§ 148 Peltolammin hyvinvointikeskus pää- ja arkkitehtisuunnittelun hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:8117/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

30.1.2023

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankepäällikkö Jarmo Viljakka, puh. 040 806 4105, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Peltolammin hyvinvointikeskuksen uudisrakennuksen hankesuunnittelu- ja toteutusvaiheen pää- ja arkkitehtisuunnittelun hankinnan tarjouskilpailu järjestettiin Tampereen kaupungin puitesopimuskumppaneiden kesken (Pää- ja arkkitehtisuunnittelun puitesopimus, Dno TRE: 6908/02.07.01/2019). ​

Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmä / Asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot-yksikkö pyysi 20.12.2022 pää- ja arkkitehtisuunnittelu puitesopimukseen perustuvaa kokonaispalkkioon perustuvaa tarjousta seuraavilta yrityksiltä: Arkkitehtitoimisto Tilatakomo Oy, Arkkitehtitoimisto Forssi Oy, Sweco Architects (ent. Linja Arkkitehdit Oy), BST Arkkitehdit Oy, Architecture Workshop Finland Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, OOPEAA Office for Peripheral Architecture Oy, HIMLA arkkitehdit Oy, Raami Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Q'ark Oy, Studio Puisto Arkkitehdit Oy, Arkkitehdit MY Oy, Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy ja Arkkitehdit Kontukoski Oy. 

Tarjouspyyntöä tarkennettiin 2.1.2023 pääsuunnittelijan vaatimuksen osalta. Lisätietokysymyksiä oli mahdollisuus lähettää 6.1.2023 mennessä sähköpostitse. Yksi tarjoaja esitti kysymyksiä, joihin vastattiin sähköpostitse kaikille tarjoajille 9.1.2023. Määräaikaan 13.1.2022 kello 9.00 mennessä tarjouksen jätti kaksi (2) yritystä: BST Arkkitehdit Oy ja Sweco Architects.

Ehdottomina kriteereinä vaadittiin kokemusta yhden, luokkien 1-9 perusopetuksen koulun uudisrakennuksen sekä yhden vähintään 120 lapsen päiväkodin uudisrakennuksen tai perusperusparannuksen suunnittelusta. Arvioitavana referenssivaatimuksena oli luokkien 1-6 perusopetuksen koulun uudisrakennus. Tarjouspyynnön mukaan tarjousten valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus seuraavin vertailuperustein:

Hinta maksimissaan 20 pistettä.

Hinnan pisteiden laskentakaava: pienin tarjottu kokonaispalkkio / tarjoajan tarjoama kokonaispalkkio * maksimipisteet. Halvin vertailuhinta sai 20,000 hinnan vertailupistettä ja toisen tarjoajan hinnan vertailupisteet laskettiin suhteessa halvimpaan ((halvin hinta / tarjottu arvo) x 20).

Laatu maksimissaan 80 pistettä ehdottomien vaatimuksien ylittävin osin, jakautuen seuraavasti:

Pääsuunnittelijan referenssikohde (yhteensä max 80 p)

Arkkitehtuuri ja kaupunkikuva, sopeutuminen ympäristöön max 36 p

Tontinkäyttö, toimintojen sijoittuminen, saattoliikenteen ja pihan toimivuus sekä valvottavuus ja turvallisuus max 21 p

Tilat ja oppimisympäristö max 20 p

Tekniset ratkaisut max 3 p

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen:

Tarjousarvioinnin aikana todettiin, että BST-Arkkitehdit Oy:n tarjous ei vastannut tarjouspyynnössä esitettyjä vaatimuksia ja asiaan pyydettiin lisäselvitystä 20.1.2023 ehdottoman koulureferenssin ja arvioitavan referenssin osalta. BST-Arkkitehdit Oy vastasi selvityspyyntöön 23.1.2023. Tämän lisäksi pyydettiin lisäselvitys arvioitavan referenssin osalta Pirkkalan kunnan rakennusvalvonnasta 20.1.2023 johon saatiin vastaus samana päivänä.

Ehdottoman ja arvioitavan referenssin vaatimuksina oli:

”Referenssin tulee sisältää kaikki toimintaan oleellisesti liittyvät tilat kouluhankkeessa: esimerkiksi perusopetuksen luokkatilat, aineopetuksen tilat, ruokasali, liikuntasali, jne.

·       päiväkotihankkeessa: esimerkiksi lasten ryhmätilat, eteistilat ja keittiö

·       ns. siirtokelpoista tai muuta väliaikaiseksi tulkittavaa rakennusta ei hyväksytä referenssiksi 

·       ainoastaan vuonna 2013 tai sen jälkeen, kuitenkin viimeistään vuoden 2023 loppuun mennessä (12/2023) valmistunut/valmistuva referenssikohde huomioidaan. Mikäli kohde ei ole vielä valmistunut, on suunnittelun ja toteutuksen oltava tarjouksen jättämishetkellä siinä vaiheessa, että kohdetta pystytään todellisuudessa arvioimaan referenssikohteena esitetyin perustein 

·       referenssi tulee olla toteutunut lämmin rakennus / rakennuskokonaisuus. Pelkkiä osasuunnitelmia tai -kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi pelkkiä pihasuunnitelmia tai tilamuutosprojekteja ei huomioida 

·       referenssirakennuksen tulee olla suunniteltu ja toteutettu Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaisesti 

·       ilmoitetun referenssin tulee olla pääsuunnittelijan oma. Tarjouksen tekijän tulee todistaa tämä pyydettäessä”

Lisäksi arvioitavan referenssin osalta vaatimuksena oli uudisrakennus, eikä laajennusosaa hyväksytä referenssiksi. Vaatimus esitetty tarjouspyynnön liitteenä olleessa täydennettävässä tarjouspyyntöasiakirjassa (Liite 6).

BST Arkkitehdit Oy:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnön vaatimuksia ehdottoman sekä arvioitavan koulureferenssin osalta:

23.1.2023 antamassaan vastauksessa lisäselvityspyyntöön BST-Arkkitehdit Oy ilmoittaa ehdottoman referenssin valmistuvan vaiheittain vuosina 2024 ja 2025.

23.1.2023 antamassaan vastauksessa BST-Arkkitehdit Oy ilmoittaa, että arvioitavan referenssin rakennuslupaa on haettu laajennusosalle. Lisäksi Pirkkalan rakennusvalvonnasta saadun 9.10.2020 päivätyn lupapäätöksen (Lupatunnus 20-0154-R) mukaisesti rakennuslupaa on haettu koulun laajennusosalle, ei uudisrakennukselle.

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouspyynnöstä.

BST Arkkitehdit Oy:n tarjous esitetään suljettavaksi pois tarjouskilpailusta ehdottoman referenssin vuoksi. Lisäksi arvioitavaa referenssiä ei pisteytetä.

Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki Sweco Architects.

Tarjousten avauspöytäkirja ja arviointitaulukko on tämän päätöksen liitteenä.

Tarjousasiakirjat ovat julkisia ja niitä säilytetään Tampereen kaupungin Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän tiloissa, Frenckellinaukio 2 B, 33101 Tampere.

Sopimus Peltolammin hyvinvointikeskuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta esitetään tehtäväksi Sweco Architects kanssa  (y-tunnus 2661738-3).

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Hankinnan valmistelijana toimi hankepäällikkö Jarmo Viljakka.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. ​

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle. ​

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 625 000 euroa sopimuskauden aikana.​

21.11.2022 Hs 36 § 16 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle. Elinvoima ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö on vahvistettu johtaja Rantasen päätöksellä 9.12.2022 139 §. Toimintasäännön 21 §:n mukaan 15 000 euron tai sen arvoisen hankinnan osalta tulee tehdä viranhaltijapäätös.

Päätös

Sopimus Peltolammin hyvinvointikeskuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta tehdään Sweco Architects:n (y-tunnus 2661738-3) kanssa.​

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 625 000 euroa.​

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella.

​Pää- ja arkkitehtisuunnittelun kustannukset maksetaan hankkeelta K1350_17399, Peltolammin hyvinvointikeskus, kustannuspaikalta 135006 Palvelutilaverkot.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm