Tarkastuslautakunta, kokous 1.11.2022

§ 111 Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja hyte-kerroin 

TRE:5533/00.05.03/2022

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginreviisori Erja Viitala puh. 050 552 6290, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueiden järjestettäväksi, mutta vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä säilyy kunnilla. Kunnille otetaan vuoden 2023 alusta käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin. HYTE-kerroin on kannustin, joka tarkoittaa, että kuntien rahoituksen valtionosuuden suuruus määräytyy osaksi niiden tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Edellytyksiä väestön hyvinvoinnille ja terveydelle luovat koulutus, liikunta-, ruoka- ja kulttuuripalvelut, kaavoitus, liikennejärjestelyt sekä monet muut kunnan tehtävät.

Jatkossa kuntia palkitaan vaikuttavasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, koska hyvinvoiva väestö on elinvoimaisen kunnan ja hyvinvointialueen edellytys. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvun hillitseminen vaatii, että hyvinvointia ja terveyttä edistetään laajasti.

Kokoukseen saapuu Tampereen kaupungin hyvinvointikoordinaattori Jaana Ylänen kertomaan asiasta.

Kokoukseen on kutsuttu Pirkanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan jäsenet ja tarkastusjohtaja keskustelemaan asiasta ja mahdollisesta yhteistyöstä jatkossa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Viitala Erja, Kaupunginreviisori

Merkitään tiedoksi saadut selvitykset ja käyty keskustelu.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.