Kaupunginhallitus, kokous 9.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 3 Vuoden 2022 Kunta10-tutkimuksen tulokset ja tulosten käsittely työyhteisöissä 

TRE:8785/01.05.00/2022

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Työhyvinvointipäällikkö Sami Ylipihlaja, puh. 040 530 9026, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Työterveyslaitos on seurannut kunta-alan henkilöstön työn ja terveyden kehitystä sekä muutosten vaikutuksia henkilöstön terveyteen ja hyvinvointiin Kunta10-tutkimuksella yli kahdenkymmen vuoden ajan. Tampereen kaupungin lisäksi tutkimukseen osallistuvat muun muassa muut kuusikkokaupungit. Syksyllä 2022 toteutettuun kyselyyn osallistui hieman yli 7 000 kaupungin työntekijää.

Kaupungin kokonaistulosten tähänastinen myönteinen kehitys kaikkien tutkimuksen aihealueiden päämittareilla (työ, työyhteisö ja johtaminen) jatkuu edelleen.

Työhön liittyvissä sisällöissä kehitys on pääosin myönteistä ja tulokset ovat keskimäärin tutkimuskeskiarvoa paremmat. Yhä useampi kokee työnsä mielekkäänä ja työssä tapahtuneet muutokset myönteisinä. Joitakin henkisen kuormituksen kasvuun liittyviä tekijöitä on tunnistettavissa ja varsinkin työpäivän rasituksesta palautumiseen tulee kiinnittää huomiota.

Työyhteisön dynamiikkaa kuvaavissa mittareissa kehitys on kauttaaltaan myönteistä ja tulokset ovat tutkimuskeskiarvon tuntumassa koko henkilöstön osalta. Työyhteisö koetaan edelleen selkeänä voimavarana.

Johtamisen tilaa selvittävässä osiossa tulokset myötäilevät työyhteisöasioiden positiivista kehitystrendiä. Kaikki lähijohtamisen tilaa kuvaavat mittarit ovat olleet nousussa vuodesta 2018 lähtien.

Kaupungin palveluksessa vuonna 2023 jatkavien työntekijöiden osalta tulokset ovat paremmat työtä ja johtamista kuvaavissa mittareissa kuin hyvinvointialueelle siirtyvien. Työyhteisöä koskevissa tuloksissa ei ole huomattavia eroja. Tarkemmalle tasolle viedyssä palvelualue-, ikä- ja ammattiryhmäpohjaisessa tarkastelussa on havaittavissa merkittäviä eroja lähes jokaisen mittarin osalta.

Esihenkilöille on annettu toimeksianto käsitellä yksikkönsä Kunta10-tulokset yhdessä työyhteisönsä kanssa. Työyhteisöt muodostavat tulosten pohjalta vahvuusalueita, kehittämiskohteita ja toimenpiteitä, jotka kirjataan raportointiportaalin toimenpideosiolle 24.2.2023 mennessä. Henkilöstön laatimat kehittämiskohteet käsitellään kaupungin johdon kanssa, ja niiden pohjalta tehdään yksikkö- ja kaupunkitasoisia toimenpiteitä työhyvinvoinnin kehittämiseksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin vuoden 2022 Kunta10-tutkimuksen tulokset ja toimenpiteet merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden työhyvinvointipäällikkö Sami Ylipihlajalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Mikko Aaltonen liittyi kokoukseen.

Jaakko Mustakallio poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Sami Ylipihlaja, Niina Pietikäinen, Katja Nieminen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)