Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 21.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 12 Sote-siirto ja toiminnan jatkuvuus -projektin tilannekuva (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:5739/00.01.05/2021

Valmistelija

  • Puskala Tarja, Suunnittelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelujohtaja Tarja Puskala, puh. 050 595 1079, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin Sote-siirto ja toiminnan jatkuvuus -projektin (Siirtoja-projekti) tavoitteena on ollut koordinoida sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen sujuva luovutus hyvinvointialueelle huolehtien toiminnan jatkuvuuden turvaamisesta kaupungin kokonaisedun näkökulmasta. Lisäksi projektissa on koordinoitu kaupungin ja hyvinvointialueen yhdyspinnoille siirtyviä tehtäviä sekä luotu kokonais- ja tilannekuvaa uudistuksesta ja sen vaikutuksista. Projekti toteutetaan ajalla 21.9.2021–31.3.2023. Loppuraportti valmistuu maaliskuun 2023 lopussa ja projektin ohjausryhmänä toimiva konsernihallinnon johtoryhmä käsittelee sen 18.4.2023. Kaupunginhallitukselle annetaan loppuselvitys projektista ja sote- ja pela-uudistuksesta 2.5.2023.

Kaupungilta siirtyi hyvinvointialueelle yhteensä 5 925 henkilöä vuodenvaihteessa 2022–2023. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelualueen henkilöstöä oli 4 952 ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen 797. Liikkeenluovutus sekä omaisuuden, sopimusten ja tietoaineistojen siirrot ovat sujuneet kaupungin näkökulmasta pääosin hyvin ja suunnitellun mukaisesti. Pirhaan siirtynyt henkilöstö on osallistunut jälkitöihin ja esimerkiksi soten ja pelastustoimen vuoden 2022 tilinpäätökseen liittyvät työt ovat resurssihaasteista huolimatta valmistuneet aikataulussa. Kaupunki on sopinut hyvinvointialueen kanssa tukipalvelujen tarjoamisesta ICT-palveluissa ja erityisryhmien asukasvuokrien laskutuksessa. Lainsäädäntö mahdollistaa tukipalvelujen myymisen hyvinvointialueelle siirtymäaikana (vuosi 2023) EU-kynnysarvojen rajoissa.

Kaupunki luovutti voimaanpanolain (616/2021, 4 luku) mukaisesti hyvinvointialueelle omaisuutta 10,4 milj. euron arvosta. Koneita ja kalustoa siirtyi 8,4 milj. euroa, josta pelastustoimen osuus oli 6,2 milj. euroa. Kaupungin taseen loppusumma pienentyi siirron seurauksena kokonaisuudessaan 70,4 milj. eurolla. Merkittävin erä oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP:n) jäsenosuus 57,9 milj. euroa. Siirtokirjauksilla ei ole tulosvaikutusta vaan ne kirjataan kaupungin kirjanpidossa peruspääomaan.

Siirtoja-projektin kuusi osaprojektia ovat vastanneet liikkeenluovutuksen ja siirtojen valmistelusta. Sopimussiirto toteutui hyvin ja mahdollisten jälkikäteen ilmaantuvien sopimusten osalta on sovittu toimintatapa. HR-osaprojekti toimittaa palvelussuhdetodistukset kaupungilta siirtyville henkilöille. Kaupungin osalta palkanmaksu siirtyneille henkilöille on päättynyt helmikuun lopussa. ICMT-osaprojektista siirtyi useita tehtäviä vuodelle 2023. Esimerkiksi vuoden 2023 aikana tulisi 100 eri kiinteistön osalta Tampereen kulunvalvonnan palvelu siirtyä hyvinvointialueen ratkaisun piiriin. 

Yhteinen tekeminen yhdyspinnoilla -osaprojektin työpaketeissa jatkuu yhteistyösopimusten ja yhteisten toimintaohjeiden laadinta. Hyvinvointialueen aloituksen jälkeisiä töitä on käyty läpi, ja osa vastuista on sovittu yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Hyvinvointialueen ja kuntien kumppanuussopimus käsiteltiin Pirkanmaan kuntajohtajakokouksessa 3.2.2023 ja Tampereen kaupunginhallituksessa 6.3.2023. Sopimus sisältää yhdyspintoihin liittyen yhteisiä tavoitteita Pirkanmaan hyvinvointialueelle, Pirkanmaan liitolle ja kunnille.

Projektimuotoisella toteutuksella kyettiin hallitsemaan iso hallinnollinen ja toiminnallinen uudistus sekä saavuttamaan voimaanpanolain ja kaupungin asettamat tavoitteet aikataulussa. Projektin alussa laadittiin riskienhallintasuunnitelma, jota päivitettiin ja käytettiin aktiivisesti projektin johtamisessa koko projektin ajan.

Asian liitteenä on tilannekuvaa esittelevä materiaali.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Loukaskorpi Johanna, Apulaispormestari

Sote-siirto ja toiminnan jatkuvuus -projektin tilannekuva merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tarja Puskala oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta ennen päätöstä.

Esittelijä korjasi kolmannen kappaleen kaupungin taseen loppusummaksi 70,4 milj. euroa. Sama korjaus tehdään päivitettyyn liitteeseen.
Puheenjohtaja hyväksyi korjauksen ja päivitetyn liitteen asian käsittelyn pohjaksi.

Tiedoksi

Tarja Puskala, Elli Torikka, Leena Viitasaari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)