§ 66 Edustajien nimeäminen perhekeskuksen verkostojohtamisen maakunnalliseen ohjausryhmään ja alueelliseen perhekeskusverkoston ohjausryhmään

Lataa  Kuuntele 

TRE:1824/00.01.05/2023

Päätöspäivämäärä

6.4.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Mika Vuori, puh. 040 806 3132, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja Lauri Savisaari:

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestämisvastuu jakautuu hyvinvointialueelle, kunnille, järjestöille, seurakunnille sekä valtion eri toimijoille. Hyvinvointialueen valmistelutyössä, PirSOTE-hankkeessa sekä maakunnallisessa LAPE-ohjausryhmässä on esitetty luotavaksi Pirkanmaalle malli, jossa perhekeskuksen verkostojohtamisen rakenteeseen sisältyvät paikallinen taso, alueellinen taso ja maakunnallinen taso.

Hyvinvointialue on lähettänyt nimeämispyynnön mukana olevien toimijoiden edustajien nimeämisestä alueellisiin ja maakunnalliseen ohjausryhmään. Maakunnallinen ohjausryhmä toimii myös lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman ohjausryhmänä.

Maakunnallisen perhekeskuksen ohjausryhmän ja lastensuojelulain 12 §:n mukaisen lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelman ohjausryhmän tehtävät:

  • Kuvaa tietoperusteisesti ja kattavasti hyvinvointialueen lasten ja perheiden hyvinvoinnin ja palvelujen käytön nykytilan sekä koko maakunnan tasolla että paikallisesti. Analysoi ja seuraa keskeisten indikaattoreiden kehittymistä sekä nostaa näiden pohjalta esiin kehittämiskohteita. Osa tietoperusteisuutta on tieto ennusteista, kustannuksista ja vaikutuksista.
  • Toimii tavoitteellisesti ja miettii ratkaisuja siihen, miten tarpeisiin vastataan tarkoituksenmukaisella tavalla. Tavoitteena on kehittää varhaisen vaiheen palvelujen saatavuutta ja laatua, vähentää korjaavien palveluiden tarvetta sekä juurruttaa palveluohjauksellista työskentely- ja toimintamallia. Ohjausryhmä tekee edellä mainittuun pohdintaan perustuvia aloitteita päätöksentekijöille ja valmistelijoille.
  • Ohjaa maakunnallisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman valmistelutyötä ja seuraa toimenpiteiden toteutumista. 
  • Ohjaa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen yhteistä kehittämistyötä. Varmistaa asiakasnäkökulman huomioonottamisen kaikessa kehittämistyössä. Seuraa kansallisen tason kehittämistyötä. 
  • Yhteensovittaa eri asiantuntijaverkostojen työtä. Varmistaa, että eri yhdyspinnoilla tehtävä työ on tarkoituksenmukaista ja se sujuu. 
  • Tukee alueellisten ja paikallisten perhekeskusverkostojen yhteistyötä. Tukee yhteisesti sovittujen toimintamallien jalkauttamista, edistää yhdenmukaisen asiakasviestinnän toteuttamista. 
  • Tunnistaa osaamisen kehittämisen ja koulutuksen tarpeita. 
  • Jäsenet toimivat aktiivisina tiedonvälittäjinä. Ohjausryhmän jäsenet tuottavat tietoa ohjausryhmän suuntaan omista organisaatioistaan. Ohjausryhmän jäsenet vievät asioita eteenpäin omassa organisaatiossaan.


Alueellisten (etelä, länsi ja pohjoinen) perhekeskusverkostojen tehtävät: 

  • Analysoi oman alueen tietopohjaa ja tekee esityksiä toimenpiteiksi sekä paikalliselle että maakunnalliselle tasolle.
  • Toimii tavoitteellisesti ja miettii ratkaisuja siihen, että miten alueen asiakkaiden palvelutarpeisiin vastataan tarkoituksen mukaisella tavalla niin, että lapset ja perheet tulevat autetuiksi ajoissa ja lähellä.
  • Vastaa alueellaan tapahtuvasta ilmiölähtöisestä, ketterästä ja kuntarajat ylittävästä palvelujen kehittämisestä sekä palvelujen tarjonnasta.
  • Tukee paikallisten perhekeskusverkostojen yhteistyötä. Tukee yhteisesti sovittujen toimintamallien jalkauttamista, edistää yhdenmukaisen asiakasviestinnän toteuttamista. 
  • Viestii alueensa asiakkaille perhekeskuksen toiminnasta yhdenmukaisesti ja yhteensovitetusti.


Hallintosäännön 35 § 9)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin edustajan nimeämisestä alaisestaan organisaatiosta, ellei muualla ole toisin määrätty.

Päätös

Tampereen kaupungin edustajaksi perhekeskuksen verkostojohtamisen maakunnalliseen ohjausryhmään nimetään sivistyspalvelujen palvelualueen suunnittelupäällikkö Mika Vuori.

Tampereen kaupungin edustajaksi alueelliseen perhekeskusverkoston ohjausryhmään nimetään sivistyspalvelujen palvelualueen projektipäällikkö Virve Savolainen.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala