§ 18 Kaupunkipyörien asemaverkko kaudella 2023

Lataa  Kuuntele 

TRE:385/08.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

20.1.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Jukka Uusitalo, puh. 040 800 7582, etunimi.t.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä on ollut käytössä kaksi vuotta. Täysimääräinen kaupunkipyöräjärjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2021 elokuussa 70 kaupunkipyöräasemalla ja 700 kaupunkipyörällä, minkä jälkeen kaupunkipyörien asemaverkkoa on laajennettu vaiheittain. Asemaverkkoa laajennettiin 82 asemaan kaupunkipyöräkauden 2021 lopulla. Kaudeksi 2022 asemaverkkoa laajennettiin 95 asemaan.

Asemien lisäämisen yhteydessä ei ole lisätty kaupunkipyörien kokonaismäärää, vaan kaupunkipyöriä on koko ajan ollut 700 kappaletta. Maltillisella asemien lisäämisellä kaupunkipyörien palvelualuetta saadaan kasvatettua niin, että käyttäjät voivat kuitenkin edelleen luottaa siihen, että asemalla on suurella todennäköisyydellä pyörä saatavissa silloin kun sitä tarvitsee.

Tulevalla kaudella kaupunkipyörien asemaverkkoa laajennetaan 17 asemalla. Uudet asemat sijoittuvat Kaukajärvelle, Messukylään, Linnainmaalle, Koivistonkylään, Kalevanrinteelle, Nekalaan, Pyynikille ja Pispalaan. Asemaverkkoa laajennetaan alueille, joissa kaupunkipyörien käytölle nähdään suurin potentiaali ja joissa kaupunkipyörien tasaus täysiltä asemilta tyhjille asemille olisi nykyisillä resursseilla mahdollisimman toimivaa. Uusien asemien lisäksi poistetaan kaksi asemaa, jotka ovat olleet erittäin vähäisellä käytöllä. Poistettavat asemat sijaitsevat Härmälässä ja Veisussa.

Asemien toimivuutta ja käyttöasteita tullaan seuraamaan tarkasti. Saatujen havaintojen ja palautteiden perusteella asemien sijoitteluun voidaan tarvittaessa tehdä pieniä muutoksia jo kaupunkipyörien toimintakauden aikana.

 

Päätös

Toteutetaan kaupunkipyöräjärjestelmän asemaverkon laajentaminen Kaukajärvelle, Messukylään, Linnainmaalle, Koivistonkylään, Kalevanrinteelle, Nekalaan, Pyynikille ja Pispalaan suunnitelman 1/22113 mukaisesti.

 

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell