§ 24 Asiantuntijatyön hankinta Sulava Oy:ltä Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman toteutuksen tueksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:110/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

7.2.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Outi Valkama, puh. 040 801 6423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

HR-asiantuntija Miia Anttila, puh. 040 484 3111, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallituksen ohjaama Älykaupunki kaupunkilaisille - kehitysohjelma toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana. Tampereen strategian ja pormestariohjelman tavoitteiden mukaisesti ohjelmassa keskitytään kehittämään kaupungin toimintaa siten, että digitalisaatiota ja dataa hyödynnetään entistä tehokkaammin ihmisten ja yritysten hyväksi eettisesti ja luotettavasti. Kehitysohjelman tavoitteina on lisätä kaupunkiorganisaation kyvykkyyttä uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi, vahvistaa alueen elinvoimaa ja edistää uuden liiketoiminnan syntymistä datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla sekä lisätä hyvinvointia arjen sujuvuutta, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla. Oppiva, dynaaminen ja verkostomainen toteutus on edellytys ohjelman tavoitteiden saavuttamiselle. Kehitysohjelman valmistelun ja toteutuksen kokonaiskoordinaatiosta vastaa Elinkeinopalvelut, mutta toteutus koskettaa laajasti kaupungin eri yksiköitä. 

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma pyysi tarjousta Sulava Oy:ltä asiantuntijatyöstä, joka toteutetaan tammi-helmikuun 2023 aikana. Asiantuntijatyön hankinta Sulava Oy:ltä tukee kehitysohjelman tavoitteita arjen sujuvuuden lisäämisestä sekä alueen elinvoiman vahvistamisesta ja uuden liiketoiminnan syntymisen edistämisestä. Työ toteutetaan osana kehitysohjelman Lippulaivaa neljä: Turvalliselta tuntuva kävelijöiden kaupunki. 

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1 säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. ​

Sulavalla on erityisosaamista digitaalisten kaksosten ja tekoälyn hyödyntämisessä. He ovat Microsoftin partneri, mikä mahdollistaa kokeilun toteuttamisen mahdollisimman kustannustehokkaasti kaupungin jo käytössä olevia teknologisia ratkaisuja hyödyntäen. Lisäksi Microsoft voi osallistua kokeilun kustannuksiin. Tarjottu hinta edustaa alan normaalia kustannustasoa. Selvitys ei sido Tampereen kaupunkia tekemään jatkohankintoja Sulavalta. Sulava Oy toteuttaa Tampereen kaupungille Azure-pohjaisen Proof of Concept (PoC) ratkaisun “Kävelijöiden kaupunki”, jonka ensimmäiseksi kohderyhmäksi on valittu lapsiperheet. PoC-ratkaisu ohjaa perheitä löytämään keskustasta lapsiperheille elämyksellisiä ja toimivia reittikokonaisuuksia, joissa on huomioitu sujuva esteetön kulkeminen, peruspalvelut (esimerkiksi vaipanvaihto, mikrot), perheille ideaaliset ravintolat sekä elämykselliset palvelut kuten leikkipuistot ja kulttuuripalvelut. 

Testattava ratkaisu perustuu:

1) joukkoistamalla saatavaan dataan palveluista, jotka voidaan esittää innovatiivisesti ns. digital twineinä, eli 3D-malleina tiloista, joihin käyttäjä voi etukäteen tutustua liikkumalla tilassa omaan tahtiin

2) tekoälyyn, joka laskee optimaaliset reitit valituilla parametreillä (esim. lähtöpiste, toivottu aikataulu, sää)

3) tietokantasovellukseen, johon tiedot kohteista kootaan.

Projektin lopputuotos auttaa Tampereen kaupungin asiantuntijoita, lippulaivan projektiryhmäläisiä, validoimaan sekä sovelluksen teknisen toteutettavuuden että idean hyödyllisyyden kohderyhmälle. Loppuraportissa myös analysoidaan, millä askelmerkeillä sovellus voidaan jatkokehittää kohti tuotantoa ja mitä se edellyttää.

Tarjous täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä. Arvio perustuu alan yleiseen hintatasoon ja sopimuskäytänteisiin sekä valmisteluun osallistuneiden, aihepiirin erityisasiantuntijoiden arviointiin.

Sopimus konsultointipalvelusta Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman konseptiin Kävelijöiden kaupunki esitetään tehtäväksi Sulava Oy:n (y-tunnus 2371068-9) kanssa.  ​

Hankintayksikkö on tarkastanut tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ennen hankintapäätöksen tekemistä.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Hankinnan valmistelijana toimi ohjelmapäällikkö Outi Valkama. Asiantuntijoina toimivat projektipäällikkö Anniina Autero Tampereen kaupungilta sekä johtaja Kristian Valkama ja asiakkuusvastaava Markku Niemi Business Tampereelta. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii ohjelmapäällikkö, jonka vakanssia tällä hetkellä hoitaa Outi Valkama. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.​

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. ​

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 26 325 euroa ja kustannukset maksetaan Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman kustannuspaikalta 154033.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan päätösvalta asiassa perustuu hallintosäännön 37 § kohtaan 4), jonka mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

Tietohallintojohtaja on päättänyt asiasta päivämäärällä 13.1.2023 § 5 TRE: 110/02.07.01/2023. Päätösvalta asiassa perustuu konsernijohtajan päätökseen 21.12.2022 § 184 (hallintosäännön 35 §:ään liittyvä delegointimatriisi), jonka mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-​hankinnoista,​ ICT-​sopimusten ehdoista,​ hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Päätös

Sopimus Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman asiantuntijatyön pienhankinnasta tehdään Sulava Oy:n (y-tunnus 2371068-9) kanssa.​

Sopimus on määräajan voimassa helmikuun 2023 loppuun saakka.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään ohjelmapäällikkö Outi Valkama.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 26 325 euroa sopimuskauden aikana ja kustannukset maksetaan Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman kustannuspaikalta 154033.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella. ​

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen