§ 42 Päätös joukkoliikenteen tarkastusmaksua koskevaan oikaisuvaatimukseen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2529/02.04.03/2023

Päätöspäivämäärä

15.5.2023

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa, puh. 041 731 1547, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatinut oikaisua tarkastajan 26.04.2023 klo 08.23 tekemään, tarkastusmaksua 7 20000 25039 koskevaan, päätökseen. 

Oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ollut esittää matkalippua tarkastusmaksutilanteessa. Matkalippujen tarkastus tapahtui raitiovaunussa, joka on ollut vaunukierrolla 307 klo 08.23. Oikaisuvaatimuksen tekijä kertoi tarkastajalle mobiililipusta puhelimessaan. Puhelimesta oli loppunut akku. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei saanut aukaistua puhelintaan tarkastushetkellä. Oikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa siihen, että mobiilivuorokausilippu on ollut voimassa tarkastushetkellä. Oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt kuitin mobiililipusta. Oikaisuvaatimuksen tekijän Nyssen matkatilin käyttöhistoriaa katsottaessa 26.4.2023 osalta on nähtävissä, että kyseinen mobiililippu on vahvistettu lippulaitteella kaksi kertaa: 26.4.2023 klo 00.03. raitiovaunussa vaunukierrolla 302 ja klo 05.24 raitiovaunussa vaunukierrolla 304. Tämän jälkeen mobiililippua ei ole käytetty. 

Tampereen seudun joukkoliikenteen Nyssen lippu- ja maksuehtojen mukaan matkustajan velvollisuus on vahvistaa matkaoikeus aina bussin, ratikan tai asemalaiturin lippulaitteella. Tämän lisäksi Nysse mobiilin käyttöehtojen mukaan matkustajan tulee varmistaa, että lippu on puhelimessa ennen liikennevälineeseen nousua ja että kello on oikeassa ajassa. QR-koodi luetaan lukijalaitteella liikennevälineeseen noustessa. Jos sovellus on suljettu, eikä puhelimella ole verkkoyhteyttä, ajan tasalla olevaa lippua ei voida näyttää. Tällöin lippu ei kelpaa. Tampereen seudun joukkoliikenteen Nyssen lippu- ja maksuehtojen mukaan asiakkaan vastuulla on hankkia oikeanlainen ja oikeilla vyöhykkeillä voimassa oleva lippu edellä mainitun mukaisesti.  

Matkustaja on velvollinen tarkastajan vaatimuksesta esittämään matkalippunsa. Jos matkustaja ei esitä asianmukaista matkalippua, hän on matkalipun hinnan lisäksi velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun.

Tarkastusmaksu jätetään määräämättä matkustajalle asianmukaisen matkalipun puuttumisen johdosta, jos ilmenee, että lipun puuttuminen on johtunut matkustajan ikä, kehitystaso, terveydentila, mielentila tai muu näihin rinnastettava erityinen seikka huomioon ottaen anteeksi annettavasta huomaamattomuudesta, ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä taikka jos tarkastusmaksun määräämistä muusta syystä on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana tai perusteettomana.

Joukkoliikenteessä noudatettavassa avorahastuskäytännössä matkustajan on huolehdittava siitä, että hänellä on asianmukainen matkalippu. 

Oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole tarkastushetkellä 26.04.2023 ollut esittää asianmukaista matkalippua koska oikaisuvaatimuksen tekijän puhelin oli sammunut. Oikaisuvaatimuksen tekijän mobiililipun matkustusoikeutta ei ole vahvistettu lippulaitteella ennen puhelimen sammumista. Se seikka, että matkustaja ei ole tahallaan menetellyt virheellisesti, ei sellaisenaan ole riittävä peruste tarkastusmaksun poistamiseksi. Asiassa ei ole ilmennyt laissa tarkoitettua syytä, jonka vuoksi tarkastusmaksun määräämistä olisi pidettävä ilmeisen perusteettomana tai kohtuuttomana.

Päätöksen oikaisemiseen ei ole syytä. 

 

Sovelletetut säännökset: 

Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/1979) 1 § 1 momentti, 8 § ja 10 §.

 

Toimivalta: 

Katupäällikkö käsittelee joukkoliikenteen tarkastusmaksuja koskevat oikaisuvaatimukset (Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, 11.8.2021 § 60).

Päätös

Oikaisuvaatimus hylätään.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme