§ 39 Vuoden 2023 kansainvälisen tasa-arvopalkinnon toteutukseen osallistuminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:1855/00.04.02/2023

Päätöspäivämäärä

4.4.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Minna Merikoski, puh. 040 841 6917, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari,​ puh. 050 484 0040,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize, IGEP) jakaminen perustuu Valtioneuvoston tekemään päätökseen. Palkinto on säännöllinen, joka toinen vuosi jaettava palkinto, joka on jaettu perustamisvuonna 2017 sekä sen jälkeen vuosina 2019 ja 2021.

Tampereen kaupunki on toiminut valtioneuvoston kanslian ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyökumppanina tapahtuman toteuttamisessa palkinnon perustamisesta lähtien. Osallistumalla globaalilla tasolla tunnustettuun palkintoon ja toimimalla tapahtuman kotikaupunkina Tampere on halunnut vahvistaa omia strategisia tavoitteitaan ja arvojaan yhdenvertaisuutta, tapahtuma- ja elämystaloutta sekä avoimuutta ja kansainvälisyyttäkin koskien.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan vuonna 2023 neljättä kertaa. Tänä vuonna päävastuu käytännön toteuttamistyöstä ja projektinjohtamisesta on tarkoitus osoittaa sopimuspohjaisesti kaupungille. Koordinaatiotehtävän keskittämisellä yhteistyön toiselle osapuolelle halutaan varmistaa taloudellisesti tehokkaampi ja vaikuttavuudeltaan laadukkaampi toteutus. Tampereen kaupungin tavoitteena on toteutusvuoden aikana vahvistaa tasa-arvopalkinnon konseptia, kasvattaa sen kansainvälistä tunnettuutta entisestään ja toteuttaa arvovaltainen ja laadukas kansainvälinen tapahtuma. 

Vuoden 2023 osalta kustannusarvio on enintään yhteensä 130.000 euroa. Tästä STM kattaa 60 % (78.000 €) ja Tampereen kaupunki 40 % (52.000 €), kuitenkin enintään 60.000 euroa.  Esitetty kustannusarvio koskee palkinnon käyttötaloutta. Esitetystä kustannusarviosta erillisenä eränä, sosiaali- ja terveysministeriö maksaa Tampereen kaupungille korvauksen tehdystä koordinaatiotyöstä, jonka enimmäisarvo voi olla 58.000 euroa. Tästä kaupungin tarjoukseen ja ministeriön hankintapäätökseen pohjautuvasta osuudesta sovitaan osana laajempaa osapuolien välistä yhteistyösopimusta.

Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon toteutuksesta vastaa strategia- ja kehittämisyksikössä toimiva suhdetoiminnan ja markkinoinnin tiimi, joka on resursoinut tapahtumaan koordinoinnin, tapahtumatuotannon, suhdetoiminnan ja markkinoinnin työpanosta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Tampereen kaupunki laativat tapahtuman toteuttamisesta yhteistyösopimuksen, jossa määritellään kummankin osapuolen vastuut ja rahoitusosuudet. Samassa sopimuksessa sovitaan koordinaation siirtämisestä Tampereen kaupungin vastuulle (sopimusluonnos liitteenä). Palkinnon ja tapahtuman toteutuksen ohjauksesta vastaa ohjausryhmä, jonka kokoonpanosta sosiaali- ja terveysministeriö päättää. 

Hallintosäännön 33 § mukaan pormestari johtaa kaupungin edunvalvontaa, suhdetoimintaa, kansainvälisiä asioita ja edustamista sekä vastaa yhteydenpidosta eri sidosryhmiin sekä päättää kohdan 1 mukaan muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu vuoden 2023 kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (IGEP) toteutukseen ja vastaa tapahtuman kokonaiskoordinaatiosta.

Kokonaisuudesta vastaa strategia- ja kehittämisyksiköstä suhdetoiminnan ja markkinoinnin tiimi. Kustannukset osoitetaan kustannuspaikalle 113225 (kaupunkimarkkinointi). 

Tampereen kaupunki hyväksyy liitteenä olevan yhteistyösopimuksen Tampereen kaupungin ja sosiaali- ja terveysministeriön kesken. Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala vastuutetaan allekirjoittamaan yhteistyösopimus. Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala.

 

Allekirjoitus

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen