§ 24 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1060/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

24.2.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta vaaditaan oikaisua tarkastajan 15.02.2023 klo 14.21 tekemään tarkastusmaksua 7 20000 22252 koskevaan päätökseen. 

Asianosainen esitti tarkastustilanteessa haltijakohtaisen nuorten ikäryhmän matkakortin, jolle oli ladattu raha-arvoa. Nuorten ikäryhmän alennuslippuja ovat oikeutettuja käyttämään 17-24-vuotiaat matkustajat. Asianosainen on 25-vuotias. Ikä on varmistettu väestötietojärjestelmästä tarkastustilanteessa. Asianosainen kertoi matkalippujen tarkastustilanteessa tarkastajalle luulleensa ikärajan olevan nuorten lipuissa 26 vuotta. Tämän lisäksi asianosainen kertoi tarkastajalle kuulleensa ystävältä ikäryhmistä, mutta ajatellut, että voi matkustaa nuorten matkakortilla, vaikka ikäryhmä ei ole vaihtunut. Asianosainen vetoaa siihen, ettei ole tiennyt matkustavansa haltijakohtaisella matkakortilla, minkä ikäryhmän vaihtaminen on asiakkaan vastuulla. Haltijakohtaisen matkakortin ikäryhmän voi vaihtaa asiakaspalvelussa ja se on asiakkaan vastuulla. Nysse.fi -sivuilla kerrotaan haltijakohtaisen matkakortin ominaisuuksista ja ikäryhmän vaihtamisesta. Tampereen seudun joukkoliikenteen Nyssen lippu- ja maksuehtojen mukaan asiakkaan vastuulla on hankkia oikeanlainen ja oikeilla vyöhykkeillä voimassa oleva lippu. Nyssen tuottamia joukkoliikennematkoja ja -palveluja käyttävän asiakkaan vastuulla on perehtyä näihin ehtoihin ja toimia niiden mukaisesti. Nyssen verkkopalveluissa sekä linja-auto- ja ratikkapysäkeillä on ohjeita eri maksutavoista ja lippuvaihtoehdoista sekä niiden hankkimisesta ja käyttämisestä. Jos verkkoasiointi ei onnistu, asianmukaisia matkalippuja voi ostaa myyntipisteistä kuten R-kioskit, Stockmann, Prismat, Citymarket Turtola ja Sokos.   

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana. Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Asianosaisella ei ole tarkastushetkellä 15.02.2023 ollut asianmukaista matkalippua, koska tarkastajalle esitetty matkakortti oli nuorten ikäryhmään kuuluva alennuslippu. Se seikka, että matkustaja ei ole tahallaan menetellyt virheellisesti, ei sellaisenaan ole riittävä peruste tarkastusmaksun poistamiseksi. Asiassa ei ole ilmennyt laissa tarkoitettua syytä, jonka vuoksi tarkastusmaksun määräämistä olisi pidettävä ilmeisen perusteettomana tai kohtuuttomana. Päätöksen oikaisemiseen ei ole syytä.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme