§ 17 Lausunto eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion vuoden 2023 lisätalousarvioksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:6603/02.02.01/2022

Päätöspäivämäärä

13.2.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678 ja varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus, puh. 050 523 7386, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Talousjohtaja Jukka Männikkö, perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä ja varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus:

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto pyytää Tampereen kaupungilta kirjallista asiantuntijalausuntoa hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion vuoden 2023 lisätalousarvioksi (HE 325/2022 vp). Lausunnon teemana on Momentti 29.10.20. Esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen koulutuksellisen tasa-arvorahan tarve ja merkitys sekä vuonna 2023 käytettävissä olevan määrärahan riittävyys. Lausunnon määräaika sähköpostitse eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto on 14.2.2023 klo 12.

Hallintosäännön 35 §:n mukaan konsernijohtajan toimivaltaan kuuluu muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen antaminen.

Tampereen kaupungin lausunto

Oikeus oppia -työryhmän loppuraportin mukaan riittävän suuren, pysyvän rahoitusmallin takaaminen sekä vaikuttavuuden seuraaminen ovat tärkeä osa koulutuksellisen tasa-arvon edistämistä.

Kuluneella hallituskaudella on tasa-arvoa edistäviin toimiin osoitettua rahoitusta kasvatettu merkittävästi ja keskimäärin koulutuksenjärjestäjille on ollut jaossa noin 80 miljoonaa euroa, parhaimmillaan 100 miljoonaa euroa. Tampereen kaupungin demografisen rakenteen ja peruskouluikäisen väestön (noin 20 000 oppilasta) koon huomioiva, rakenteellisia uudistuksia mahdollistava rahoitusmalli edellyttäisi vähintään 3 miljoonan euron vuosittaista resurssia.

Valtion vuoden 2023 lisätalousarviossa on määritelty koulutuksellisen tasa-arvon valtakunnalliseksi määräksi esi- ja perusopetuksessa 48,2 miljoonaa euroa. Väestöpohjallisesti laskettuna siitä Tampereen kaupungin esi- ja perusopetuksen osuus on noin 1,7 miljoonaa euroa. Esi- ja perusopetuksen osalta rahoituksella on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia, mutta olisi tärkeä kasvattaa vuosittain jaettava summa esi- ja perusopetuksen osalta vähintään 80 miljoonaan euroon, jotta tavoitellut vaikutukset voitaisiin saavuttaa. On myös tärkeää luoda oppimisen ja hyvinvoinnin tutkimushyötyä hyödyntävä analyysi sekä arvioida toiminnan vaikuttavuutta säännöllisesti

Päätös

Tampereen kaupungin lausunto eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion vuoden 2023 lisätalousarvioksi hyväksytään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala