Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 17.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 5 Selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:186/00.05.00/2023

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Suunnittelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelujohtaja Leena Viitasaari, puh. 050 5538 672 ja hallintopäällikkö (31.12.2022 saakka) Sini Hyvönen, puh. 040 806 3847, etunimi.sukunimi@pirha.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain (410/2015, 115 §) mukaan kunnan toimintakertomukseen on laadittava selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Tampereen kaupungilla selonteon laatimisprosessia hyödynnetään sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kehittämisen välineenä. Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2023) 84 §:n mukaan lautakunnat vastaavat hyvän hallinto- ja johtamistavan toteutumisesta sekä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä, toimeenpanon valvonnasta ja tuloksellisuudesta. Lautakunnat ja johtokunnat raportoivat kaupunginhallitukselle sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä. Selonteko pohjautuu sisäisen tarkastuksen mallin mukaiseen palvelualueen itsearviointiin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimintatavoista. Selonteko käsitellään lista-asiana lautakunnan kokouksessa. Ne ovat myös erillisinä liitteinä osana sosiaali- ja terveyspalvelujen vuoden 2022 tilinpäätöstä. 

Kokonaisarviona palvelualueen johto lausuu, että sosiaali- ja terveyspalvelujen sisäinen valvonta ja riskienhallinta ovat pääosin hyvällä tasolla. Merkittäviä puutteita ei ole todettu. 

Tilikauden aikana koronapandemia, Ukrainan sota ja sitä seurannut inflaatio ovat koetelleet palvelualueen toimintaedellytyksiä ja asettaneet haasteita tavoitteiden toteutumiselle. Lisäksi hyvinvointialueelle siirtymisen valmistelu on teettänyt runsaasti töitä ja vaatinut tehostettuja riskienhallinnan toimenpiteitä.  

Ammatillisen henkilöstön saatavuuden haasteet ovat realisoituneet kuluvan vuoden aikana useimmissa palveluissa. Vuokratyövoimaa on jouduttu käyttämään runsaasti ja sen vaikutukset palveluiden laatuun sekä jatkuvuuteen ovat merkittävät. Henkilöstön saatavuusongelmat ovat merkittävä riski myös henkilöstön hyvinvoinnille. 

Ostopalveluiden osalta realisoituneena riskinä voidaan nähdä Kotitori-hankinta, jossa toimeenpano ja palveluntuottajan valmius vastata tavoitteisiin eivät toteutuneet. Taloudellista vahinkoa tästä on koitunut noin 2,7 milj. euroa, jos tarkastellaan asiaa siitä näkökulmasta, mitä hankinta olisi maksanut toteutuessaan sopimuksen mukaisin hinnoin.  

Kokonaisarviona sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan kehittämistä vaativat keskeisimmät kehittämistarpeet ja toimenpiteet ovat: 

  • Palveluiden jatkuvuuden turvaaminen hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen
  • Ammatillisen henkilöstön saatavuuden parantaminen
  • Varautumis- ja valmiussuunnittelun, -viestinnän ja -raportoinnin kehittäminen

 

Selonteko on asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Loukaskorpi Johanna, Apulaispormestari

Selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Rauno Ihalainen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Sisäinen tarkastus, Leena Viitasaari 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)