§ 12 Sopimus kumppanuusyhteistyöstä Postimuseosäätiö sr:n ja Tampereen historiallisten museoiden kanssa vuosina 2023-2027

Lataa  Kuuntele 

TRE:858/12.03.02/2023

Päätöspäivämäärä

8.2.2023

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja, Sivistyspalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Museonjohtaja Kimmo Antila, puh. 040 670 1060, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050-411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Historialliset museot ovat tehneet yhteistyötä Postimuseosäätiö sr:n kanssa Vapriikissa vuodesta 2014 alkaen. Postimuseosäätiö sr ja Historialliset museot ovat yhdessä päättäneet hakea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä museolain 10 §:ssä määriteltyä valtakunnallisen vastuumuseon tehtävää. Nimeämisen edellytyksenä on muun muassa, että museo toimii erikoismuseona valtakunnallisesti merkittävällä toimialalla, nimeäminen on toimialan ja lain 2 §:ssä säädetyn museotoiminnan tarkoituksen kannalta tarpeellista, museolla on valtakunnallisesti merkittävä kokoelma ja edellytykset suoriutua tehtävän hoidosta. Valtakunnallisen vastuumuseon tehtävistä on säädetty museolain 9 §:ssä.

Valtakunnallisen vastuumuseon tehtävänä on

1) toteuttaa valtakunnallista museotoimintaa erikoisalallaan;

2) kehittää ja edistää kulttuuriperintötyötä ja museoiden yhteistyötä erikoisalallaan;

3) toimia erikoisalansa kulttuuriperinnön valtakunnallisena asiantuntijana;

4) ylläpitää ja edistää erikoisalansa kansainvälisiä yhteyksiä;

5) edistää erikoisalansa kulttuuriperinnön tallentamista ja digitaalista saatavuutta.

Postimuseosäätiön ja Historiallisten museoiden toiminta ja kokoelmat täyttävät laissa määritellyt ehdot ja museot ovat päättäneet hakea 22.2.2023 sulkeutuvassa valtionosuushaussa viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän valtakunnallista vastuumuseotehtävää. Postimuseosäätiö sr. on hakuprosessissa ja valtakunnallisessa vastuumuseotehtävässä juridinen toimija ja Tampereen kaupungin historialliset museot ovat sopimuskumppani, joka tuo valtakunnalliseen tehtävään omat sopimuksessa sovittavat resurssit. Hakemuksen ja yhteistyön tarkoituksena on entistä vetovoimaisemman ja monipuolisemman museokeskus Vapriikin aikaansaaminen sekä monimuotoisen toiminta- ja rahoitusmallin aikaansaaminen.

Postimuseosäätiö sr ja Tampereen kaupunki solmivat kumppanuussopimuksen, jossa määritellään tarkemmin 1. Valtakunnallisen yhteistyön muodoista, 2. Yhteistyön rahoittamisesta, 3. Yhteistyön henkilöresursseista, 4. Tilojen käytöstä ja 5. Postimuseosäätiön muutoksista.

Kumppanuussopimus ja valtakunnallisen vastuumuseotehtävän nelivuotissuunnitelma ovat päätöksen liitteinä.

Tämä päätös on linkitetty aiemmin (29.6.2022 § 31) TRE:5029/12.03.02/2022 aiesopimuksesta tehtyyn päätökseen, jonka osapuolina ovat Tampereen historialliset museot ja Postimuseosäätiö.

Kulttuurijohtajan päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosääntö 36 §, palvelualueen johtajan toimivaltaan kuuluvan asia siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi, sivistyspalvelujen palvelualueen johtajan päätös 22.12.2022 § 60

Päätös

Tampereen kaupungin historiallisten museoiden ja Postimuseosäätiön sr:n välinen sopimus hyväksytään. Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia vasta,​ kun päätös on saanut lainvoiman ja sopimus on allekirjoitettu. Lisäksi päätetään valtakunnallisen vastuumuseotehtävän hakemisesta yhteistyössä Postimuseosäätiö sr:n kanssa vuoden 2023 opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuushaussa.

Allekirjoitus

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen