§ 47 Asiantuntijatyön pienhankinta Metaverse Institutelta Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman tueksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:1147/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

15.3.2023

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ohjelmapäällikkö Outi Valkama, puh. 040 801 6423, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Elina Lehtoniemi, puh. 040 353 0385, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunginhallituksen ohjaama Älykaupunki kaupunkilaisille - kehitysohjelma toteutetaan vuosien 2022–2025 aikana. Tampereen strategian ja pormestariohjelman tavoitteiden mukaisesti ohjelmassa keskitytään kehittämään kaupungin toimintaa siten, että digitalisaatiota ja dataa hyödynnetään rohkeasti, eettisesti ja luotettavasti sekä entistä tehokkaammin ihmisten ja yritysten hyväksi.

Kehitysohjelman tavoitteina on lisätä kaupunkiorganisaation kyvykkyyttä uudistua ihmisten ja yritysten parhaaksi, vahvistaa alueen elinvoimaa ja edistää uuden liiketoiminnan syntymistä datan ja kestävän digitaalisen muutoksen avulla sekä lisätä kaupunkilaisten arjen sujuvuutta käyttäjäymmärystä, ennakointia ja toiminnan oikea-aikaisuutta vahvistamalla. Oppiva, dynaaminen ja verkostomainen toteutus on edellytys ohjelman tavoitteiden saavuttamiselle. Kehitysohjelman valmistelun ja toteutuksen kokonaiskoordinaatiosta vastaa Elinkeinopalvelut, mutta toteutus koskettaa laajasti kaupungin eri yksiköitä. 

Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma pyysi  Metaverse Institutelta tarjousta asiantuntijatyöstä, joka toteutetaan maalis-huhtikuun 2023 aikana. Asiantuntijatyön hankinta Metaverse Institutelta tukee kehitysohjelman tavoitteita poikkileikkaavasti auttaen ymmärtämään toimenpiteiden yhteisvaikutuksia ja merkitystä yli ohjelmakauden.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 1-kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta. ​

Maailmanlaajuisesti noin 10 kaupunkia on julistautunut metaversum-kaupungiksi. Metaversum-kaupunkikonseptina on uusi käsite, joskin metaversumin mahdollistavia teknologioita kehittävät useat multikansalliset yhtiöt ympäri maailman. On kuitenkin harvoja toimijoita, jotka pystyvät jäsentämään metaversum-konseptia kokonaisvaltaisesti ja näkökulmasta, jonka päätavoite ei ole yksin kaupallinen.

Lontoon metaversumi-instituutin tavoite on ratkoa kumppaniensa kanssa todellisen maailman ongelmia metaversumin avulla. Tämä on myös Tampereen kaupungin tavoite, lisätä hyvinvointia ja alueen elinvoimaa ja ratkoa esteitä näiden tavoitteiden tieltä. Hankinta on toistaiseksi poikkeuksellinen ja uniikki. Euroopan Unionin sisämarkkinoilta ei ole löytynyt vastaavaa palveluntuottajaa. Toimijakentta voi kehittyä ratkaisevasti tulevien vuosien aikana, jolloin kilpailutus näyttäytyy mahdollisena instrumenttina löytää oikea kumppani.       

Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaan pienhankinta on mahdollista tehdä ilman kilpailuttamista silloin, kun hankittavaa tavaraa tai palvelua ei ole todennäköisesti saatavissa kuin yhdeltä toimittajalta.

Tarjous päädyttiin pyytämään kyseiseltä toimittajalta, koska tarjoaja on perehtynyt Tampereen kaupungin metaverusmi-tavoitteisiin Barcelona smart city world congressin 2022 jälkeisissä tapaamisissa ja osoittanut, että heillä on kyvykkyyttä tuottaa erityisesti kaupunkitarpeita palveleva kokonaisuus.

Metaverse Institutelta hankittavan asiantuntijatyön tarkoituksena on synnyttää analyysi kaupungin nykytilasta ja valmiuksista, joiden perusteella muodostetaan tavoite sekä toimenpiteet yhteisesti määritellyn Metaversum-tavoitteen saavuttamiseksi. Tarjous pitää sisällään myös vertailun kolmen parhaimman verrokkikaupungin kanssa. Lisäksi tarjous sisältää hinnat, tarjoajan referenssit sekä työskentelytiimin edustajat.

Tarjous on arvioitu asiantuntijatiimin sekä kehitysohjelman omistajan toimesta ja se täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä. Arvio perustuu alan yleiseen hintatasoon ja sopimuskäytänteisiin sekä valmisteluun osallistuneiden, aihepiirin erityisasiantuntijoiden arviointiin.

Asiantuntijatyö esitetään tehtäväksi Metaverse Institutelta.  ​

Hankintayksikkö on tarkastanut tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ennen hankintapäätöksen tekemistä.

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. ​

Päätöksen liitteenä on sopimusluonnos. Luonnoksen sopimusehtojen kohta 11 poistetaan ennen allekirjoittamista. 

Hankinnan valmistelijana toimi ohjelmapäällikkö Outi Valkama. Asiantuntijoina toimivat projektipäällikkö Anniina Autero, kehittämisasiantuntija Sanni Pöntinen ja kehittämispäällikkö Tiia Joki.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman. 

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Teppo Rantanen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.​

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 23 000 euroa sopimuskauden aikana.​ Hankinta maksetaan kustannuspaikalta 154033.

Hallintosäännön 36 §:n 4. kohdan mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa. 

Päätös

Sopimus asiantuntijatyön hankinnasta tehdään Metaverse instituten kanssa. ​

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään johtaja Teppo Rantanen. 

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 23 000 euroa sopimuskauden aikana.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta hankintasopimuksen allekirjoituksella. ​

 

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen