. Asemakaavoitus ei ota kantaa öljysäiliön rakenteellista turvallisuutta koskevaan selvitykseen.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti