Yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaosto, kokous 23.2.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 5 Tampereen ympäristöterveyden vuoden 2022 valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi ja raportointi 

TRE:977/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Bojang Merja, Eläinlääkintähuollon päällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristöterveyspäällikkö Merja Bojang, vs ympäristöinsinööri Paula Saarijärvi , puh. 050 462 0477, vt. terveysinsinööri Paula Saxholm, puh. 050 554 5899 ja valvontaeläinlääkäri Mari Porma, puh. 040 133 6384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kunnan tulee arvioida ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman toteutuminen vuosittain ja toimittaa selvitys suunnitelman toteutumisesta aluehallintovirastolle. Tampereen ympäristöterveyden valvontasuunnitelma 2020–2024 laadittiin ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman 2020–2024 perusteella. Valvontasuunnitelma päivitettiin vuodeksi 2022.

Toiminta-alueeseen on kuulunut v. 2015 alkaen Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala.

Alkuvuodesta 2020 alkanut Covid-19 pandemia ja poikkeusolot vaikuttivat edelleen 2022 ennalta laaditun valvontasuunnitelman toteutumiseen. Pandemiatilanteessa hyvän hygienian ja sen valvonnan merkitys sekä ohjauksen ja neuvonnan tarve on kasvanut. Tarkastusten rinnalle on lisätty toimialakohtaista ohjausta ja ohjeistusta. Samalla on pyritty löytämään vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa valvontaa, esim. asiakirjavalvonnalla ja multimediakeinoin. 

Elintarvikevalvonnan ja terveydensuojelun viranhaltijat lisättiin tartuntatautilain väliaikaisilla muutoksilla tartuntatautilain mukaisia tarkastuksia tekeviksi viranhaltijoiksi omissa valvontakohteissaan 30.6.2022 saakka. Tartuntatautilain mukaisia tarkastuksia tehtiin yhteensä 144 kpl vuonna 2022, josta elintarvikevalvonnan kohteisiin tehtiin 38 kpl ja terveydensuojelun kohteisiin 106 kpl. Tartuntatautilain mukainen valvonta vaikutti suunnitelmallisen valvonnan toteutumiseen erityisesti tarkastuskäyntien osalta. Viranomaisen resursseja kohdistettiin poikkeuksellisen tilanteen edellyttämällä tavalla epidemian leviämisen ehkäisemiseksi, huolehtien samalla viranomaisen oman toimintavalmiuden turvaamisesta.   

Ympäristöterveysyksikön kokonaismenoista valvontamaksu- ja klinikkamaksutulot kattoivat 30 %. Elintarvikevalvonnan, terveydensuojelun ja tupakkavalvonnan maksutuotot kattoivat 39 % toimintamenoista vuonna 2022 kun eläinlääkintähuollon tuloja ja menoja ei huomioida. Tulot kohdentuivat ympäristöterveydenhuoltoon. 

Elintarvikehuoneistojen tarkastuksia tehtiin yhteensä 1110 kpl. Niistä valvontasuunnitelman mukaisia suunnitelmallisia tarkastuksia oli 855 kpl ja niihin liittyviä uusintatarkastuksia 157 kpl. Suunnitelman ulkopuolisia tarkastuksia tehtiin 98 kpl. Suunnitelmallisten tarkastusten toteuma oli 72 % asetetusta tavoitteesta ja valvontayksikön tarpeesta 53 %  Elintarvikehuoneistojen hyväksymisestä, ilmoitusten käsittelystä ja valvontatoimenpiteistä on tullut tuloja 339 920 €. Lisäksi uusi valvonnan perusmaksu toi tuloja 275 350 €.

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on myös tupakkalain mukainen valvonta sekä lääkelain mukainen nikotiinivalmisteiden valvonta. Tupakan myynnin ja tupakointitilojen tarkastuksia tehtiin yhteensä 118 kpl. Valvontasuunnitelmassa suunniteltujen tupakkalain mukaisten tarkastusten mukainen toteuma oli 56 %.  Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden sekä nikotiinivalmisteiden myyntilupien käsittelystä ja vuosittaisista valvontamaksuista kertyi tuloja 371 680 €. 

Tampereen ympäristöterveyden praktikkoeläinlääkäreiden toimesta tehtiin hyötyeläinten sairaskäyntejä 2 480 kpl, joilla hoidettiin 5 526 eläintä. Ei-hyötyeläinten sairaskäyntejä tehtiin noin 1 000 kpl ja pieneläinten vastaanottokäyntejä oli 7 900 kpl, joilla hoidettiin yhteensä 8 895 eläintä. Päivystys suurten eläinten eläinlääkäripalvelujen osalta hoidettiin itse oman alueen sisällä niin että vuorotellen yksi alueen eläinlääkäreistä päivysti. Päivystysaikana tehtiin 378 sairasmatkaa, joilla hoidettiin 418 eläintä. Pirtevan kanssa oli edelleen voimassa kiiretilanteessa mahdollisuus avunpyyntöön, tällaisia tilanteita ei vuoden 2022 aikana tullut. Eläinlääkäreiden vastaanotoilta klinikka- ja laitemaksutulot olivat koko alueelta 45 056 €. Tulot kohdentuivat ympäristöterveydenhuoltoon. Pieneläinten päivystysaikainen (arkisin klo 15–08, viikonloppuisin ja arkipyhisin) hoito järjestettiin yksityisen eläinlääkäriasemaketjun Evidensia Oy:n (Veter Tampere, Toijalan Eläinlääkäriasema ja Vethaus Hämeenlinna) kanssa koko päivystysaluetta koskien. Vuonna 2022  Evidensia Oy:n vastaanotoilla (Tampere, Toijala ja Hattula) kävi yhteensä 3 620 lemmikkieläintä päivystysaikana. 

Tampereen alueen valvontaeläinlääkärit ottivat vastaan epäilyilmoituksia/ toimenpidepyyntöjä eläinsuojelulain vastaisesta eläinten kohtelusta 643 kpl. Valvontaeläinlääkärit tekivät 1044 kpl eläinsuojelutarkastuskäyntejä. Eläinsuojelutarkastusten perusteella annettiin eläinsuojelulain 40 §:n mukaisia neuvoja 88 tapauksessa ja 42 §:n mukaisia määräyksiä ja kieltoja 37 tapauksessa. 44 §:n mukaisiin kiiretoimiin ryhdyttiin 11 tapauksessa. Poliisille tehtiin tutkintapyyntö 20 tapauksesta. Sivutuotelaitostarkastuksia, salmonellavalvontakäyntejä, vierasainevalvontaohjelmiin liittyviä näytteenottoja, sekä elävien eläinten tuontiin ja vientiin liittyviä tarkastuksia tehtiin vuoden aikana 53 kpl. Laittomasti tuotuihin eläimiin liittyviä tarkastuksia tehtiin 27 kpl. 

Terveydensuojelulain mukaisia tarkastuksia tehtiin yhteensä 549 kpl, johon sisältyy myös toiminnan aloittamiseen liittyvät tarkastukset.  Suurimman tehtäväkokonaisuuden ei-suunnitelmallisen valvonnan puolella muodosti asumiseen liittyvien terveyshaittaepäilyjen selvittäminen, johon liittyen tehtiin 131 asunnontarkastusta. Asunnontarkastusten osuus kaikista terveydensuojelulain mukaisista tarkastuksista oli 24 prosenttia. Terveydensuojelussa kirjattiin yhteydenottoja, neuvontaa, kyselyitä, selvityspyyntöjä, saatuja selvityksiä sekä terveyshaittaepäilyjä ja valituksia yhteensä 698 kpl. Neuvotteluja kirjattiin 143 kpl. Koulujen, päiväkotien ja sosiaalialan laitosten sisäilmaongelmien selvittämiseksi ja poistamiseksi tehtiin yhteistyötä kiinteistön omistajien ja käyttäjien kanssa kohdekohtaisissa sisäilmatyöryhmissä. Lausuntoja käsiteltiin 182 kpl. Tupakkalain 79 §:n mukaisia asuntoyhteisöjen tupakointikieltopäätöksiä tehtiin 19 kpl. Terveydensuojelun valvontasuunnitelman toteuma oli yli 100 %, kun suunnitelmalliseen valvontaan lasketaan mukaan aloitus- ja uusintatarkastukset. Terveydensuojelussa perittiin vuonna 2022 ilmoitusten ja hakemusten käsittelystä sekä valvontatoimenpiteistä yhteensä 144 610 € sekä valvonnan vuosimaksuja 87 600 €. Tämän lisäksi perittiin asuntoyhteisjen tupakointikieltohakemusten käsittelystä 19 520 €. Maksutuotot ohjattiin kokonaisuudessaan ympäristöterveydelle.

Tampereen ympäristöterveyden vuoden 2022 valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi ja raportointi on esitetty yksityiskohtaisemmin liiteasiakirjassa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Bojang Merja, Eläinlääkintähuollon päällikkö

Ympäristöterveyden valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi ja raportointi vuodelta 2022 hyväksytään.

Raportti toimitetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Merja Bojang, Paula Saarijärvi, Paula Saxholm, Mari Porma, Kari Kankaala, kaupunkiympäristön palvelualueen ympäristöterveys (kapa_kehys_yte)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)