§ 69 Eduskunnan oikeusasiamiehen vastaus tartuntatautilain 48 a §:n soveltamista koskevassa kanteluasiassa

Lataa  Kuuntele 

TRE:8426/01.03.00/2022

Päätöspäivämäärä

20.4.2023

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lakimies Minna Kaipinen,​ puh. 040 800 4581,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin,​ puh. 040 570 4065,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen:

Tampereen kaupungin palveluksessa ollut viranhaltija on kannellut 20.11.2022 kaupungin virkamiesten ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen johdon toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelija on pyytänyt selvittämään,​ ovatko kaupungin virkamiehet ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen johto toimineet virheellisesti soveltaessaan tartuntatautilain 48 a §:ä muun muassa edellyttämällä tautisuojaa tietyissä tehtävissä,​ muuttamalla työtehtäviä ja alentamalla viranhaltijan palkkaa.

Eduskunnan oikeusasiamies on pyytänyt Tampereen kaupungin selvitystä kantelun johdosta. Tampereen kaupunki on antanut selvityksensä eduskunnan oikeusasiamiehelle 26.1.2023. Selvityksessä on katsottu Tampereen kaupungin toimineen lainmukaisesti tartuntatautilain 48 a §:n edellyttämissä toimissa.

Eduskunnan oikeusasiamies on antanut vastauksensa asiassa 16.3.2023 ja todennut, että oikeusasiamiehen on toimivaltansa puitteissa mahdollista puuttua viranomaisten menettelyyn vain, jos käytettävissä oleva aineisto antaa siihen riittävät perusteet. Nyt näin ei ole ollut. Koska asiassa ei ole ilmennyt sellaista lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä, joka olisi edellyttänyt jatkotoimenpiteitä, kantelu ei eduskunnan oikeusasiamiehen toimesta ole johtanut enempään.

Eduskunnan oikeusasiamiehen selvityspyyntö 5.12.2022, Tampereen kaupungin asiassa 26.1.2023 antama selvitys ja eduskunnan oikeusasiamiehen vastaus 16.3.2023 ovat salassa pidettäviä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 luvun 24 §:n 1 momentin 25-​kohdan perusteella.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 35 § 33)-​kohdan mukaan konsernijohtaja päättää muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen sekä yleishallintoa koskevien lausuntojen antamisesta,​ esitysten tekemisestä,​ muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä,​ muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä ja kanteluihin vastaamisesta,​ ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Eduskunnan oikeusasiamiehen vastaus tartuntatautilain 48 a §:n soveltamista koskevassa asiassa merkitään tiedoksi.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala