§ 24 Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksut 1.8.2023 alkaen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7422/02.04.03/2022

Päätöspäivämäärä

10.5.2023

Päätöksen tekijä

Kulttuurijohtaja, Sivistyspalvelut

Valmistelijan yhteystiedot

Rehtori Maija-Liisa Gröhn, puh. 050 384 8251, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050-411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Laki vapaasta sivistystyöstä (24 §) määrittelee, että opiskelijoilta voidaan periä opetuksesta kohtuullisia maksuja. Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksuja on tarkistettu viimeksi vuonna 2022. Kustannusten nousun ja Tampereen kaupungin tulotavoitevaatimusten vuoksi on katsottu, että kurssimaksuja tulee tarkistaa ja korottaa myös vuonna 2023. Kurssimaksujen tarkistuksessa on pyritty jatkamaan Tampereen seudun työväenopiston eri ainealueiden kurssimaksupohjan yhtenäistämistä yksinkertaistamalla jaottelua ja uusimalla taulukkoa teknisesti. Työväenopiston kurssihinnoittelun taulukko perustuu ja jaksottuu kurssin tuntimääräiseen laajuuteen. Lisäksi kurssikohtaisessa hinnoittelussa otetaan korottavasti huomioon suunnitteluvaiheessa tiedossa olevat mahdolliset järjestämisen erityiskustannukset.

Esityksen ja liitteiden mukainen kurssimaksukorotus on tulevalle lukuvuodelle keskimäärin noin 3 %. Tarvetta maksutaulukon tarkennuksille on myös tulevina vuosina. Niistä tehdään aikanaan erilliset päätökset. 

Lisäksi todetaan, että Tampereen seudun työväenopiston kurssimaksuista voidaan myöntää opiskelijakohtaisia alennuksia, mikäli opiskelija täyttää työväenopiston alennuksille määritellyt ehdot. Niistä 67+ -alennus ja työttömän alennus katetaan pääosin Opetushallituksen opintosetelityyppisellä avustuksella, Tampereen kaupungin kulttuuri- ja liikuntarahaston avustuksella sekä Ylöjärven kaupunginhallituksen myöntämällä avustuksella. Kaiku-kortilla myönnettävä maksuton tai alennettuhintainen kurssi vähentää suoraan työväenopiston kurssimaksutuloja.

 

Päätösvallan peruste: Tampereen kaupungin hallintosääntö 36 §, palvelualueen johtajan toimivaltaan kuuluvan asia siirtäminen viranhaltijan ratkaistavaksi, sivistyspalvelujen palvelualueen johtajan päätös 22.12.2022 § 60

Päätös

Liitteiden mukaiset maksutaulukot ja kurssihinnat otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen. Määritellyt hinnat ovat minimihintoja. Opistolla on oikeus poiketa taulukosta tarvittaessa, todelliset kurssikohtaiset toteutuskustannukset huomioiden, kunhan perityt maksut pidetään kohtuullisina. Taulukon ohella suunnittelussa lisätään kustannusperusteista harkintaa, mikä vähentää isojen taulukkokorotusten tarvetta.

Allekirjoitus

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen