§ 24 Markkinaoikeuden päätös hankintamenettelyn täytäntöönpanon sallimista koskevassa asiassa Nollakuidun poisto Näsijärven Lielahdesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2872/02.07.01/2022

Päätöspäivämäärä

6.4.2023

Päätöksen tekijä

Hankejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Katja Korhonen +358401286993, etunimi.sukunimi@tampere.fi, talous- ja hankintavastaava Pekka Ranta, puh. +358505646637, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hankekehitysjohtaja Juha Kaivonen, puh. +358406800179, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Lopen Maa ja Vesirakenne Oy ja Operon Group Oy Yhteenliittymä Zero -2 – Valuen jäseninä ovat tehneet markkinaoikeudelle kysymyksessä olevaa hankintaa koskevan valituksen, jossa valittaja on muun ohella vaatinut hankintapäätöksen kumoamista.

Tampereen kaupunki haki 1.3.2023 markkinaoikeudelta hankintapäätöksen täytäntöönpanon sallimista suunnittelun ja lupamenettelyn työvaiheiden osalta.

Markkinaoikeus sallii täytäntöönpanon päätöksellä 06.04.2023 Nro 169/2023 Tampereen kaupungin Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen hankejohtajan 8.2.2023 hankintapäätöksen § 6, täytäntöönpanon työvaiheiden ”1. Suunnittelu ja lisäselvitykset,” ”2. Lupamenettelyt” osalta sekä työvaiheen ”5. Tiedotus, monitorointi ja raportointi” osalta siltä osin kuin nämä toimet liittyvät työvaiheisiin 1 ja 2. Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Yleisen edun kannalta suunnittelun ja lupamenettelyn työvaiheet tulee käynnistää välittömästi. Markkinaoikeuden päätöksessä todetusti yleisen edun kannalta on erittäin tärkeää, että nollakuidun poistamisen hanke edistyy mahdollisimman nopeasti ja nollakuidun sekä sen poistamisen työnaikaiset haitat saadaan mahdollisimman pieneksi ennen kuin alueelle rakennettavissa asunnoissa asuu tuhansia asukkaita. Palveluhankinta on kiireellinen, koska hankinnan pääasia, nollakuidun poistaminen, edellyttää toimenpiteitä eli poistourakkaa edeltäviä tutkimuksia, koetoimintaa ja suunnittelua. Hankintayksikön mukaan suunnitteluvaiheen toimenpiteet on tehtävä kesäkaudella sulan veden aikana ja tätä edeltää koetoiminnan suunnittelu ja koetoiminnassa tarvittavan luvan hakeminen. Mikäli hankinta käynnistyisi myöhässä, siirtyisi koetoiminta seuraavalle kesälle. Koetoiminnan siirtyessä myös hankinnan pääkohde siirtyisi seuraaville vuosille.

Palveluhankintasopimuksessa on huomioitu, että sopimus voidaan keskeyttää, mikäli markkinaoikeuden päätös valitusasian käsittelyssä sitä vaatisi tai korkein hallinto-oikeus muuttaisi markkinaoikeuden päätöstä.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen yleishallinnon delegointimatriisin mukaisesti hankejohtaja päättää muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä ja muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä yhteistyössä konserniohjausyksiköiden (heky, laki, talous) kanssa. 

Päätös

Markkinaoikeuden välipäätös 06.04.2023 Nro 169/2023, Dnro 70/03.04.04.00.04/2023, hankintamenettelyn täytäntöönpanon sallimisesta Tampereen kaupungin hankejohtajan hankintapäätökseen 08.02.2023 § 6, Nollakuidun poisto, merkitään tiedoksi.

Nollakuidun poiston työvaiheista ”1. Suunnittelu ja lisäselvitykset,” ”2. Lupamenettelyt” osalta sekä työvaiheen ”5. Tiedotus, monitorointi ja raportointi” osalta siltä osin kuin nämä toimet liittyvät työvaiheisiin 1 ja 2. tehdään sopimus välittömästi edellä sanotun hankintapäätöksen ja markkinaoikeuden välipäätöksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Hankejohtaja Tero Tenhunen