§ 62 Osallistuminen Generators of Hope -kampanjaan

Lataa  Kuuntele 

TRE:659/02.04.02/2023

Päätöspäivämäärä

26.4.2023

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Kansainvälisten asioiden päällikkö Satu Vuorinen, puh 040 538 8402, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari, puh. 050 484 0040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ukraina joutui sodan ja kriisin keskelle Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022. Sen myötä Ukrainaan ja sen lähialueille on syntynyt humanitäärinen kriisi. Venäjän hyökkäyssota jatkuu edelleen. Venäjä on erityisen voimakkaasti iskenyt Ukrainan energiainfrastruktuuriin. Kylmyys ja sähkökatkot koettelevat ukrainalaisia.

Generators of Hope on Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolan ja Eurocities-verkoston hallituksen puheenjohtaja Dario Nardellan yhdessä lanseerama kampanja, jonka tavoitteena on toimittaa Ukrainan huutavaan tarpeeseen generaattoreita.  Puhemies Metsola haastaa kaikki kaupungit ja kunnat mukaan kampanjaan. EU-tasolla asiasta on sovittu niin, että EU:n pelastuspalvelumekanismi vastaa tämän kampanjan osana Ukrainaan lahjoitettujen tarvikkeiden kuljetuskustannuksista ja logistiikasta. Suomessa sisäministeriö koordinoi tätä osuutta.

Tampereen kaupunki tuki Ukrainaa ja ystävyyskaupunki Kiovaa viime vuonna monin eri tavoin. Heti sodan sytyttyä kaupunki avusti Ukrainaa ja ukrainalaisia yhteensä 150 000 eurolla. Kesällä 2022 kiovalaisia nuoria osallistui kesäleirille. Lisäksi mm vielä loppuvuonna 2022 kaupunki lahjoitti ystävyyskaupunki Kiovalle ja Ichnian kaupungille yhteensä kuusi linja-autoa. Mukana oli avustustarvikkeita Kiovaan 10 000 euron arvosta.

Tuen tarve ei ole kadonnut ja Tampereen kaupunki osallistuu EU-tasoiseen Generators of Hope -kampanjaan järjestämällä generaattori- ja aggregaattikeräyksen Tampereella 6.-28.2.2023, johon laitteita voivat lahjoittaa niin julkiset toimijat, yritykset kuin yksityiset kansalaisetkin. Keräyksen koordinoi strategia- ja kehittämisyksikön kansainvälisten asioiden tiimi. Kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä tarjoaa tilan laitteiden keräämiseen ja Tampereen Infra Oy testaa laitteiden toimivuuden. Lisäksi Tampereen kaupunki ostaa itse generaattoreita lahjoitettavaksi 5000-8000 euron arvosta.

Hallintosäännön 33 § mukaan pormestari johtaa kaupungin edunvalvontaa, suhdetoimintaa, kansainvälisiä asioita ja edustamista sekä vastaa yhteydenpidosta eri sidosryhmiin sekä päättää kohdan 1 mukaan muista kuin kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluvista strategisesti merkittävistä sopimuksista.

 

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu EU-parlamentin kampanjaan "Generators of Hope" koordinoimalla keräyksen Tampereella ja osallistumalla itse keräykseen enintään 8000 euron arvosta. Keräyksen koordinoi ja kustannuksista vastaa strategia- ja kehittämisyksikön kansainvälisten asioiden tiimi (kp 113226, sisäinen tilaus 27478). 

 

Allekirjoitus

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen