§ 60 Clearing-järjestelmän ja asiakasrekisterin kehitystyön tilaaminen Waltti Solutions Oy:ltä

Lataa  Kuuntele 

TRE:1959/02.07.01/2023

Päätöspäivämäärä

18.4.2023

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Elli Kotakorpi, puh. 041 730 1192, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä,​ puh. 040 5811 477,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Laki liikenteen palveluista velvoittaa joukkoliikenneviranomaisia kehittämään tilipohjaisia maksujärjestelmiä. Tilipohjaisessa järjestelmässä lippuihin ja asiakasryhmään liittyvä tieto sijaitsee matkatileillä taustajärjestelmässä fyysisen matkakortin sijaan. Matkatiliin asiakas voi liittää haluamansa tunnisteen, joka voi tulevaisuudessa olla matkakortin lisäksi esimerkiksi mobiililaite. Tunnisteen avulla asiakas yhdistetään matkatilillä sijaitsevaan tietoon. Matkatilit luovat pohjan asioinnin uudistamiselle, digiasioinnin lisäämiselle sekä joustavammalle hinnoittelulle.

Tampereen seudun joukkoliikenteessä (Nysse) siirtymä tilipohjaiseen maksujärjestelmään tehdään vuosien 2023-2024 aikana. Tilipohjaisuuden vuoksi täytyy tehdä muutoksia Nyssen verkkokauppaan (Nella nettilatauspalvelu), ajoneuvolaiteohjelmistoon, taustajärjestelmään, asiakasrekisteriin, asiakaspalvelu- ja jälleenmyyntiohjelmistoon sekä clearingiin. Clearing toimii Nyssen lippu- ja maksujärjestelmän taloudellisen selvityksen työkaluna, jonka aineiston perusteella mm. toteutetaan jälleenmyyjien laskutusta, tilityksiä liikennöitsijöille sekä raportointia.

Waltti Solutions Oy on julkisyhteisöjen omistama IT-palvelu-​,​ hankinta-​ ja kehitysyhtiö,​ jonka tarkoitus on omakustannusperiaatteella toimien joko itse tai yhteistyökumppaneiden avulla hankkia,​ ylläpitää,​ kehittää ja hallinnoida yhteisiä henkilöliikenteen lippu-​ ja maksu-​ sekä informaatiojärjestelmiä,​ ja myös muita henkilöliikenteen ja liikkumispalveluiden järjestämiseksi tarvittavia sovelluspalveluita osakkailleen. Tampereen kaupunki on Waltti Solutions Oy:n osakas. Yhtiö toimii julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) tarkoittamassa mielessä omistajiensa sidosyksikkönä ja yhteishankintayksikkönä.

Tampereen kaupungin ja Waltti Solutions Oy:n (aiemmalta nimeltään TVV Lippu-​ ja maksujärjestelmä Oy) välillä on 21.10.2020 allekirjoitettu palvelusopimus joukkoliikenteen lippu-​,​ maksu-​ ja informaatiojärjestelmäpalveluiden toimittamisesta.

Waltti Solutions Oy (Y-tunnus 2560184-9) on 12.4.2023 antanut tarjouksen clearing-järjestelmän ja asiakasrekisterin kehitystyöstä Tampereen seudun joukkoliikenteen tilipohjaisen maksujärjestelmän tarpeisiin.

Tarjouksen sisältö

Clearingiin toteutetaan Azure-ympäristöön tilipohjaisten arvo-ja kausilippujen clearingkäsittelyt. Käyttöliittymä uusitaan Azure-ympäristöön soveltuvilla työkaluilla ja Reporting Services -raportointi siirretään tilipohjaisuuteen soveltuvilta osin Azure-ympäristöön. Toiminnallisuudet, joilla Clearingin tuottamat tulokset siirretään Tampereen laskutukseen ja kirjanpitoon sekä dokumenttiarkistoon, siirretään ajettaviksi Azure-ympäristöön. Asiakasrekisteriin toteutetaan tarvittavat rajapinnat muille järjestelmille. Palveluntuottajien tiedot siirretään hallittavaksi osana asiakasrekisteriä ja niille toteutetaan käyttöliittymä.

Waltti Solutions Oy tarjoaa työn kiinteään, arvonlisäverottomaan hintaan 131 425 euroa. Lisäksi tilauksesta aiheutuu 110 euron kuukausikustannus 14 kuukauden ajalta. Tilauksen arvonlisäveroton arvo on 132 965 euroa.

Hankintalain 15 §:n 1 momentin mukaan hankintalakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään.

Palvelusopimuksen mukaan uusien palveluiden käyttöönotosta ja lisäämisestä sopimuksen alle sekä muiden kuin sopimuksessa tarkoitettujen jatkuvien palveluiden tuottamisen osalta noudatetaan tarjous-tilaus -​menettelyä.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen 1 (konsernijohtajan päätös 1.2.2023 § 10) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT-hankinnoista, ICT-sopimusten ehdoista, hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Päätös

Tilataan clearing-järjestelmän ja asiakasrekisterin kehitystyö Waltti Solutions Oy:ltä (Y-tunnus 2560184-9).

Tilauksen arvonlisäveroton arvo sisältäen kertaluonteisen investointikulun ja kuukausikulun 14 kuukauden ajalta on 132 965 euroa.

Tilauksesta aiheutuva 131 425 euron investointikulu sekä projektin aikainen jatkuva 110 euron kuukausikulu kohdistetaan Nyssen tilipohjainen maksujärjestelmä -projektin projektirakenneosalle K1130_ICT_22_02. 

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Maria Nikkilä