Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 18.4.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 74 Nuorisovaltuuston aloite kouluväkivallan ehkäisemiseksi 

TRE:8851/12.00.01/2022

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä, puh. 040 800 4678 ja opetusjohtaja Ulla Ojalammi, puh. 050 428 3044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen nuorisovaltuusto esittää kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2023 jätetyssä aloitteessa, että Tampereen kaupungin oppilaitoksissa tulisi puuttua kouluväkivaltaan tehokkaammin.

Aloitteen mukaan opettajia ja koulujen muuta henkilökuntaa tulisi ohjeistaa ja kouluttaa väkivaltatilanteisiin puuttumisesta paremmin. Henkilökunnalle tulisi järjestää koulutuksia ongelmatilanteiden selvittelystä ja niiden toimivuutta tulisi seurata aktiivisesti. Oppilaan näkökulma tulisi myös ottaa huomioon. Oppilaille tulisi tarjota anonyymi ja turvallinen tapa ilmoittaa kouluväkivallasta esimerkiksi lomakkeen muodossa. Kaikki ilmoitukset tulisi käsitellä nopeasti ja asianmukaisella tavalla.

Tampereen nuorisovaltuusto esittää:

1. koulutuksen lisäämistä kouluväkivaltatapausten käsittelystä oppilaitosten henkilökunnalle.

2. työryhmän perustamista ennaltaehkäisevään työhön, jossa on edustajia kiusatuista nuorista, opettajiston edustuksesta ja nuorisovaltuuston edustajasta 

Perusopetuslain 29 § määrää oppilaiden oikeudesta turvalliseen opiskeluympäristöön. Kouluissa oppilaiden ja henkilöstön turvallisuus pitää pystyä takaamaan kaikissa tilanteissa. Perusopetuslaissa on määritelty keinot, joilla opetusta häiritsevää tai sääntöjä vastoin toimivaa oppilasta saa ojentaa, sekä se, milloin hänelle voidaan antaa kurinpitorangaistus. 

Varhaista puuttumista pidetään yhtenä tärkeimpänä keinona kiusaamisen jatkumisen estämisessä sekä koulukiusaamisen ja -väkivallan ennalta ehkäisemisessä. Kouluilla on kaupungin yhteinen suunnitelma kiusaamisen ja väkivallan estämiseksi sekä suunnitelma kasvatuskeskustelun ja kurinpitokeinojen käyttämisestä. Lukukauden alkaessa kouluissa käydään läpi kaupunkikohtainen suunnitelma ja koulun toimintamallit henkilöstön kanssa. Kaikkiin havaittuihin ja tiedoksi tulleisiin väkivalta- ja kiusaamistilanteisiin puututaan välittömästi. Tarvittaessa ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tehdään yhteistyötä eri viranomaistahojen kanssa, esimerkiksi poliisin konsultaatio- ja kasvatuksellinen tuki. Vakavimmissa väkivaltatilanteissa ja lainvastaisissa tilanteissa otetaan välittömästi yhteys lastensuojeluun ja poliisiin. 

Kiusaamisen ja kouluväkivallan vastaisessa työssä tavoitteena on luoda kouluun hyvinvointia tukeva toimintakulttuuri ja hyvinvointiin liittyvä työ on osa koulun perustoimintaa. Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamiseen osallistuvat kaikki kouluyhteisössä työskentelevät aikuiset mukaan lukien opiskeluhuollon palveluista vastaavat sekä oppilaat ja huoltajat. Myös huoltajilla on mahdollisuus olla mukana kiusaamisen ja kouluväkivallan ennaltaehkäisevässä työssä ja sen kehittämisessä. Kiusaamisen ja kouluväkivallan ehkäiseminen on myös yksi tukioppilastoiminnan keskeisistä päämääristä. 

Yhteenveto

Perusopetuksen kouluissa toimivat oppilashuoltotyöryhmät, joiden työ on yhteisöllistä ja tehtävät ennaltaehkäiseviä. Kaupungissa toimii myös monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä, jonne voi tarvittaessa kutsua esimerkiksi nuorisovaltuuston edustajia ja Tampereen vanhemmat ry:n edustajia. Emme näe tarpeelliseksi perustaa erillistä työryhmää kouluväkivaltatyötä varten.

Kiusaamisväkivallasta tullaan järjestämään koulutusta syksyllä 2023 Tampereen kaupungin ja seutukunnan henkilöstölle. Toinen koulutuksista suunnataan varhaiskasvatuksen ja alakoulun henkilöstölle ja toinen yläkoulun ja lukiokoulutuksen henkilöstölle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu sivistys- ja kulttuurilautakunnan lausunto merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa mainittuihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)