Kaupunginhallitus, kokous 27.3.2023

Lataa  Kuuntele 

§ 126 Hiedanrannan kehitysohjelman tilannekatsaus 2023 (kehittämiskokousasia) 

TRE:1474/00.01.03/2023

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Teppo Rantanen, puh. 0400 235 442 ja hankejohtaja Tero Tenhunen, puh. 050 540 2860, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hiedanranta on tuleva läntisen Tampereen keskus, jota rakennetaan Näsijärven maisemiin 25 000 asukkaalle. Alueella on näkyvä ja värikäs historia, mutta ratkaisuillaan se edustaa kestävän ja älykkään kaupunkielämän tulevaisuutta. Tavoitteena on hiilinegatiivinen kaupunginosa. Hiedanrantaan pääsee helposti kaikilla kulkumuodoilla ja ratikkamatka keskustasta vie 12 minuuttia. Vaikka kaupunginosa on vielä pitkään kesken, siellä on jatkuvasti koettavaa ja osallistumisen mahdollisuuksia.

Hiedanrannan kehitysohjelma kehittää Hiedanrantaa kansainvälisesti kiinnostavaksi, älykkääksi, kestäväksi ja eläväksi aluekeskukseksi. Samalla ohjelman tavoitteena on edistää älykkään ja kestävän kaupunkirakentamisen osaamista ja toimintatapoja. Ohjelma-alue koostuu kolmesta omaleimaisesta osasta, jotka ovat Hiedanrannan keskusta, Näsisaari sekä kehittyvä Lielahti. Kaupunginhallitus hyväksyi Hiedanrannan yleissuunnitelman kokouksessaan 8.6.2020 § 275. Kehitysohjelma edistää kaikkia kolmea osaa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. 

Keskeiset osat Hiedanrannan keskusta-alueesta on vuoden 2021 alusta lähtien ollut Hiedanrannan Kehitys Oy:n omistuksessa. Hiedanrannan Kehitys Oy:n omistajastrategiasta sekä yhtiön tavoitteiden seurannasta vastaa konsernijaosto konserniohjeiden mukaisesti. Kehitysohjelma tukee omistajaohjausta kehitysohjelman tavoitteistoon liittyvien näkökohtien osalta. Yhteistyösopimus Hiedanrannan kehittämisestä (kaupunginhallitus 23.11.2020 § 482) allekirjoitettiin 31.12.2020. Sopimuksella sovitaan yhteistyöstä sopimuksen kohteena olevien alueiden kehittämisessä, yhteistyön keskeisistä periaatteista, tavoitteista, ehdoista, osapuolten tehtävistä, yhteisistä toimintatavoista, kustannusjaosta ja muista vastuista sekä alueen vaiheittaisesta toteuttamisesta. Hiedanrannan Kehitys Oy on sitoutunut toteuttamaan kehitysohjelman tavoitteita, asunto- ja maapolitiikan linjauksia sekä MAL-sopimuksen linjauksia. Yhtiö on koonnut kaupungin päätösten ja tavoitteiden pohjalta itselleen kunnianhimoisen tavoitteiston, jonka pohjalta Hiedanrannan Kehitys Oy toiminnallaan edistää myös kehitysohjelman tavoitteita.

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 7.3.2022 § 86 Hiedanrannan kehitysohjelman valtuustokauden 2021-2025 tavoitteet. Tavoitteiden toteuttamisella edistetään osaltaan Tampereen kaupungin vuoteen 2030 tähtäävää strategiaa nimeltään Tekemisen kaupunki. Kehitysohjelman tavoitteille on valtuustokauden ajalle asetettu mittarit. Lisäksi vuosittain kaupunginhallitukselle esitellään tulevan vuoden toiminnan painopisteet valtuustokauden tavoitteiden saavuttamiseksi. Hiedanrannan kehitysohjelma on vuonna 2022 edennyt tavoitteiden mukaisesti.

Tavoite 1, Hiedanrannan kehitys Oy toimii edelläkävijänä toteuttaen Hiedanrannan vision mukaista kaupunginosaa omistamilleen maille: Hiedanrannan Kehitys Oy on luonut vahvan perustan tavoitteen saavuttamiseksi. Yhtiön luoma tontinluovutusmenettely varmistaa merkittävän hiilijalanjäljen pienentämisen, tiedon keräämisen data-alustalle sekä mm. asuinympäristöön liittyvien yhteistilojen ja asukkaille kohdentuvien palveluiden toteuttamisen.

Tavoite 2, Julkiset ja yksityiset hankkeet tarjoavat monipuoliset tilat sekä palvelut ja samalla asukkaille laadukkaat edellytykset kasvaa, kehittyä ja ikääntyä: Koulun, liikuntatilojen ja kulttuuritilojen tarveselvitykset ovat käynnistyneet. Keskustan raitiotiepysäkin yhteyteen syntyy hyvät edellytykset sekä julkisten että kaupallisten palveluiden sijoittumiseen. Tehtaan ja sen tilojen kehittämisessä painopiste tulee olemaan kulttuuria ja elämyksiä tarjoavan ympäristön ja palveluiden luomisessa.

Tavoite 3, Lielahden vaiheittainen kehittäminen osaksi uudistuvaa kaupunginosaa on käynnistynyt ja kehittää koko alueen asemaa seudullisena keskuksena: Lielahden ja Hiedanrannan kiinteistöjä koskevaa Hiedanrannan keskusta-alueen asemakaavoitusvalmiutta on edistetty vuoden 2022 aikana. Lisäksi on käyty aktiivista vuoropuhelua myös laajemmin Lielahden maanomistajien kanssa. Kaupunginosan keskustan ja sen palveluiden tehokkaan toteutumisen kannalta lopullisten liittymäjärjestelyiden edistäminen on tärkeää.

Tavoite 4, Toteutetaan Näsisaari, vähennetään nollakuidun haittavaikutuksia ja edistetään vesialueiden virkistyskäytön mahdollisuuksia: Näsisaaren 1. vaiheen täytöt toteutettiin aikataulussaan vuoden 2022 aikana. Tämä mahdollistaa raitiotien toteuttamisen Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen. Näsijärvessä olevan nollakuidun noston ja käsittelyn kilpailutus järjestettiin vuoden 2022 aikana ja hankintapäätös tehtiin helmikuussa 2023. Nollakuidun hankinnan osalta suunnittelu ja lisäselvitykset, lupamenettelyt sekä tarvittavilta osiltaan tiedotus ja raportointi on tarkoitus käynnistää kilpailutuksen pohjalta palveluhankintana. Palveluhankintaan on varauduttu vuoden 2023 talousarviossa. Varsinainen nollakuidun nosto on ollut hankinnassa ehdollinen sekä lainvoimaisille viranomaisluville että Tampereen kaupunginvaltuuston myöntämälle määrärahalle. Hankintapäätöksestä on helmikuussa 2023 valitettu markkinaoikeuteen.

Tavoite 5, Yhteensovitetaan raitiotien, Hiedanrannan kevyen liikenteen yhteyksien sekä Vaitinaron liittymän toteutusta siten, että alueen kehittämiseen luodaan kestävä perusta: Enqvistinkadun uuden risteysalueen kaikki suunnitelmat ovat hyväksyttävinä keväällä 2023 ja siten raitiotien tilapäisen vaihtopysäkin rakentaminen vuoden 2024 loppuun mennessä on mahdollista. Lopullisen liittymän, lopullisen raitiotiepysäkin ja bussiliikenteen liityntäpysäkkien suunnittelua edistetään heti, kun ensimmäisen vaiheen suunnitelmat saadaan hyväksytyksi.

Tavoite 6, Luodaan uutta osaamista ja kaupunkirakentamisen toimintamalleja, joita voidaan hyödyntää koko kaupungin kehittämisessä: Reco-hanke on vuoden 2022 aikana luonut kehittämiseen liittyvää vuorovaikutusta yritysrajapinnassa. Hiedanrannan Kehitys Oy:n tekemä kehitystyö on luonut konkreettisia ja kaikessa toiminnassa käyttöön otettavissa olevia askeleita kohti merkittävää hiilijalanjäljen pienentämistä. Alueen data-alusta luo mahdollisuuden moninaisten palveluiden kehittämiseen alueen asukkaille ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia dataa hyödyntäville toimijoille. Myös Tampereen Sähkölaitos on ilmoittanut edistyksellisen matalalämpöisen kaukolämpöverkon toteuttamisesta alueelle. Kaksisuuntainen verkko on tuotantotavaltaan hiilineutraali.  

Vuoden 2024 painotuksina tulee olemaan asuinrakentamisen käynnistyminen pohjoiskortteleissa ja uusien asuinkortteleiden kaavoittaminen mm. Tehdaskartanonkadun länsipäässä. Hiedanrannan koulun kaavaehdotus valmistellaan hyväksyttäväksi ja Kohti luovaa Hiedanrantaa -selvitys luo hyvän pohjan alueen kulttuuripalveluiden suunnittelulle. Kaupallisen keskustan käynnistyvää asemakaavaa edistetään luonnosvaiheeseen. Lielahdessa myös Enqvistinkadun pohjoispuolen korttelialueita pyritään kytkemään kaavoitusohjelmaan yhteistyössä kiinteistönomistajien kanssa. Nollakuidun luvituksen pohjalta tavoitteena on nollakuidun noston käynnistäminen sekä Näsisaaren 2. vaiheen luvituksen valmistelu. Enqvistinkadun väliaikaiset liittymäratkaisut valmistuvat siten, että raitiotien liityntäliikenne saadaan järjestettyä. Lopullisten liityntäliikenne- ja liittymäjärjestelyiden edistäminen on nostettu tärkeäksi edunvalvontatehtäväksi. Hiedanrannan Kehitys Oy:n ja tehdyn kehitysalustatyön ensimmäiset tulokset on testattu käytännössä ja siten laajemmin hyödynnettävissä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Hiedanrannan kehitysohjelman tilannekatsaus 2023 merkitään tiedoksi.

Hiedanrannan kehitysohjelman päivitetty ohjelmasuunnitelma merkitään tiedoksi.

Nollakuidun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden hankejohtaja Tero Tenhuselle, hankekehitysjohtaja Juha Kaivoselle sekä johtaja Mikko Nurmiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Anna-Kaisa Ikonen palasi kokoukseen ja siirtyi puheenjohtajaksi.

Tiedoksi

Tero Tenhunen, Teppo Rantanen, Mikko Nurminen, Juha Kaivonen, Hiedanrannan Kehitys Oy/Mikko Leinonen, Hiedanrannan Kehitys Oy/Riikka Hannelius

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)