§ 433 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n avustaman asumisneuvonnan järjestäminen vuonna 2023

Lataa  Kuuntele 

TRE:1487/02.04.01/2023

Päätöspäivämäärä

17.4.2023

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen, 041 731 3230, elina.i.pekkarinen@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Asumisneuvonta on kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamisen ohella kuntien vaikuttavimpia keinoja puuttua alueensa asunnottomuuskehitykseen ennaltaehkäisemällä asumisen kriisiytymistä esimerkiksi paikkasuhdetta vahvistavan orientaation keinoin sekä tukemalla asunnottomia tai asunnottomuuden uhkaa kokevia henkilöitä asunnon saamisessa sekä asumisen onnistumisessa. Pitkäaikainen asunnottomuus on vähentynyt Tampereen kaupungissa, mutta muu asunnottomuus on kasvanut. Erityisesti nuorten ja maahan muuttaneiden ryhmissä asumisen kriisit ovat lisääntyneet.  

Tampereen väestö kasvoi vuonna 2022 yhteensä 4837 henkilöllä. Nettomaahanmuuttoa Tampere sai väestönlisäykseen nähden 2336 henkilön verran.  Toisin sanoen väestönlisäyksestä nettomaahanmuuton osuus on lähes puolet. 20–29-vuotiaat muodostavat väkiluvultaan Tampereen suurimman ikäryhmän. Lisäksi Tampereen väestönkasvusta tiedetään, että Tampereelle muuttaneiden henkilöiden sosioekonomisissa taustatekijöissä korostuu pienituloisuus ja työttömyys, minkä puolestaan päätellään altistavan asunnottomuudelle.

Tampereen kaupungin johtoryhmä on päättänyt, että Asukas ensin -hankkeen asumisneuvontaa jatketaan kaupungin omana toimintana kahden asumisneuvonnan ohjaajan henkilöresurssilla edellyttäen, että Tampereen kaupunki saa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta hankkeen hyväksyttäviin kustannuksiin 80 %:n avustusosuuden. ARA on myöntänyt Tampereen kaupungille haetun avustuksen täysimääräisenä (14.3.2023 ARA-04.02-2023-10).

ARA:n avustuksella toteutetun Asukas ensin -hankkeen ensimmäisellä hankekaudella hanke tuotti välittömiä yhteiskunnallisia kustannussäästöjä vähintään 350 000 euroa, vaikka hankkeen konkreettinen asiakastyöskentely pääsi alkamaan vasta elokuussa 2022. Taloudellisia, euromäärissä mitattavia kustannusvaikutuksia voidaan pitää keskeisenä osoituksena Tampereella kehitetyn, sosiaalipalvelujen ja asuntotoimen yhdyspinnalla toimivan asumisneuvonnan vaikuttavuudesta. Lisäksi asumisneuvonnan vaikuttavuutta puoltaa kerätty kokemustieto asiakkailta, ja NPS-suositteluindeksin tulos olikin 67, eli erinomainen.

Hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa Tampereen kaupunki on uudistuneen toimintaympäristön edessä. Hyvinvointialueiden rajoitettu yleinen toimiala rajoittaa käytännössä hyvinvointialueen mahdollisuuksia ottaa hoitaakseen muita kuin sille lailla säädettyjä tehtäviä. Hyvinvoinnin edistämisen tehtävä jakautuu jatkossa hyvinvointialueen ja kaupungin kesken. Tampereen kaupungin tavoitteena on,​ että kaupunki ja hyvinvointialue voivat tehdä kiinteää yhteistyötä kuntalaisten asumisen turvaamiseksi ja asumisen onnistumisen edellytysten varmistamiseksi jakamalla vastuuta asumisneuvonnan järjestämisestä kaupungin ja hyvinvointialueen kesken siten, että kaupunki vastaa ennaltaehkäisevästä, matalan kynnyksen tuesta tilanteissa, joissa henkilö ei tarvitse sosiaalihuoltolain mukaisia sosiaalipalveluja. Hankkeen keskeisenä päämääränä on yhdyspinnalla toimivan,​ monitoimijaisen asumisneuvontamallin juurruttamisen jatkaminen. Lisäksi hankkeen tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää kaikkinaista asunnottomuutta resursoimalla matalan kynnyksen yksilötyöhön, ryhmämuotoisten toimintojen kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen, osaamisen vahvistamiseen niissä paikoissa, joissa asumisneuvonnasta hyötyvät ihmiset jo valmiiksi asioivat sekä kehittämällä verkostotyötä, rakenteellista työtä ja edunvalvontaa.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasäännön 4 §:n mukaan projektin toteutuspäätös kuuluu kiinteistöjohtajan tehtäviin.

Projektissa käsiteltävien henkilötietojen osalta henkilörekisterin vastaava viranhaltija on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektiin liittyvistä hankinnoista päättää asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektin kokonaiskustannusarvio 161 700 euroa,​ josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 129 360 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on 32 340 euroa.  Tampereen kaupungin omarahoitusosuudesta vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä.

Projektin toteuttamisaika on 1.1.-31.12.2023.  Rahoitus on käytettävissä 31.12.2023 saakka. Tampereen kaupungin ja ARA:n välille on solmittu sopimus asumisneuvonnan järjestämisestä vuosina 2023-2027. Sopimuksen tarkoituksena on tarkoituksena on saattaa käytäntöön pääministeri Marinin hallituksen hallitusohjelman tavoite turvata riittävä asumisneuvonta ARA:n ja kuntien välillä. 

Projektin strateginen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm. Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektipäällikkönä toimii kiinteistöt,​ tilat ja asuntopolitiikka -​ palveluryhmään kuuluvan asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -​ yksikön kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Tuomas Iltanen konsernihallinnon tukipalveluista. Projektipäällikön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä asunto-​ ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä hänen vakituinen esimiehensä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.

Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti. Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta,​ taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Projekti hyväksyttiin toteutukseen elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen kehittämissalkun johtoryhmässä 29.3.2023.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Asumisen rahoitus-​ ja kehittämiskeskus ARA:n rahoittamaan Asukas ensin -​asumisneuvontahankkeeseen ajalla 1.1.-31.12.2023. Asumisneuvontahankkeen toteutuksesta vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluva kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö.

Tampereen kaupungin ja ARA:n välille solmitaan sopimus asumisneuvonnan järjestämisestä vuosille 2023-2027. Sopimus tulee voimaan ja sitoo kaupunkia lopullisesti kuitenkin vasta, kun sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman ja sopimus on allekirjoitettu. 

Asumisen rahoitus-​ ja kehittämiskeskus ARA myöntää kunnille avustuksia asumisneuvonnan laajentamiseen, kehittämiseen ja toteuttamiseen. ARA:n avustus on enintään 80 % hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. ARA maksaa avustuksen hankekauden päätyttyä.

Hankkeen ARA-avustuksen määrä on 129 360 euroa (14.3.2023 ARA-04.02-2023-10). Tampereen kaupungin omarahoitusosuus on 32 340 euroa ja se katetaan kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmästä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat siten 161 700 euroa.

ARA:n ja Tampereen kaupungin kesken on laadittu sopimus asumisneuvonnan järjestämisestä.

Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä

Projektipäälliköksi nimetään kiinteistöt,​ tilat ja asuntopolitiikka -​ palveluryhmään kuuluvan asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -​ yksikön kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. 

Projektin ohjausryhmän jäseniksi nimetään kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen, Tampereen kaupunki; asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä, Tampereen kaupunki; asumisneuvonnan ohjaaja Elina Mustalahti, Tampereen kaupunki; asumisneuvonnan ohjaaja Noora Mehto, Tampereen kaupunki; ja kutsutaan projektipäällikkö Elina Karri, Pirkanmaan hyvinvointialue; kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö, Pirkanmaan hyvinvointialue; asumisneuvontapäällikkö Anu Rantanen, Y-säätiö; asukaskoordinaattori Jaana Lehtinen, Tampereen Vuokratalosäätiö sr; asumisohjaaja Katja Viitala, Tampereen Vuokra-asunnot Oy sekä kehittämispäällikkö Anna Pekkarinen, Pikassos Oy.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 135004. Projektin SAP-​tunnus on H1350_23_06.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm