§ 29 Vahingonkorvausvaatimus kompastumisesta Yliopistonkadun kevyen liikenteen väylällä

Lataa  Kuuntele 

TRE:8541/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

24.2.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta kompastumisesta Yliopistonkadun kevyen liikenteen väylällä Sorsapuiston kohdalla. Asianosainen on kompastunut ja kaatunut 10.9.2021 noin klo 9.30.

Asianosainen on vahinkokuvauksen mukaan kaatunut kevyen liikenteen väylän oikeassa reunassa reunakiven vieressä olleeseen kuoppaan. Vahinkotapahtumasta aiheutui asianosaiselle vammoja ylävartalon seudulle. Vammat ovat vaatineet leikkaushoitoa.

Asianosaisen korvausvaatimus on yhteensä 30 000,00 euroa. Asianosaisen mukaan korvaussumma koostuu hoito- ja leikkauskuluista, lääkkeistä, fysioterapiasta, matkakuluista, kivusta ja särystä, ansionmenetyksestä sekä pysyvästä haitasta.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Kunnossapitourakoitsijan (Tampereen Infra Oy) selvityksen mukaan vahinkopaikan päällysteen epätasaisuudesta ei ole tullut vuonna 2021 yhtään palautetta palautejärjestelmän kautta. Myöskään Tampereen kaupungin tietoon ei ole muuta kautta tullut palautetta, joka koskisi vahinkokohdan rakenteellista kuntoa. Kunnossapitourakoitsijan mukaan kunnossapitotöiden tai työnjohdon tarkastuskierrosten yhteydessä ei ole havaittu korjaamista vaativia puutteita kyseisellä väyläosuudella. Todettakoon, että kyseessä on varsin vilkkaasti liikennöity väylä.

Vahinkopaikasta saatujen kuvien perusteella väyläosuudella on reunakiven välittömässä läheisyydessä ollut noin 10-20 cm leveydellä päällysteen pinnassa päällysteen purkaumaa. Kunnossapitäjän mukaan vauriokohtaan ei kuitenkaan ollut muodostunut varsinaista kuoppaa. Vahinkopaikalla on noin kolmen metrin levyinen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie.

Todettakoon, että vahinko on tapahtunut valoisan aikaan. Jalankulkijalle jää tienkäyttäjänä aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen ja kulkemiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että kyseessä ei ole ollut kaupungin tahallisuudesta, huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä aiheutunut vahinko, joka osoittaisi vahingonkorvauslain mukaisen tuottamuksen. Vahingonkorvausvaatimus tulee täten hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 30.12.2021 § 129).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen