§ 58 Konsernimääräys: Eettinen kanava ja ilmoittajansuojelulain toimeenpano

Lataa  Kuuntele 

TRE:1794/00.01.01/2023

Päätöspäivämäärä

31.3.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tarkastuspäällikkö Heini Ruski, puh. 041 730 0921 ja lakimies Mikko Rantanen, puh. 041 730 0690, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tarkastuspäällikkö Heini Ruski:

Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (1171/2022), eli ilmoittajansuojelulaki, tuli voimaan 1.1.2023. Kysymys on EU:n ilmoittajansuojeludirektiivin (2019/1937), eli ns. whistleblower-direktiivin täytäntöönpanosta. Lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa erikseen määritellyillä EU:n tai kansallisen oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti.

Tampereen kaupungin eettinen kanava on verkossa toimiva palvelu, johon ilmoittaja voi ilmoittaa havainnostaan kirjallisesti. Palveluun pääsee intranet Taskun etusivulta tai kaupungin julkiselta internet-sivulta. Ilmoituksen voi tehdä kaupunkiin työ- ja virkasuhteessa oleva henkilö tai kaupungin sopimuskumppani. Ilmoituksen voi tehdä anonyymisti tai jättämällä yhteystiedot.

Ilmoittajansuojelulain mukaan ilmoitukseen on annettava seitsemän vuorokauden kuluessa vastaanottokuittaus. Lisäksi ilmoitusten käsittelystä vastaavan henkilön on annettava ilmoittajalle kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottoilmoituksen toimittamisesta tieto siitä, mitä toimenpiteitä ilmoituksen perusteella on toteutettu tai toteutetaan. Tieto annetaan ilmoituskanavapalvelun kautta.

Ilmoittajansuojelulain 14 §:n mukaan nimettävät ilmoitusten käsittelystä vastaavat henkilöt muodostavat ilmoitusten käsittelytiimin ja eettisen ohjausryhmän. Nimettävien henkilöiden tulee olla riippumattomia. Käsittelytiimiin nimettävät henkilöt ovat sisäisen tarkastuksen tarkastuspäällikkö ja hallintoyksikön lakiasiat-tiimin lakimies. Eettinen ohjausryhmä muodostuu käsittelytiimin jäsenistä, henkilöstölakimiehestä, kaupunginlakimiehestä, riskienhallintapäälliköstä ja tietosuojavastaavasta. Näiden lisäksi nimetään tarvittaessa muita jäseniä, mikäli ilmoituksen sisältö edellyttää muuta erityistä asiantuntijuutta. Konsernijohtaja päättää erikseen käsittelytiimin ja eettisen ohjausryhmän nimeämisestä.

Hallintosäännön 35 §:n 2)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin hallintoon, taloudenhoitoon ja toimintaan liittyvistä konsernimääräyksistä ja merkittävistä ohjeista.

Päätös

Konsernihallinnolle,​ palvelualueille ja liikelaitoksille annetaan konsernimääräys Eettinen kanava ja ilmoittajansuojelulain toimeenpano,​ Dnro TRE:1794/00.01.01/2023. Konsernimääräys tulee voimaan 1.4.2023 alkaen.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala