Päätöksen perustelut
Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue (KAPA) ja sen jotkin sidosryhmät ovat hyödyntäneet pääasiassa rakennuttamiseen liittyvässä hankehallinnossa Tilta-ohjelmistoa noin 20 vuotta. Tiltan elinkaari on päättymässä keväällä 2023, jolloin sen ylläpito ei ole enää nykyisellä tavalla mahdollista. Tiltan korvaava järjestelmä on nimeltään Hanna. Sen on tarkoitus olla samalla hanketiedon ydintietovaranto, eli se tulee sisältämään kattavimman määrän ominaisuus- ja metatietoa hankkeista.
Uudet hankkeet perustetaan Hannassa. Järjestelmä on paikkatietoperustainen käsittäen karttakäyttöliittymän ja mahdollisuuden hyödyntää Tampereen paikkatietoaineistoja hankehallinnon tukena. Hannaan rakennetaan kattavat integraatiot Tampereen muihin hankkeisiin liittyviin järjestelmiin.
Hanna-tietojärjestelmän määrittelytyö päättyi 22.6.2022 ja projekti siirtyi toteutusvaiheeseen. Projektin 1. toteutusvaihe päättyi 31.1.2023 ja siinä luotiin tietomalli ja minimitoteutus hankkeiden tiedonhallinnasta. Projektin 2. toteutusvaiheessa 27.2.2023-31.12.2023 laajennetaan mvp-toteutuksen toiminnallisuuksia ja Hanna-järjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2023 aikana siten, että vuoden 2024 investointien ja talouden hallinta tapahtuu Hannalla. Jatkokehittämiseen sisältyy hankkeiden käyttäjäkokemusten perusteella tulevia tietosisältöjen laajennuksia ja käyttöoikeushallinnan tarkennuksia. Hannan karttakäyttöliittymää kehitetään vastaamaan paremmin hankehallinnan tarpeita karttakohteiden käsittelyssä. Osana investointien seurantaa Hannaan lisätään infraomaisuuden hallinnan uusia tietosisältöjä. Rakennuttamisen investointien hallintaan liittyvä raportoinnin kehittäminen koskee sekä yksittäisten investointien että laajempien kokonaisuuksien tarpeiden huomioimista.
Osana Hannan kehitystyötä Hato-ohjelmiston pääkäyttötapaukset toteutetaan Hannaan. Hato-ohjelmiston elinkaari on päättymässä eikä sen ylläpito ole jatkossa mahdollista. Hatoa on hyödynnetty asemakaavoituksessa muun muassa hankkeiden perustamiseen SAP-toiminnanohjausjärjestelmään sekä kaavanumeron luontiin. Haton pääkäyttötapausten lisäksi Hannaa kehitetään asemakaavahankkeiden tarkemman tiedonhallinnan näkökulmasta.
Kaupunkiympäristön palvelualueella toteutetaan toiminnanohjausjärjestelmää. Hannan on tarkoitus integroitua toiminnanohjausjärjestelmän kanssa siten, että hankkeet perustetaan Hannassa, mutta valittujen hankkeiden työnohjaus tapahtuu toiminnanohjausjärjestelmän puolella. Tätä integraatiotyötä alustetaan jatkokehityksen aikana.
Projektin keskeiset hyödyt liittyvät kaupungin investointihankkeiden hallinnan sujuvoitumiseen ja nopeutumiseen, suunnittelu- ja rakentamishankkeiden sulavampaan yhteensovittamiseen (palm-asemakaava-investoinnit) ja tiedonkulun parantumiseen. Hanna-järjestelmä mahdollistaa yhteisen hallintaprosessin käyttöönottamisen kaikissa kaupungin maaomaisuutta ja infraa koskevissa investoinneissa, kaikissa yksiköissä. Järjestelmä tukee ja tarjoaa työkaluja hankkeiden ja investointitalouden operatiiviseen ja strategiseen johtamiseen.
Kaupunkiympäristön palvelualueen kehittämisen johtoryhmä on 19.8.2022 päättänyt rahoituksen kohdentamisesta projektille. 19.12.2022 tehtiin muutospäätös, jolla rahoitus vahvistettiin vuodelle 2023.
Istekki Oy on julkisomisteinen in-house-yhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa omistaja-asiakkailleen sosiaali- ja terveydenhuoltoon, kuntien toimintaan, muiden in-house-yhtiöiden toimintaan sekä organisaatioiden välisen yhteistyön mahdollistavia informaatioteknologian ja terveyden ja hyvinvoinnin teknologian palveluja. Istekki Oy on asiakkaidensa omistama ICMT-asiantuntijaorganisaatio ja hankintalain (1397/2016) 2 luvun 15 §:n tarkoittama sidosyksikkö, joka on hankintayksikköinä toimivista asiakkaistaan erillinen ja päätöksenteon kannalta itsenäinen yksikkö. Istekki Oy on asiakkaidensa omistuksessa ja määräysvallassa. Kaupunginhallituksen konsernijaosto hyväksyi 31.8.2021 § 83 (TRE:5541/02.04.00/2021) Istekki Oy:n osakassopimuksen liittymissopimuksen ja Istekki Oy:n osakassopimuksen.
Hankintalain 15 §:n 1 momentin mukaan hankintalakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään.
Istekki Oy on 9.2.2023 antanut tarjouksen Hanna-sovelluksen jatkokehityksen asiantuntijapalvelusta. Tarjous sisältää seuraavat tehtävät:
- MVP-toteutuksen jatkokehitys
- Haton pääkäyttötapausten korvaaminen Hannalla
- Muiden hanketyyppien tarpeet tietosisältöihin
- Hankkeiden käyttöoikeudet ja vieraspääsy
- Toiminnanohjaukseen integroitumisen suunnittelu
- Projektihallinto
Toimeksianto suoritetaan ajalla 2/2023 – 12/2023. Toimituksen työmääräarvio on 205 henkilötyöpäivää. Henkilötyöpäivän arvonlisäveroton hinta on 945 euroa. Laskutus tapahtuu kuukausittain toteutuneen työmäärän mukaisena.
Tarjous täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä.
Sopimus Hanna-sovelluksen jatkokehityksen asiantuntijapalvelun hankinnasta esitetään tehtäväksi Istekki Oy:n (y-tunnus 2292633-0) kanssa.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kunta hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.
Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii ICT-palveluvastaava, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Henna Mäkilä. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 193 725 euroa.
Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen 1 (konsernijohtajan päätös 1.2.2023 § 10) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista, ICT-sopimusten ehdoista, hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.