Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 8.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 39 Varainhoitovuoden 2023 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun myönnettävän lisärahoituksen hakeminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:660/02.04.01/2023

Valmistelija

  • Viskari Kirsi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Kirsi Viskari, puh. 0400 376 420 ja kehitysjohtaja Tuula Hoivala, puh. 050 329 5711, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut vuoden 2023 ensimmäisen lisäsuoritepäätöshaun (VN/2696/2023-OKM-1). Haussa voi hakea rahoitusta oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun. Kokeiluun on varattu viiden miljoonan euron vuotuinen lisärahoitus vuosien 2022–2024 ajaksi. 

Kokeilun aikana tarkoituksena on, että työnantaja saisi lähtökohtaisesti alle 20-vuotiaasta vailla toisen asteen tutkintoa olevasta ammatillista perustutkintoa suorittavasta oppisopimusopiskelijasta suuremman koulutuskorvauksen kuin muista oppisopimusopiskelijoista. Koulutuksen järjestäjien tulee erikseen huomioida kohderyhmä sopiessaan koulutuskorvauksen määräytymisestä koulutuksen järjestäjän ja työnantajan välisessä oppisopimuskoulutuksen järjestämistä koskevassa sopimuksessa.

Koulutuksen järjestäjille myönnettävä lisärahoitus oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun on tarkoitettu käytettäväksi alle 20-vuotiaasta vailla toisen asteen tutkintoa olevasta ammatillista perustutkintoa suorittavasta oppisopimusopiskelijasta työnantajalle maksettavan suuremman koulutuskorvauksen aiheuttamiin lisäkustannuksiin. Lisärahoituksen käyttö ei ole sidottu rahoituksen myöntämisvuoteen. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää kokeiluun varattua lisärahoitusta perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena kohdennetusti niille koulutuksen järjestäjille, joilla on kohderyhmään kuuluvia oppisopimusopiskelijoita. Järjestäjäkohtainen kohdennus tehdään laskennallisin perustein varainhoitovuotta edeltävää vuotta edeltävän vuoden toteumatietojen perusteella. Mikäli koulutuksen järjestäjä hakee lisärahoituksensa muodostumista ministeriön jakoesityksestä poikkeavalla tavalla, lisärahoitusta haetaan tarkkana euromääränä, ja sen muodostuminen pitää erikseen perustella. 

Lisärahoitusta haetaan sähköisellä lomakkeella, joka tulee toimittaa opetus- ja kulttuuriministeriöön viimeistään 28.2.2023.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä haetaan oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun lisärahoitusta ministeriön esittämillä laskennallisilla myöntökriteereillä.

Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan täydentämään ja allekirjoittamaan lisäsuoritepäätöksen hakemus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tredu johtoryhmä, Pia Valtonen, Jari Sola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)