§ 70 Pyöräilijän ja jalankulkijan keskinäisten väistämisvelvollisuuksien selkeyttäminen Hämeenkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:2507/08.01.02/2023

Päätöspäivämäärä

2.5.2023

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Laura Puhakka, puh. 041 730 5739, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Hämeenkatu kaikille -hankkeessa on etsitty ratkaisuja ja toimintamalleja Hämeenkadun turvallisuuden ja esteettömyyden kehittämiseksi. Tarkastelun keskiössä ovat olleet erityisesti Hämeenkadun puolenvaihdot, joukkoliikennepysäkkien saavutettavuus ja jalankulkijoiden sujuva liikkuminen.

Nykytilatarkastelun pohjalta on laadittu toimenpidesuunnitelma, jonka yhtenä osana on pyöräilijän ja jalankulkijan keskinäisten väistämisvelvollisuuksien selkeyttäminen. Kadun materiaalivalinnat eivät nykytilanteessa viestitä jalankulkijalle tai pyöräilijälle riittävän selkeästi väistämisvelvollisuudesta ja pyörätien paikasta. Toimenpide toteutetaan ensivaiheessa tekemällä massamerkinnöillä suojatiemaalaukset pyöräteiden yli ajoradan yli johtavien suojateiden kohdalle. Samalla poistetaan suojatiekohdista jalankulkijoista varoittavat liikennemerkit. Suojatiemerkinnät viestivät pyöräilijän ja jalankulkijan keskinäisistä väistämisvelvollisuuksista ja pyörätien sijainnista. Suojateiden kohdilla pyöräilijä väistää jalankulkijaa. Merkintöjen kestävyyttä seurataan, ja myöhemmin pyritään löytämään ympäristöön mahdollisimman hyvin sopiva materiaali, esim. luonnonkivi. 

Kohteesta on laadittu suunnitelma piir. nro 1/22233/1-2.

 

Päätös

Hämeenkadulle toteutetaan suojatiemerkinnät massamerkinnöillä pyöräteiden yli ajoradan yli johtavien suojateiden kohdalle, ja poistetaan suojatiekohdista jalankulkijoista varoittavat liikennemerkit suunnitelman piir. nro 1/22233/1-2 mukaisesti.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (TLL 193 § 2 mom).

 

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell