§ 22 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:965/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

17.2.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 31.01.2023 klo 07.36 tekemään, tarkastusmaksua 7 20000 21431 koskevaan, päätökseen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on pyytänyt päätöksen oikaisua vedoten terveydentilaansa ja siihen, että on vahingossa kiireen takia ostanut itselleen virheellisen matkalipun Nysse Mobiilista, koska käyttää normaalisti matkakorttia. Oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt lääkärin lausunnon terveydentilastaan. Oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt tarkastustilanteessa nuorten alennusryhmän mobiililipun. Nysse Mobiilin nuorten alennusryhmän lippuja ovat oikeutettuja käyttämään 17-24 vuotiaat matkustajat. Oikaisuvaatimuksen tekijä on 30-vuotias, ikä on varmistettu väestötietojärjestelmästä.

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu.

Asiassa on riidatonta, että tarkastushetkellä asiakas on esittänyt tarkastajalle virheellisen matkalipun. Oikaisuvaatimuksessa esitettyjen selvitysten perusteella voidaan kuitenkin katsoa, että asianmukaisen lipun puuttuminen on johtunut anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, mihin on mahdollisesti vaikuttanut oikaisuvaatimuksen tekijän terveydentilaan liittyvät tekijät.

Tarkastusmaksun määräämistä koskeva päätös oikaistaan ja mahdollisesti maksettu tarkastusmaksu palautetaan asiakkaalle.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään. Tarkastusmaksu jätetään perimättä asianosaiselta.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme