Päätöksen perustelut
Alueellisella oppimisverkostolla tarkoitetaan samanlaisella orientaatiolla kehittämistyötä tekevien alueiden yhteistoimintaa, jonka tavoitteena on oppia omasta ja toisten tekemästä työstä lasten, nuorten ja perheiden palvelujärjetelmän kehittämiseksi.
Alueellisessa oppimisverkostossa tehtävällä kehittämistyöllä pyritään saavuttamaan mahdollisimman hyvin yhteen toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä sivistys- ja kasvatustoimien organisaatiot, jotka toimivat lasten ja perheiden psykososiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi, ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaavaa työtä vaativien tilanteiden hoitamiseksi. Päämääränä on palveluiden mahdollisimman pitkälle viety integraatio, joka mahdollistaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin alueella.
Vuosien 2020 – 2022 aikana yhteisövaikuttavuustyössä on kehitetty erityisesti tiedolla johtamisen kokonaisuutta (Etelän perhekeskuksen alue ja Tampere Junior) sekä pärjäävyyslähtöisen palvelumallin käyttöönottoa ja Lapset puheeksi -menetelmää Tampereen Koillisen perhekeskuksen alueella.
Tampere sitoutuu kehittämään yhteisiä palvelujen rakenteita, jotka kehittävät palveluiden integraatiota lasten hyvän arjen hyväksi. Kertyneiden havaintojen perusteella kehitetään viranomaisprosesseja ja rakenteita, jotka tukevat lasten arkea. Yhteisövaikuttavuustyön avauksia pärjäävyyslähtöisen palvelumallin ja yhteisövaikuttavuustyön laajentamisesta jatketaan koko Tampereen alueella koillisen perhekeskuksen pilotoinnin kokemusta ja tietoa hyödyntäen. Palvelujen koordinaatiota ja yhden kontaktin periaatetta kehitetään asiantuntijapoolirakenteen kautta.
Tampere tukee yhteisövaikuttavuustyön laajenemista Pirkanmaan hyvinvointialueella vuoden 2024 alusta.
Sopimuskauden aikana osana yhteisövaikuttavuustyön juurruttamista edistetään tiedolla johtamisen Näkymä -työkalun käyttöönottoa, toteutetaan säännöllistä seurantaa yhteisövaikuttavuustyön edistymisestä ja vaikuttavuuden arviointia hyödyntäen muualla AO-työssä kehitettyä yhteisövaikuttavuustyön mittaria.
Tällä yhteistyösopimuksella jatketaan vuosien 2020 – 2022 aikana toteutunutta yhteisövaikuttavuustyötä Itlan ja Tampereen kaupungin välillä.
Itla rahoittaa verkostossa toimivan kehittäjätyöntekijän osa-aikaisesta työpanoksesta ja verkoston tapaamisista syntyviä kustannuksia 35 000 euroa/vuosi. Rahoitus maksetaan yhdessä (1) erässä kerran vuodessa laskun perusteella marras-joulukuussa. Vuosina 2023-2026 maksetaan 35.000 €/vuosi.
Sopimuskausi on 1.1.2023 - 31.12.2026.
Sopimuksen vastuuhenkilö: suunnittelujohtaja Leena Viitasaari.
Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosääntö § 36: Palvelualueen johtaja päättää palvelualueensa osalta muiden kuin lautakunnan toimivaltaan kuuluvien sopimusten hyväksymisestä.