Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 25.1.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 6 Joukkoliikenteen palvelutaso kesäkaudella 2023  

TRE:7061/08.01.01/2022

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on tehnyt 9.11.2022 § 91 päätöksen kesäkauden 2023 joukkoliikenteen linjaston liikennöinnistä (TRE:7061/08.01.01/2022). Tämän päätöksen jälkeen on nähty tarpeellisena asiakaspalautteen ja syksyn 2022 matkustajamäärän pohjalta suunnitella uudelleen linjan 72 ja 72X linjastoratkaisu Nokialla. Kesäkauden 2023 päätöksessä linjojen 72 ja 72X reitti on päätetty muuttaa ja ratkaisulla on tarjottu Koskenmäen, Ketolanmäen, Tyrkkölän sekä Viholan alueille vaihdoton yhteys Tampereen keskustaan valtatie 12 kautta. 

Syksyn 2022 aikana on tarkisteltu kaikkien Nysse-linjojen matkustajamääriä sekä julkisen tuen tarvetta. Nykyisellään linjalla 72 matkustajamäärä arkipäivisin on ollut noin 120 koko päivän aikana. Näistä matkoista noin 16 % on tehty Sammaliston ja Ketolanmäen välillä, Ketolanmäen ja Tyrkkölän välillä noin 16 % ja Viholan alueella noin 21 %. Vuoden 2020 tammikuussa linjalla 72 tehtiin lähes 250 nousua arkipäivisin. Vuoden 2020 tammikuussa nousuista noin 21 % tehtiin Sammaliston ja Ketolanmäen välillä, lähes 46 % Ketolanmäen ja Tyrkkölän välillä sekä noin 23 % Tyrkkölän ja Viholan välillä. Vuonna 2020 tammikuussa ei ollut vielä toteutettu Nokian uutta linjastoa, jolla tarjottiin Etelä-Nokialta linjoilla 70A ja 70B vaihdoton yhteys Nokian aseman kautta Tampereelle.

Nykyisellään yhtä joukkoliikennematkaa linjalla 72 subventoidaan lähes 10 eurolla, kun linjalla 70 julkinen tuki ja subventiotarve yhtä matkaa kohden on noin 0,82 euroa. Kustannustehokkaan joukkoliikenteen järjestämiseksi ei ole kannattavaa ylläpitää nykyisenkaltaista järjestelmää, mikäli toisentyyppisellä ratkaisulla pystyttäisiin tukemaan niin Nokian keskustan ja Tampereen välistä matkustusta, kuin mahdollistamaan Etelä-Nokialta vaihdoton yhteys ruuhka-aikoina Tampereelle. Kustannustehokkaan joukkoliikenteen järjestämisen takaamiseksi ehdotetaan talvikauden 2023-24 alusta alkaen linjan 72 reitin siirtämistä kulkemaan Nokian keskustan kautta nykyisten linjojen 70A ja 70B mukaisesti. Näin vuoroväli Etelä-Nokialla linjan 70A ja 70B reiteillä säilyy linjastouudistuksen yhteydessä yhtä tiheänä kuin se on talvikaudella 2022-23. Viikonloppuna ja ruuhka-aikojen ulkopuolella Etelä-Nokian joukkoliikenneyhteydet perustuvat yksinomaan uusiin Nokian sisäisiin linjoihin 73 ja 74. Ruuhka-aikoina näitä tukisi linjat 72A ja 72B. Tällä ratkaisulla saadaan edelleen sekä Etelä- että Pohjois-Nokialta (Harjuniitystä) tarjottua vaihdotonta yhteyttä Tampereen keskustaan talvikaudella arjen ruuhka-aikoina.

Kesäaikataulukaudeksi 2023 linjan 72 liikennöinti esitetään kustannussyistä keskeytettävän kokonaan. Kesäkauden ajan Etelä-Nokian yhteydet perustuvat uusiin linjoihin 73 ja 74 sekä Sammalistosta linjaan 77. 

Lisäksi joukkoliikennelautakunnan 9.11.2022 päätöksen liitteessä on huomattu linjan 40C osalta virhe arkipäivän vuorotarjonnan osalta. Linjan 40C vuorotarjonnan on ollut tarkoitus olla kesäarkisin edelliskesän mukaisesti 60 min. Edelliseen päätöksen liitteeseen oli kuitenkin kirjoitettu virheellisesti 40 min. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Linjaa 72 ei liikennöidä kesäkaudella 2023 lainkaan. 

Linjalla 40C liikennöidään arkisin 60 minuutin välein. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

KAPA/Joli Satu Marjeta, Juha Kortteus, Petri Hakala, Maarit Kaartokallio, Maiju Lieskivi, TKL/Pekka Pirhonen ja Jaakko Kettunen, VR-Group/Vesa Rauhala, Länsilinjat Oy/Terhi Penttilä ja Vesa Luoma, Väinö Paunu Oy/Juha Mustonen, Pirkanmaan Tilausliikenne Oy/Harri Tuomaala, Valkeakosken Liikenne Oy/Ville Laurell, Pohjolan Liikenne Oy Ab/Janis Künnap, Pasi Lehto, Turo Häkämies ja Daniel Leppänen, Vekka Group Oy/Keijo Koskinen, Kangasalan kaupunki/Tuomas Kähkönen, Lempäälän kunta/Rasmus Nousiainen, Nokian kaupunki/Ville Lipasti, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen, Pirkkalan kunta/Antti Reinikka, Vesilahden kunta/Marko Lahtinen, Ylöjärven kaupunki/Kirsi Riihioja, Valkeakosken kaupunki/Mari Tomperi, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.