§ 36 Tampereen ja kenialaisten maakuntien yhteisymmärryspöytäkirjojen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:866/04.04.00/2023

Päätöspäivämäärä

21.3.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Pekka Pernu, puh. 041 730 2598, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh.  050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Business Tampereen koulutusvienti Keniaan on käynnistynyt lupaavasti kahden maakunnan (Uasin Gishu ja Elgeyo-Marakwet) kumppaneiden kanssa. Tampereen oppilaitoksiin on tullut vuosina 2021-2023 yli 200 kenialaista eri alojen opiskelijaa, jotka suorittavat maksullisia tutkinto-opintoja Tampereen ammattikorkeakoulussa, Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa ja Tredussa. Opiskelijat ovat pääosin sairaanhoitaja- ja lähihoitajaopiskelijoita, mutta joukossa on myös monien muiden alojen opiskelijoita (kokki, hitsaaja, kiinteistöhuollon osaaja, kiertotalous, kestävä kehitys). Osan opiskelijoista odotetaan jäävän valmistumisen jälkeen Tampereelle ja siten osaltaan helpottavan työvoimapulaa tietyillä aloilla.

Kenialaisten maakuntien kanssa tehtävästä yhteistyöstä hyötyvät useat Tampereen alueen oppilaitokset ja yritykset. Tampereen koulutusyhteistyö Uasin Gishun ja Elgeyo-​Marakwetin maakuntien kanssa on aikaansaanut kiinnostusta myös muissa Kenian maakunnissa. Kenian paikallishallinto arvostaa kansainvälisiä alueiden keskinäisiä yhteistyösopimuksia,​ jotka merkittävästi vahvistavat edellytyksiä koulutusvientiin ja muun tutkimus-​ ja koulutusyhteistyön syntymiseen. Kenia on maana itä-​Afrikan johtava talous,​ ja suomalaisen koulutusosaamisen maine on erinomainen.

Apulaispormestari Pekka Salmen johtama Tampereen-delegaatio vieraili Keniassa tammikuussa 2023, ja matkalla neuvoteltiin uusista kumppanuuksista Narok Countyn ja Trans Nzoia Nandi Countyn kanssa. Yhteistyön ja koulutuksen käynnistämiseksi maakunnat tarvitsevat oppilaitosten kanssa tehdyn sopimuksen lisäksi maakunnan ja Tampereen kaupungin välisen yhteisymmärryspöytäkirjan, mikä edistää merkittävästi Tampereen seudun koulutusvientitoimijoiden mahdollisuuksia liiketoimintaan Keniassa.

Yhteisymmärryspöytäkirja on päätöksen liitteenä. Sopimukset eivät ole juridisesti tai taloudellisesti Tampereen kaupunkia sitovia. 

Hallintosäännön 33 §:n 1. kohdan mukaisesti pormestari päättää muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.

 

Päätös

Tampereen kaupungin ja kenialaisten Narokin ja Trans Nzoian maakuntien yhteisymmärryspöytäkirjat hyväksytään liitteenä olevan mukaisesti. 

Allekirjoitus

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen