§ 62 Takaisinsaantivaatimus liukastumisesta Hämeensillalla

Lataa  Kuuntele 

TRE:1185/03.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

19.4.2023

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungille on saapunut takaisinsaantivaatimus liukastumisvahingosta. Vakuutusyhtiö Fennian asiakas on liukastunut 26.2.2022 Hämeensillalla. Keskinäisen Vakuutusyhtiö Fennian valtuuttamana Intrum Oy:n esittämä takaisinsaantivaatimus on tällä hetkellä 9207,44 euroa. Vahingoittuneelta saatujen tietojen perusteella vakuutusyhtiö katsoo, että kaupunki on laiminlyönyt kunnossapitovelvollisuutensa ja tästä syystä vahingoittunut on kaatunut ja loukannut itsensä.

Urakoitsijan selvityksen mukaan kyseisessä kohdassa on tehty toimenpiteitä seuraavasti vahinkoajankohtaa edeltävinä päivinä: 21.2. kello 5.51 vahinkopaikkaa on hiekoitettu, 22.2. kello 4.30 sekä 23.2. kello 4.26 on aurattu harkkoterällä, joka jättää sepeliä jälkeensä, 24.2. klo 6.04 kohtaa on hiekoitettu, 25.2. klo 13.33 on hiekoitettu ajorata ja 26.2. klo 19.38 on hiekoitettu jalkakäytävä.

Keli on vaihdellut kyseessä olevalla viikolla. Ilmanlämpötila on vaihdellut +4 asteen ja -17 asteen välillä. Alkuviikosta lämpötila on ollut pakkasella ja maanantain - tiistain välisenä yönä lunta on satanut noin 13 cm. Torstaina ja perjantaina ilmanlämpötila on ollut plusasteiden puolella ja räntää on satanut noin 8 cm. Viikonlopuksi lämpötila on painunut takaisin pakkaselle.

Valvontakuvien sekä ilmatieteenlaitoksen säätietojen perusteella lumisade ei ole tehnyt hiekoitusta tehottomaksi edellisen hiekoituskerran jälkeen.

Lain kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Tontinomistajan velvollisuutena on kuitenkin, jollei 8 §:stä muuta johdu, pitää tontin kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä.

Vahingonkorvauslain mukaan vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä.

Talvikunnossapidossa kaikkien huollettavien alueiden kaikki liukkaudet on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin lain edellyttämä tyydyttävä kunto. Jalankulkijalle tai muulle kadun käyttäjälle kuten polkupyöräilijälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi.

Kaupunki on pitänyt kulkuväylät kunnossapitolain edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo edellä esitetyn perusteella, että takaisinsaantivaatimus tulee hylätä perusteettomana.

 

Sovelletut säännökset:

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 4 §.

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50 000,00 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 36 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 28.2.2023 § 22).

Päätös

Takaisinsaantivaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen