Kaupunginhallitus, kokous 23.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 29 Hallintosääntömuutosta koskevan päätösehdotuksen lisääminen Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämistä koskevaan päätösesitykseen 16.1.2023 

TRE:7962/14.02.00/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi

Perustelut

Konsernijaoston keskustelun perusteella yhtiöjärjestykseen tehtiin kaksi muutosta. Yhtiöjärjestyksestä poistettiin yhtiökokouksen yksimielistä päätöstä edellyttävä pykälä ja muokattiin osakkeiden luovutusta koskevaa suostumuspykälää niin, että suostumus voidaan antaa vain ostajalle, joka on kunta, kaupunki tai yhtiö, joka on kokonaan kuntien tai kaupunkien omistuksessa. Muutettu yhtiöjärjestys on liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupunki perustaa Tampereen Vesi Oy -nimisen osakeyhtiön ja merkitsee 100 kappaletta 800 euron arvoisia perustettavan yhtiön osakkeita yhteensä 80 000 euroa.

Vesihuoltoyhtiön omistus säilyy julkisomisteisena.

Tampereen kaupunki tekee 51,8 milj. euron sijoituksen yhtiön vapaan oman pääoman rahastoon.

Tampereen kaupunki myöntää yhtiölle vakuudelliset yhteensä enintään 283,0 milj. euron lainat enintään 25 vuodeksi liiketoimintakaupan rahoittamiseksi.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto oikeutetaan hyväksymään liiketoiminnan kauppakirjan ehdot sekä hyväksymään lopulliset perustamisasiakirjat.

Perustettavalle yhtiölle myydään Tampereen Vesi Liikelaitoksen liiketoiminta 361,2 milj. euron kauppahinnalla.

Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittäminen 1.1.2024 alkaen Tampereen kaupungin kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle sekä controller Sami Suojaselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa Milka Hanhela esitti, että päätösehdotus hylätään. Lassi Kaleva ja Aarne Raevaara kannattivat ehdotusta.

Puheenjohtajan äänestysesitys: esittelijän päätösehdotus JAA, Milka Hanhelan hylkäysesitys EI.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksen tulos: esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin äänin 10-3.

Äänestystulokset

  • Jaa 10 kpl 77%

    Aila Dundar-Järvinen, Kirsi Kaivonen, Jouni Markkanen, Kalervo Kummola, Jaakko Stenhäll, Brigita Krasniqi, Lauri Lyly, Sari Tanus, Anne-Mari Jussila, Anna-Kaisa Ikonen

  • Ei 3 kpl 23%

    Milka Hanhela, Aarne Raevaara, Lassi Kaleva

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397 ja johtava lakimies Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämistä on käsitelty kaupunginhallituksessa 16.1.2023. Kaupunginhallitus on päättänyt esittää kaupunginvaltuuston päätettäväksi Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämistä 1.1.2024 alkaen. Valmistelussa on pidetty tärkeänä sitä, että vesihuoltoyhtiön omistus säilyy julkisomisteisena. Sen varmistamiseksi on syytä lisätä hallintosääntöön, että valtuusto päättää Tampereen Vesi Oy:n osakkeiden mahdollisesta myynnistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kaupunginhallitus täydentää Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämistä koskevaa päätösesitystä 16.1.2023:

Hallintosäännön 16 § 9) kohtaan lisätään sanat ”ja Tampereen Vesi Oy:n”, jolloin kohta kuuluu seuraavasti: 9) kaupungin kannan antamisesta konserniyhteisöjen merkittävien asioiden osalta lukuun ottamatta Tampereen Sähkölaitos -konserniin kuuluvien yhtiöiden ja Tampereen Vesi Oy:n osakkeiden myyntejä, joista päättää valtuusto.

Päätös

Kaupunginhallitus täydentää Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämistä koskevaa päätösesitystä 16.1.2023:

Hallintosäännön 16 § 9) kohtaan lisätään sanat ”ja Tampereen Vesi Oy:n”, jolloin kohta kuuluu seuraavasti: 9) kaupungin kannan antamisesta konserniyhteisöjen merkittävien asioiden osalta lukuun ottamatta Tampereen Sähkölaitos -konserniin kuuluvien yhtiöiden ja Tampereen Vesi Oy:n osakkeiden myyntejä, joista päättää valtuusto.

Hallintosäännön muutos tulee voimaan 30.1.2023.

Kokouskäsittely

Asian esittelijä, konsernijohtaja Juha Yli-Rajala täydensi päätösehdotustaan lisäämällä siihen seuraavan ponnen: ”Hallintosäännön muutos tulee voimaan 30.1.2023.”

Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Heli Hirvelä, Riikka Viitaniemi, konsernihallinto-palvelualueet-liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)