§ 34 Latujen tekeminen jäille ja vesialueille

Lataa  Kuuntele 

TRE:1213/12.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

23.2.2023

Päätöksen tekijä

Liikunta- ja nuorisojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liikuntapäällikkö Mikko Heinonen, puh. 050 554 5835, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavola, puh. 050 554 5831, etunimi.p.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Liikuntapalvelut on lopettunut latujen teon isoille järville jo vuosia sitten. Pienemmille järville latuja on tehty, mikäli siihen on jäänyt aikaa muiden latujen hoidolta ja on pystytty varmistamaan olosuhteiden turvallisuus. Jäille ei ole velvoitettu työnjohdollisesti, vaan liikuntapaikkojen hoitajille jäälle meneminen on ollut vapaaehtoista ja he ovat hoitaneet työn pareittain. 

Jääolosuhteiden turvallisuuden arviointi on muuttunut entistä vaikeammaksi lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Myös avannot ja muu käyttö ovat aiheuttaneet sen, että myös pienillä järvillä jään ja lumen väliin nousee vettä ja jään paksuus vaihtelee. Viime vuosina onkin ollut tilanteita, joissa kelkka ja latuhöylä ovat jääneet kiinni, vaikka olosuhteet ovat näyttäneet hyviltä.

Lain näkökulmasta latujen tekeminen jäille on ongelmallista. Tampereen kaupunki vastaa työntekijöiden työturvallisuudesta. Kuluttajaturvallisuuslain mukaan jääladut ovat samanlaisia kuin muutkin ladut. Kaikki ladut pitäisi kunnostaa, tarkastaa ja merkitä samalla tavalla sekä sulkea tarvittaessa ja huolehtia tiedottamisesta. 

Tampereen kaupunki ylläpitää noin 80 kilometriä valaistua ulkoilureittiä, jonka kunnostaminen on etusijalla ja joka hoidetaan latukaudella päivittäin. Lisäksi hoidossa on useita lyhyitä puisto-/perhelatuja, joiden avulla palvelua tarjotaan myös niihin kaupunginosiin, päiväkodeille, kouluille ja kuntalaisille, missä valaistuja reittejä ei ole lähettyvillä. Näiden kunnostaminen tehdään myös ennen mahdollisten jäälatujen kunnostamista. Näin ollen jäälatujen olosuhteiden tarkistamiseen ja kunnostamiseen ei ole päivittäistä mahdollisuutta.

Asiasta on keskusteltu niin työturvallisuuden, käyttäjien turvallisuuden kuin myös Tampereen kaupungin vastuun näkökulmasta. Mukana on ollut latujen hoidosta vastaavat sekä kaupungilla turvallisuudesta vastaavat henkilöt. Yhteinen näkemys asiaan on, että nykyisellä mallilla niin henkilökunnan kuin asiakkaiden turvallisuutta ei pystytä turvaamaan lain edellyttämällä tavalla, joten Tampereen kaupunki ei tee jäälatuja.

Liikunta- ja nuorisojohtajan päätösvalta asiassa perustuu sivistyspalveluiden palvelualueen johtajan päätökseen 22.12.2022, § 60, Sivistyspalvelujen palvelualueen toimintasääntö 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Työturvallisuussyistä Tampereen kaupungin työntekijöiden toimesta ei tehdä jäälatuja.

Allekirjoitus

Liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavola