§ 35 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1451/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

31.3.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 21.02.2023 klo 07.39 tekemään, tarkastusmaksua 7 20000 22689 koskevaan, päätökseen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa siihen, että oli leimannut Nysse Mobiilissa olleen, henkilökohtaisen opiskelijalippunsa asianmukaisesti raitiovaunuun noustessa. Tämän jälkeen oikaisuvaatimuksen tekijän puhelin alkoi päivittämään itseään, minkä takia asianmukaisen matkalipun näyttäminen tarkastajalle oli mahdotonta. Oikaisuvaatimuksen tekijän toimittamien lisätietojen perusteella ja Nysse Mobiilin matkatilin käyttöhistoriaa tarkasteltaessa, käy ilmi, että matkalippu on leimattu asianmukaisesti raitiovaunussa 21.02.2023 klo 07.33. Oikaisuvaatimuksen tekijän puhelin on tämän jälkeen ollut päivitystilassa, minkä takia oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole voinut esittää lippulaitteella leimaamalla vahvistettua matkalippua tarkastajalle tarkastushetkellä.

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu.

Asiassa on riidatonta, että oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole pystynyt esittämään asianmukaista matkalippua tarkastushetkellä. Oikaisuvaatimuksen tekijän esittämien lisätietojen perusteella selviää, että matkalipun leimaus on tapahtunut asianmukaisesti klo 07.33 raitiovaunussa missä tarkastusmaksu on määrätty liputtomuudesta klo 07.39. Näin ollen voidaan katsoa, että asianmukaisen matkalipun esittämättä jättäminen on johtunut anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta minkä lisäksi tarkastusmaksun määräämistä voidaan pitää kohtuuttomana. Oikaisuvaatimus hyväksytään ja tarkastusmaksu jätetään perimättä.

 

Sovelletut säännökset:

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hyväksytään ja tarkastusmaksu jätetään perimättä asianosaiselta.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme