§ 23 Tampereen kaupungin sijoitus- ja lainanottosuunnitelmat 2023

Lataa  Kuuntele 

TRE:88/02.04.04/2023

Päätöspäivämäärä

20.2.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kuntalain mukaan valtuusto päättää varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista. Kaupunginvaltuusto on 16.9.2019 § 140 hyväksynyt sijoitustoiminnan ja rahoituksen periaatteet.

Hallintosäännön 35 § mukaan konsernijohtaja hyväksyy vuotuiset sijoitus- ja lainanottosuunnitelmat, missä toimintaa ja tavoitteita linjataan yksityiskohtaisemmin.

Vuoden 2023 suunnitelmissa on otettu huomioon valtuuston hyväksymät periaatteet, vallitseva markkinatilanne ja odotukset. Sijoitussuunnitelman mukaisesti alkaneena vuonna ei kovin suuria muutoksia sijoitusallokaatioon esitetä, mutta pieni painopisteen muutos osakesijoituksista muihin sijoituksiin, kuten korkosijoituksiin ja vaihtoehtoisiin sijoituksiin on paikallaan. Samoin vastuullista sijoittamista korostetaan edelleen ja sen toteutumista on nykyisen sijoitusraportointityökalun ansiosta mahdollista myös seurata.

Lainanottosuunnitelman mukaan rahoituksen saatavuuden ja lainamarginaalien odotetaan olevan suotuisat julkiselle sektorille. Yleinen korkotason nousu tulee kasvattamaan myös kaupungin korkokustannuksia. Tampereen kaupungin rahoitukselliset valmiudet vuoteen 2023 ovat hyvät. Alkaneen vuoden 2023 uusien lainojen nostot ovat talousarvion mukaisesti 68,8 milj. euroa ja vanhojen lainojen lyhennykset 68,8 milj. euroa, eli korollisen lainamäärän ei arvioida kasvavan. Vuoden 2023 rahoitustarve ja nostoaikataulu tarkentuvat taloustilanteen mukaan vuoden kuluessa. Lainasalkun suojaus on hyvällä tasolla, lainasalkun suojauksiin voidaan kuitenkin tehdä hienoisia lisäyksiä ja tehtyjen suojausten muutoksia.

Päätös

Liitteinä olevat Tampereen kaupungin sijoitus- ja lainanottosuunnitelmat vuodelle 2023 hyväksytään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala