§ 9 Tampereen kaupungin osallistuminen jääkiekon miesten vuoden 2023 MM-kilpailujen toteuttamiseen ja tapahtumaa koskevien sopimusten hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:245/12.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

30.1.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla kansainvälisen tason tapahtumien ja kulttuurin keskittymä, jossa elämysten äärelle houkutellaan ympäri vuoden. Kaupunki toimii aktiivisesti vahvistaakseen ja kansainvälistääkseen tapahtumatarjontaa ja tavoittelee Tampereelle lisää suurtapahtumia.

Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n kongressi päätti toukokuussa 2022 myöntää vuoden 2023 jääkiekon miesten MM-kilpailujen järjestämisoikeuden Tampereelle ja Latvian Riikaan. Alun perin kisat oli myönnetty Pietariin, mutta Venäjän kisaisännyyden peruunnuttua Suomi ja Latvia jättivät yhteisen hakemuksen vuoden 2023 kisojen järjestämisestä. Tapahtuman hakemista käsiteltiin kaupunginhallituksen kokouksessa 16.5.2022.

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat järjestetään 12. - 28.5.2023 Tampereen Nokia Arenalla ja Riian Riika-Areenalla (Arēna Rīga). Kisojen 64 ottelusta 34 pelataan Tampereella, mukaan lukien tapahtuman välierät, pronssiottelu ja finaali. Tapahtumasta vastaa Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF ja Tampereen kisakokonaisuuden käytännön järjestelyt hoitaa Suomen Jääkiekkoliitto ry. Tampereen kaupunki osallistuu tapahtumayhteistyöhön Suomen Jääkiekkoliiton kanssa. Yhteistyöllä kaupunki tavoittelee tapahtuman taloudellisten, yhteisöllisten ja imagollisten hyötyjen maksimointia ja pyrkii vahvistamaan Tampereen kaupungin mainetta houkuttelevana ja osaavana tapahtumakaupunkina kansallisesti ja kansainvälisesti.

Tampereen kaupunki ja Suomen Jääkiekkoliitto ry solmivat kaksi yhteistyösopimusta vuoden 2023 Jääkiekon MM-kisojen otteluiden toteuttamisesta Tampereella ja kaupungin kokonaistuesta tapahtumalle. Sopimukset ovat salaisia viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 17 kohdan perusteella.

Sopimuksia laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Arvioinnin perusteella on todettu, että kaupungin osallistumista tapahtumayhteistyöhön ei lasketa valtiontueksi, sillä kyseessä on hybridisopimus, joka on luonteeltaan pääosin yhteistyösopimus, ei avustus.

Sopimuksen ja sen täydennysliitteen vastuuhenkilönä toimii tapahtumajohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Perttu Pesä. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. Sopimuksen ja sen liitteiden mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimivat elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen vetovoiman ja edunvalvonnan palveluryhmän tapahtumapalvelut, pormestarin nimeämä jääkiekon MM-kisojen 2023 ohjausryhmä ja tapahtuman projektiryhmä.

Tampereen kaupunki tavoittelee tapahtumilla mm. yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääntymistä, kaupungin imagon ja tunnettavuuden vahvistumista sekä elinkeinojen ja aluetalouden kasvua. Urheilun ja kulttuurin suurtapahtumien hankintaa ja tukemista koordinoi pormestarin nimeämä suurtapahtumatyöryhmä. Tapahtumia haettaessa ja tuettaessa arvioidaan niiden vaikutuksia ja riskejä aluetalouteen, Tampereen imagoon, ja alueen yhteisöllisyyteen tapahtumatoiminnan suuntaviivojen mukaisesti. Kaupunki toimii yhteistyökumppanina ja harkinnanvaraisesti myöntää tukia kaupunkiin haettaville kansainvälisille ja kansallisille suurtapahtumille tai muilla tavoin merkittäville tapahtumille, joiden nähdään tukevan kaupungin strategisia tavoitteita. Yhteistyö- ja tukihakemukset käsittelee suurtapahtumatyöryhmä.

Hallintosäännön 35 §:n 32)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä, ellei muualla toisin määrätä.

Konsernijohtaja on esteellinen hallintolain 28 §:n 1 momentin 5)-kohdan perusteella. Päätöksen tekee konsernijohtajan 1. varahenkilö.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Tampereella toukokuussa 2023 järjestettävien jääkiekon miesten MM-kilpailujen toteuttamiseen liitteenä olevissa sopimuksissa määritellyin ehdoin.

Suomen Jääkiekkoliitto ry:n ja Tampereen kaupungin väliset sopimukset hyväksytään. Sopimukset voidaan allekirjoittaa ja ne tulevat voimaan, kun päätös on saanut lainvoiman.

Sopimusten vastuuhenkilöksi nimetään tapahtumajohtaja Perttu Pesä.

Tapahtumasta aiheutuvat, sopimuksissa mainitut kustannukset maksetaan kustannuspaikoilta 113002 Suurtapahtumat, 154029 Tapahtumapalvelut, 113227 Suhdetoiminta ja 113272 Raatihuone.

Lausunnot

Konsernilakimies Janne Kytö
Lakiasioilla ei huomautettavaa.

Talousjohtaja Jukka Männikkö:
Tampereen kaupungin taloudellinen tuki tapahtumalle sisältyy konsernihallinnon vuoden 2023 vuosisuunnitelmaan.

Allekirjoitus

Konsernijohtajan 1. varahenkilö, johtaja Mikko Nurminen