§ 24 Vahingonkorvausvaatimus liukastumisesta Ratinan alikulkutunnelissa

Lataa  Kuuntele 

TRE:8874/03.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

17.2.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintoassistentti Sami Niemelä, puh. 040 729 3002, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan vahingonkorvausta 20.12.2022 Ratinan raitilla Ratinan alikulkutunnelissa tapahtuneen liukstumisen johdosta. Asianosainen on kaatunut Ratinan alikulkutunnelin portaiden alapäässä sillä seurauksella, että asianosaisen olkaluu on murtunut.

Asianosaisen mukaan portaat eivät tapahtumahetkellä olleet liukkaat, mutta jalat lähtivät alta välittömästi portaiden alapäässä tunnelin osuudelle astuessa.

Asianosaisen korvausvaatimus on 403,06 euroa, joka koostuu samalle illalle ostetuista käyttämättä jääneestä junalipusta (junalippu+auton kuljetus) ja paluulipusta, taksimatkasta Acutasta kotiin sekä särkylääkkeistä. 

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.  

Alueen kunnossapitäjän selvityksen GPS-tietojen mukaan Ratinan alikulkutunnelissa ja sen ympäristössä Ratinanraitilla on suoritettu kunnossapitotarkastus tapahtumapäivän aamuna 20.12.2022 klo 7:25. Kunnossapitäjän selvityksen perusteluissa kerrotaan, että kyseinen porrasosuus on katettu eikä portaisiin pääse satamaan lunta tai vettä ja laatoitettu alue pysyy näin ollen kuivana. Portaissa tai tunnelissa ei tästä syystä tarvitse suorittaa talvikunnossapitotoimenpiteitä eikä liukkaudentorjuntaa. Selvityksen liitteenä olevissa valokuvissa tapahtumapaikka on kuiva ja sula. Kohteesta asianosaiselta liitteenä saadussa valokuvassa on myös nähtävissä, että alikulkutunnelin osuus on kuiva ja jäätön. 

Talvikunnossapidossa kaikkien huollettavien alueiden kaikki liukkaudet on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin lain edellyttämä tyydyttävä kunto. Jalankulkijalle tai muulle kadun käyttäjälle kuten polkupyöräilijälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi. 

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että korvausvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 36 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 23.1.2023 § 6).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen