§ 46 Takaisinsaantivaatimus ajoneuvovahingosta Hervannassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:799/03.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

30.3.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

IF Vakuutusyhtiö on esittänyt Tampereen kaupungille 1.2.2023 päivätyn takaisinsaantivaatimuksen koskien ajoneuvovahinkoa Hervannan valtaväylällä. IF Vakuutusyhtiön vakuuttama ajoneuvo vaurioitui vakuutusyhtiön asiakkaan ajettua kuoppaan Hervannan valtaväylän ja Opiskelijankadun risteysalueella 16.02.2022 klo 07.20. Ajoneuvosta rikkoutui oikea eturengas kuoppaan ajon seurauksena.

If Vakuutusyhtiön esittämä takaisinsaantivaatimus on yhteensä 889,52 euroa ja se perustuu vakuutetun ajoneuvon kaskovakuutuksesta maksettuihin korvauksiin.

Vakuutussopimuslain mukaan vakuutetun oikeus vaatia kolmannelta henkilöltä korvausmäärä, jonka vakuutuksenantaja on hänelle suorittanut, siirtyy vakuutuksenantajalle vain, jos kolmas henkilö on aiheuttanut vakuutustapahtuman tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta taikka on lain mukaan velvollinen suorittamaan korvausta huolimattomuudestaan riippumatta.

Hallituksen esityksessä 114/1993 todetaan, että kolmas henkilö ei vapaudu korvausvastuustaan vakuutuksenantajan suorituksen johdosta, vaan vakuutetun oikeus korvaukseen siirtyy pykälän 1 momentin mukaan vakuutuksenantajalle. Takautumisoikeuden syntymisen edellytyksenä on kuitenkin, että kolmas henkilö on aiheuttanut vakuutustapahtuman tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta taikka että hän on lain mukaan velvollinen suorittamaan korvausta huolimattomuudestaan riippumatta.

Tampereen kaupunki ei ole aiheuttanut vahinkoa tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella. Tampereen kaupunki ei myöskään ole kyseisen vahingon osalta velvollinen suorittamaan korvausta huolimattomuudesta riippumatta.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että takaisinsaantivaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Vakuutussopimuslaki (543/1994) 75 § 1 momentti.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 36 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2023 § 22).

Päätös

Takaisinsaantivaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen